Oltásszkeptikus szülei ellen nyert pert egy holland fiú

2021. szeptember 24. 14:24
A 12 éves gyerek azért akarta magát beoltatni, hogy beteg nagymamáját látogathassa.

Édesapjával szemben egy 12 éves gyerek javára döntött a bíróság a hollandiai Groningen városában csütörtökön, miután a fiú be akarta adatni magának a koronavírus elleni védőoltás, de apja ebbe nem egyezett bele – számol be az rt.com cikke nyomán a Telex.

A németalföldi országban a 16 év alattiak csak szüleik jóváhagyásával kaphatják meg a vakcinát. Az rt.com tudósítása szerint a 12 éves fiú azért szerette volna megkapni a védőoltást,

hogy beteg nagymamáját látogathassa.

Úgy érvelt, hogy az oltás csökkentheti annak esélyét, hogy átadja a fertőzést a nagymamának, aki tüdőrákkal küzd. Apja szerint viszont az oltások „még tesztelési fázisban” vannak, és a jövőben szívproblémákat okozhatnak, valamit a gyermek nemi szervében is szövődmények léphetnek fel miattuk.

A bíró végül a gyerek javára döntött. Az indoklás szerint a szülő által vélt hosszú távú kockázatoknak a jelenlegi tudományos ismeretek ismeretében semmilyen ténybeli alapja nincs. Elismerték ugyan, hogy az oltásnak lehetnek a szívre gyakorolt súlyos mellékhatásai, mint például a szívburokgyulladás és a szívizomgyulladás, de ennek a kockázata kicsi, és az ilyen esetek ritkák.

A bíróság elutasított az apa esetleges fellebbezését. Emellett elrendelték, hogy a fiút oltsák be, hogy a nagymamájával tölthesse az időt.

Nyitókép: MTI/EPA-ANP/Siese Veenstra

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés