Egy 13 éves lány hátborzongató meggyilkolása sokkolja egész Ausztriát

2021. június 29. 17:33
A két gyanúsított, egy 16 és egy 18 éves afganisztáni menedékkérő egyikét hétfőn egy pizzériában tartóztattak le, a másikat két órával később a Duna-szigeten – adta hírül a Kronen Zeitung.

A bűncselekményt az egyik gyanúsított lakásában követték el, és jelenleg más elkövető-társakat sem zárnak ki. A legnagyobb felháborodást az váltotta ki, hogy a 18 éves fiatalember ellen már három bírói ítélet volt érvényben tavaly, még börtönbe is került, ennek ellenére mégsem deportálták. 

Az idősebb fiú 2015-ben érkezett Ausztriába

Az APA információi szerint a fiatalokat lebuktató koronatanú egy szíriai menedékkérő volt, aki a holttest megtalálása után a 18 éves férfi nyomára vezette a hatóságokat. A 16 éves fiatal csak idén érkezett Ausztriába, és még nem volt büntetetve, de társa aktája igencsak vastag volt már:

2015-ben kísérő nélküli kiskorú menekültként érkezett Ausztriába, majd menedékjogot kért, 2016-ban pedig kiegészítő védelmet kapott. 

2018-tól kezdve összesen tizenegy rendőrségi jelentés készült róla, köztük kábítószer-kereskedelemmel, életveszélyes fenyegetésekkel és garázdasággal kapcsolatban. 2018-ban ítélték el először, ekkor két hónapot töltött feltételes szabadlábon, de egy év múlva, 2019-ben már tíz hetet kapott szintén feltételesen az addiktív anyagokról szóló törvény alapján. Tavaly tíz hónapot kapott útonálló rablásokért, de augusztusban mégis feltételesen elengedték, és azóta ismét szabadlábon volt. 

Borzasztóan lassú és bürokratikus a kitoloncolás folyamata

Bűnöző magatartása miatt 2019 júliusában kezdeményeztek menedékjog visszavonási eljárást a fiú ellen, a Szövetségi Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BFA) ugyanezen év októberében visszavonta az úgynevezett kiegészítő védelmet. Kitoloncolását követően hat évig nem léphetett volna Ausztria földjére, ám a kitoloncolás egy emberi jogi egyezmény miatt egyelőre nem engedélyezett.

Eszerint, mivel az érintett személy érkezésekor még kiskorú volt, kitoloncolását az Emberi Jogok Európai Egyezménye (EJEE) nem engedélyezi. 

Tekintettel a fiú többszörös bűnelkövetésére, a Szövetségi Közigazgatási Bíróságnak lehetősége lett volna a deportálás elleni védelem feloldására, és a gyorsítási követelmény értelmében lehetővé tehetné afgánok kitoloncolását, ahogy nagykorúvá válnak.  

A Kroner Zeitung információi szerint az ügy egyszerűen elakadt

„Nagy a túlterheltség és túl kevés az alkalmazott” – magyarázza egy bennfentes a krone.at oldalon. „Normális körülmények között a fiatalembert már régen ki lehetett volna vinni az országból.”

Karl Nehammer belügyminiszter kedden bejelentette az elítélt bűnözők szigorú kitoloncolását Afganisztánba is, ahol a biztonsági helyzet jelenleg több régióban is rendkívül bizonytalan.

A lány ismerte mindkét gyanúsítottat

Korábban Nehammer és Gerhard Pürstl bécsi rendőrfőkapitány további részletekről számolt be a 13 éves lány halála kapcsán. A lány ismerte a két gyanúsítottat, és önként elkísérte őket a 18 éves fiatalember Bécs Donaustadt negyedében lévő lakásába. Ott kábítószert – feltehetőleg extasyt – kapott, majd „a lány szexuális integritása elleni sorozatos bűncselekmények történtek”, ahogy Pürstl fogalmazott. A 18 éves fiatal ezután kivitte a lányt a lakásból, és egy közeli zöld területre tette a testét. Hogy Leonie élt-e még ezen a ponton, még nem világos.

Összesen 193 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az elképzelhető legkeményebb hatósági fellépés lenne indokolt" az elkövetők beengedőire.

A vége felé volt Bodgál. Elkapták, kivégezték.

A Nyugat engedelmesen menetel a hammelni patkányfogó után. Fura, szinte hihetetlen ekkora vakság.

Talán mégis az számít. h. kiké az iskola és a média. Az sem mindegy, mennyien élhetnek viszonylag jól, értékelhető teljesítmény nélkül.

"a kislány pénteken nem tért haza, de a szülők nem jelentették az esetet a rendőrségnek, mivel állításuk szerint ez gyakran előfordult."

Még csoda, hogy észrevették.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés