Izrael szerint az új keményvonalas iráni elnök fenyegetést jelent

2021. június 20. 13:43
Az új izraeli kormányfő, Naftali Benett szerint Ebrahím Raíszi megválasztása után veszélyes visszatérni az iráni atomalkuhoz.

Naftali Bennett, izraeli kormányfő az iráni elnökválasztás eredményére reagálva vasárnap kijelentette: a keményvonalas Ebrahím Raíszi megválasztása utolsó figyelmeztetésül szolgálhat a nagyhatalmak számára, hogy ne térjenek vissza az iráni atomprogramról folytatott tárgyalásokhoz.

 

 

A nagyhatalmaknak „meg kell érteniük, hogy kivel van dolguk, és hogy miféle rezsimet óhajtanak erősíteni”

– fogalmazott Naftali Bennett az általa vezetett új izraeli kormány első rendes ülésén.

„Az összes lehetőség közül éppen a teheráni hóhérra esett (Irán legfőbb vezetője, Ali) Hamenei választása, arra az emberre, aki több ezer iráni ellenzéki haláláért felelős - mondta az izraeli kormányfő. "Nem szabad, hogy egy hóhérrezsimnek tömegpusztító fegyverei legyenek” – fűzte hozzá.    

Ebrahim Raíszi ellen jelenleg is amerikai szankciók vannak érvényben amiatt, hogy 1988-ban szerepe volt több ezer politikai fogoly kivégzésében.    

Jaír Lapid izraeli külügyminiszter szombat este azt írta a Twitteren, hogy Raíszi megválasztása „fel kell, hogy élessze az iráni atomprogram leállítása melletti eltökéltséget, hogy véget vessenek Teherán romboló erőfeszítéseinek a (közel-keleti) régióban”.    

 

 

Az új, keményvonalasnak tartott iráni elnök megválasztásának, megfigyelők szerint, az lehet az egyik következménye, hogy az eddiginél is nyíltabb lesz az ellenségeskedés a zsidó állam és az iszlám köztársaság között. Teherán emellett feltehetően fokozottabban támogatja majd az Izrael-ellenes milíciákat, valamint Bassár el-Aszad szíriai elnököt.

(MTI)

Fotó: ATTA KENARE / AFP

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés