Bíróság elé utalták Shakira adócsalási ügyét

2021. július 29. 18:01

Az adócsalás miatt Shakira ellen indult eljárást vezető spanyol bíró csütörtökön bírósági tárgyalásra utalta a kolumbiai énekesnő ügyét.

2021. július 29. 18:01
null

Marco Juberias bíró szerint a három éves nyomozás bizonyítékokat talált arra, hogy a popsztár elkerülhette az állammal szembeni adófizetési kötelezettségét. Mint közölte, „elegendő bizonyíték van a bűnelkövetésre” ahhoz, hogy büntetőper induljon az ügyben.A döntés megfellebbezhető. 

Háttér

Shakirát azzal vádolták meg 2019-ben, hogy 14,5 millió euró (4,5 milliárd forint) értékű adócsalást követett el. Az ügyészség szerint az énekesnő 2011 és 2014 között már Spanyolországban élt, mégsem fizetett adót. Az eljárás ugyanakkor csak a 2012 és 2014 közötti időszakra vonatkozik, a 2011-es esetleges vétsége ugyanis már elévült. A popsztár 2010 óta él együtt Gerard Piqué spanyol futballsztárral, a párnak két fia van. Lakóhelyeként azonban Shakira csak 2015-ben jelölte meg Katalóniát, ezt megelőzően a Bahamákra volt bejelentkezve. Az államügyészség szerint ez nem felelt meg a valóságnak. A hatóságok szerint a vizsgált időszakban Shakirának nemcsak spanyolországi bevételei után kellett volna Spanyolországban adóznia, hanem spanyol adózóként teljes bevétele után.

A sztár vitatta a követelés jogosságát 2019-es beidézésekor. Azt állította, hogy az adott időszakban nem élt fél évnél tovább Spanyolországban, és jövedelmének zöme nem Spanyolországban keletkezett. Ennek ellenére PR-cége közlése szerint az énekesnő azonnal befizette adóhátralékát, amint tudomást szerzett róla. 2018-ban átutalt 20 millió eurót 2011-es adótartozása és a kamatok fejében, majd további 14,5 millió eurót fizetett be a másik három évre. 

Ha adócsalás miatt bűnösnek találják, pénzbüntetés, sőt akár börtönbüntetés is várhat rá. A bíróság azonban az első alkalommal vétők esetében eltekinthet a letöltendő börtönbüntetéstől, amennyiben kevesebb mint két évre ítélik az illetőt. 

Shakira minden idők egyik legsikeresebb latin-amerikai énekesnője. Legnagyobb slágerei közé tartozik a Hips Don't Lie és a Whenever, Wherever. Waka Waka című slágere a 2010-esfutball-világbajnokság hivatalos dala volt.

(MTI)

Nyitókép: Luis Acosta / AFP 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szőke Ciklon
2021. július 30. 13:44
A spanyol bíróságok direkt utaznak a külföldi sportolókra, művészekre, különösen a katalánokra. Valószínű gumitörvényekkel szabályozzák az adózást, ezért inkább fizetnek a megvádoltak, és ha fizetnek mindent megbocsátanak nekik.
MZperXXL
2021. július 30. 05:39
A spanyolok addig piszkálják a jól kereső, időnként Spanyolországban élő embereket, amíg azok elhúznak onnan. Az a baj az országgal (Spanyolországgal), hogy több régiója nagyon elmaradott, és a jól teljesítőkből (pl. Katalónia) oda akarják átcsoportosítani a jövedelmet, de még az is kevés, hogy mindenkit jóltartsanak. Csak "mellékesen" említem: milyen érdekes, hogy a spanyoloknál balos a vezetés és gondban van a gazdaság... puszta véletlenségből...
Akitlosz
2021. július 29. 23:10
A cikk alapján a vád megalapozatlan és Shakira ártatlan. Az ember bejelentett lakóhelye és a tartózkodási helye nem feltétlenül ugyanaz a hely. Életszerűtlen, mert értelmetlen a tartózkodási helyre állandóra bejelentkezni akkor is, ha esetleg ott tölt több időt az ember. Minden embernek két lakcíme lehet, s neki magának kell, hogy joga legyen eldöntenie, hogy melyik lakcíme az állandó és melyik a tartózkodási hely és nem az államnak. S ennek nem adóügyi oka van, hanem a normális emberi életvitel magyarázza.
Andre1bp
2021. július 29. 20:53
Ha nem spanyol állampolgár, nem is ott dolgozik, akkor mért kéne ott adóznia? Ezek szerint a budapesti koncertjének a bevételei után is Spanyolországban kellett volna adóznia, miközben kolumbiai és a cége sem Spanyolországban van bejegyezve? Egyedül a férje miatt él ott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik