Márki-Zay: Nem lenne ördögtől való statisztikát vezetni arról, hogy ki a cigány és ki nem

2021. szeptember 18. 7:41
„Azt szokták mondani, hogy a cigányoknak sok gyereke van, hát akkor én vagyok leginkább cigány” – viccelődött az ellenzéki politikus.

Tegye már fel a kezét valaki, akinek itt több mint 7 gyereke van vagy hét! Nincs. Azt szokták mondani, hogy a cigányoknak sok gyereke van, hát akkor én vagyok leginkább cigány itt” – viccelődött a hódmezővásárhelyi polgármester a fórumon. Ezután hozzátette, hogy ez hamis sztereotípia, mert a roma lakosságnál átlagosan 2,5 a gyerekek száma.

Márki-Zay szerint a Fidesz 20 éve azt mondja, hogy a cigányságot csak munkalehetőségekkel és oktatással lehet felzárkóztatni, később azonban azt is hozzátette, „nem segélyt kell adni, hanem munkát kell adni, a munkának önbecsülése is van, azt kell bebizonyítani, hogy ugyanolyan magyar ember”.

Arról is beszélt, hogy ő is sokat szenvedett, amikor bevándorló volt Kanadában, ezért pontosan tudja, mit élnek át a cigányok, amikor nem kapnak lehetőséget, hanem az előítéletek alapján döntenek róluk.

Márki-Zay előadta azt az ötletét is, hogy „abszolút nem ördögtől való lenne statisztikát vezetni arról, hogy ki a cigány és ki a nem cigány”. Szerinte ez azért működne, mert az Egyesült Államokban is lehet tudni, hogy milyen származású tanulóból mennyi van, „és ez azért nagyon jó, mert onnantól kezdve segíteni sem lehet, ha nincs statisztika”. A pozitív diszkrimináció feltételének is azt tartja, hogy legyen nyilvántartás, mert ez alapján adókedvezményeket vagy mikrohiteleket is könnyebben tudnának adni.

A teljes beszélgetést itt tekintheti meg:

Nyitókép: Facebook

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés