Van az a kissé elcsépelt mondás, ami szerint bajban ismerszik meg az ember

2021. szeptember 17. 21:29

Orbán Balázs
Facebook
Így van ez a felsőoktatás kérdésében is.

„Van az a kissé elcsépelt mondás, ami szerint bajban ismerszik meg az ember. Így van ez a felsőoktatás kérdésében is.

Az ezredforduló óta két válság is sújtotta hazánkat, a 2008-as gazdasági válság és a koronavírus-járvány miatti recesszió. Az ilyen válságos idők kárát leggyakrabban a kultúra és az oktatás területei szenvedik meg. 2008-ban az akkori balliberális Gyurcsány-kormány válságkezelés ürügyén milliárdokat vont ki a felsőoktatásból.

A mostani válság kezelésére Magyarország Kormánya más utat választott. Míg a baloldal a válság alatt elvonta az egyetemek forrásait, addig mi megsokszorozzuk azokat.

A változások az egyetemi modellváltással kezdődtek. Ennek keretében mára 21 egyetem döntött úgy, hogy alapítványi formában folytatja működését. Ezek az egyetemek már a nyár folyamán jelentős vagyonelemekhez jutottak, nagyságrendileg 2000 milliárd forint értékben.

A korábban a megszorításokban »vitézkedő« baloldal azzal kritizálta a terveket, hogy azok csak a kormánypártok érdekeit szolgálják, valamint – s most ez a fontosabb – az egyetemi modellváltás nem jelent többletforrást, sőt a hosszú távú gazdálkodás feltételei nem biztosítottak.

Ma benyújtottunk egy törvénytervezetet az Országgyűlés elé, amely végleg lezárja ezt a vitát. A törvénytervezet értelmében a közfeladatot ellátó alapítványi formában működő egyetemek éves működési forrásai több mint duplájukra, mintegy 330 milliárd forintra emelkednek.

Ezen felül a következő években 2700 milliárdot fordítunk a felsőoktatás infrastrukturális fejlesztésére. Így jövőre az egyetemek finanszírozására szánt források két és félszeresükre növekednek. Ezzel a felsőoktatásra fordított összegek GDP-arányosan megközelítik majd a 2 százalékot, ami európai szinten is az élvonalba röpíti Magyarországot.

Ilyen intézkedéseket, az oktatásba történő ekkora forrásbevonást talán még soha senki sem csinált válság idején. De mi hiszünk benne, hogy a kísérlet sikeres lesz, s a magyar felsőoktatás versenyképessége és a magyar diploma értéke soha nem látott mértékben növekszik majd.”

Fotó: MTVA/ Branstetter Sándor

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés