Macron bírósághoz fordult, amiért egy plakáton Hitlerként ábrázolták

2021. július 29. 22:46
Emmanuel Macron francia elnök bírósághoz fordult, amiért két dél-franciaországi városban is egy plakáton Adolf Hitlerként ábrázolták őt, így tiltakozva a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen – jelentette a helyi sajtó, köztük a Le Figaro, a Valeurs Actuelles és a Le Parisien című lapok is csütörtökön.

Michel-Ange Flori üzletember, akinek mintegy négyszáz köztéri hirdetőtábla van a tulajdonában, azt írta a Twitteren, hogy az államfő panaszbejelentése nyomán ki fogják hallgatni őt a touloni rendőrkapitányságon.    

Macroniában tehát kifigurázhatod a próféta fenekét, az szatírának számít, de az elnököt diktátorként ábrázolni istenkáromlás”

– fogalmazott az üzletember. Továbbá azzal védekezett, hogy „egyesek Hitlert látják, de beleláthatod Sztálint is, vagy én Charlie Chaplint látom az A diktátor című filmből”.    

A szóban forgó plakáton Emmanuel Macron látható a náci diktátor egyenruhájában, Hitler-bajusszal, s mellette egy horogkereszthez hasonló ábra az elnök pártjának nevét (Köztársaság lendületben – LREM) alkotó szavak kezdőbetűiből kirakva, illetve egy felirat:

„Engedelmeskedj, oltasd be magad!”.    

A déli Var megye két városában, Toulonban és Seyne-sur-Mer kisvárosban helyeztek ki két ilyen, négyszer három méteres plakátot. Valaki az egyikre később felfestette, hogy „szégyen”.    

Michel-Ange Florit – az ügyvédje bejelentése szerint – csütörtökön hallgatták meg a touloni bíróságon. Az ügyben a vizsgálatot a touloni ügyészség folytatja. Clément Beaune francia Európa-ügyi miniszter kijelentette: „bárcsak sok olyan diktatúra volna a világban, mint Franciaország!”. Franciaországban 2013-ban eltörölték azt a jogszabályt, amely kriminalizálta a köztársasági elnök megsértését. Ugyanakkor az elnök, akárcsak bármelyik másik állampolgár, bírósághoz fordulhat rágalmazás vagy becsületsértés vélelme esetén.

(MTI)

Fotó: Serge Tenani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Orbán esetében a Hitlerhez hasonlításnak már nincs is sportértéke. Dzsingisz kán meg néhány római császár maradt ki a listámból:

Orbán olyan, mint

a)
- Isten

b) történelmi figurák
- Caesar
- Károly Róbert
- a Fülöp-szigeteki bennszülöttek
- Mária Terézia
- Tisza Kálmán
- Mussolini
- Horthy
- Imrédy
- Hitler
- Göbbels
- Sztójay Döme
- Sztálin
- Rákosi
- Kádár
- Polpot
- Ceausescu
- Torgyán József
- Kim Dzsong Ul
- Putyin
- Erdogan
- Trump elnök
- Anders Breivik és Brenton Tarrant tömeggyilkosok

c) irodalmi alakok
- Denerys Targayren
- Hannibal Lecter
- a Nagy Testvér Orwell 1984 c. regényében

d) elképzelt karakterjegyek hordozói
- hülyegyerek a búgócsigával
- aki mindig utolsóként érkezik az asztalhoz, de mindig elsőként magának szedi a legtöbbet a levesből,
- a disznóvágáskor meg örömét leli az állat szenvedésében

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés