„Egy évtized alatt sikerült eljutniuk Gyurcsánytól Gyurcsányig” – Megadja Gábor a Mandinernek

2021. június 16. 7:00
Egyre gyakrabban halljuk az „Orbán-korszak” kifejezést. Valóban új fejezetet nyitott az elmúlt 11 év Magyarország rendszerváltás utáni történetében? Az M5-ön futó Kommentár Klub új adásának témáiról ezúttal Megadja Gábor eszmetörténészt, a Kontra főszerkesztőjét kérdeztük.

Mennyire tartja fontosnak az „Orbán-korszak” kifejezést? Miért lehet érdemes ezen a fogalmon keresztül tekintenünk a Fidesz-KDNP mostanra már 11 éve tartó kormányzására?

Annyiban érdemes, hogy radikálisan megváltozott az az általános keret, amelyben a politikai ügyeinkről gondolkodunk. Immár bő egy évtizede komoly többséget élvez az a nézet, hogy

a nemzeti lét megtartása és a keresztény kultúra megőrzése fontos.

Az e nézeteket vallók a 2010-et megelőző évtizedekben inkább kisebbségben voltak. Itt tehát nem pusztán egyik vagy másik csapat kormányzásáról van szó, hanem magáról a gondolati keretről – ezért érdemes korszakról beszélni. 
 
Mit hoz (és netán mit visz vagy vihet) ez a keretezés kommunikációs szinten?

Nem tartom különösebben fontosnak, hogy az értelmiség meg az újságírók mit hova tesznek a serpenyőben. A fontos az, hogy ténylegesen ebben a koordináta-rendszerben gondolkodnak az emberek. A kommunikáció csak reflektál erre. 

Mészáros Lőrinc milyen mértékben emblematikus figurája ennek a korszaknak?

Felőlem lehet emblematikus, de akkor

a 2010-et megelőző korszak emblematikus figurája az a nyugat-európai vállalkozó, aki teljes iparágakat vásárol meg.

Deal?

Egy korszak létrehozásához (demokráciákban) értelemszerűen nagy és stabil tömegbázisra van szükség. De vajon a „tömegízlés” (konkrétan pl. Kis Grófo) kvázi-politikai képviseletére is feltétlenül szükség van hozzá?

Nem vagyok híve a kulturális elitizmusnak, akkor sem, ha a hajdani SZDSZ-től, és akkor sem, ha jobbról érkezik. Hozzám például egyáltalán nem szól Kis Grófo, de kit érdekel, hogy hozzám szól-e? Nekem vagy bárki másnak kéne eldönteni, kire vagy mire van szükség? Kell egy kulturális direktórium?

Tehát nincs értelme ezeknek a vitáknak?

Nincs, hiszen a tömegkultúra kereteit nem Kis Grófo barkácsolja, sőt nem is itthon barkácsolják azokat.

A tömegkultúra menthetetlenül amerikai, és senki sem tud vele versenyre kelni,

még a nagyobb nyugat-európai országok sem. Kulturálisan ők is amerikaiak. 20 év múlva meg lehet, hogy kulturálisan kínaiak lesznek. Mindenesetre a Netflix és a TikTok jobban alakítja ma a tömegkultúra jövőjét, mint a mulatós – esetleg a mulatós már felköltözött a TikTokra.

Érdekes jelenség ugyanakkor, hogy ebből a „korszakból” a film felől nézve szinte semmi se látszik. Egyszerűen nem készülnek el azok a magyar mozifilmek – mondják sokan –, amelyeken keresztül a „korszak” mintegy hangulatilag-érzelmileg is tartósan átélhető, felidézhető lehetne.

Ismerem ezeket a panaszokat, ám ezek rendre vagy a jobboldali értelmiség, vagy pedig a jobbos kemény mag irányából érkeznek. Nincs ezzel gond, részükről jogos is, csak átfogó hatást ne várjunk ettől. Ha már film, én a „dicső korszakok” felidézése helyett tolmácsolnám azt az ötletet, amit az egyik barátom mondott:

miért ne lehetne mondjuk a posztkommunista korszak magyarországi maffiájáról egy jó sorozatot készíteni?

Alapanyag van hozzá bőven. Az a széles közönség számára is átélhető lenne, ha profi munka van mögötte, és olyan kulturális és dramaturgiai kódokkal lenne tele, amiket nem csak egy politikailag elkötelezett oldal ért. Ha akarjuk, tekinthetjük ezt is „történelmi” alkotásnak, nem?

Tehát nincs szükség „nagy történelmi mozifilmekre”?

A vesszőparipám, hogy a popkultúra egyik messze legsikeresebb alkotása a South Park volt. Néhány hasonló alkotással együtt egy teljes generáció számára tette nevetségessé a politikai korrektséget. Én úgy érzem, az ilyesmi felér száz történelmi filmmel. 

Mit gondol G. Fodor Gábor nemrég megjelent Orbán-könyvéről? Sikerült minden szempontból érvényesen megragadni benne az „Orbán-korszak” lényegét?

Igen.

Szükség lenne még hasonló munkákra?

Hogy van-e szükség hasonló munkákra, azt én nem tudom megmondani, aki libidót érez magában, az persze, írjon. 

A rendszerváltás óta eltelt időben talán sohasem volt olyan „éhes” a politikai ellenoldal, mint éppen most, 11 év megszakítatlan Fidesz-KDNP kormányzás után. De kik ők valójában? Hogyan határozná meg a jelenlegi (egyesült) ellenzék lényegét – nagy vonalakban?

Megújulniuk nem sikerült az utóbbi bő egy évtizedben, az biztos. A Jobbik úgy döntött, hogy saját magában éleszti föl a Szabad Demokraták Szövetségének szellemét és árulását, és tartós otthont rendezett be Gyurcsány Ferenc cselédszobájában – a többi statiszta pedig majd elfogadja, amit Frank Underwood kínál.

Egy évtized alatt sikerült eljutniuk Gyurcsánytól Gyurcsányig.

És nagyjából ennyi is a lényegük: ezek ugyanazok.

 

Összesen 238 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gondolom, te is latod a vilagban, Europaban vegbemeno folyamatokat. A penzembereknek az itteni helytartoit, a sok-sok gyulolkodot, a Mihalik Enikoket, akik ime, a tegnap is milyen szepen bizonyitottak, hogy tudnak ok a magyarral banni. Ha kell, akkor meg New-Yorkbol is megrekcumoznak bennunket..
Ezert arra gondolok, elvezzuk ki minden percet annak ami hatravan, ha egy ev, ha ot, ha tobb, mert utanuk tenyleg az ozonviz jon, a nagy Nyugat majmolo parade, most Dobrevneval a foszerepben. Aki vajon miert kapott az Unioban alelnoki posztot, rogton ahogy oda bejutott?
Felismertek a hatartalan gonoszsagat?
Ismerik, tudjak, hogy nagyapja, anyja, apja megbizhato kader volt? Mind az Eszmeert harcoltak, amiota az eszuket tudjak. Es hat ez aldozatokat jelent a lesajnalt magyar neptol, igen, igen MSzP, segitsuk a nyugatiakat, hogy nehogy leessen az eletszinvonaluk!

Mindnyájan tudjuk, h. a 2022-es választás sorsdöntő lesz. Nemcsak a széttagolt, romokban álló gazdaságot, kifosztott országot ránk hagyó gyurcsányista ellenzék az ellenfél, hanem maga az EU is. Egyelőre a választásokba közvetlenül nem avatkoznak be, de a szavazók saját oldalra állításában minden meg van engedve számukra. Elég sok hívük van, mindenféle osztályokból, szegények és gazdagok, nemcsak anyagi értelemben.

Orbánék próbálják a győzelemre kerülésük esetén várható új kifosztás elől kimenekíteni a nemzeti vagyont. Nem magántulajdonba, hanem főleg blokkolt állami tulajdonba szervezéssel.

A magam részéről a NAGYON fenyegető ellenzéki győzelem esetére való felkészülés részének tudom be az autópálya koncessziós tervet is. Ha Gyurcsányék visszajönnek, az első dolgaik közé fog tartozni az újra kiárusítás, ismét van mit, de feltehetőleg nyugatiaknak. Ennél jobb a hazai, csak nem változzék az inflációt meghaladó mértékben az autópálya használati díj, a megyei jegyek lehetősége megmaradjon.

Szégyen és tragédia, minden szempontból. Fletó.

Kár, h. gazdaságilag NEM vagyunk egy súlycsoport. Svájccal nem tudnak mit csinálni, esetünkben VANNAK perspektíváik.

Szerintem többesben lennének lehetőségeink, de a szlovákoknál, cseheknél nem valószínű, h. érdekegyezést tudunk találni. A lengyelek, sajnos, földrajzilag nincsenek igazán közel. Amellett hozzánk képest nagyok. Egy horvát-szlovén-magyar-szlovák-cseh-lengyel tengelynek LENNE esélye, de ez az álmok világa. Az olaszokról NEM beszélve.

Nagyon úgy néz ki, h. akiké az iskola és a média, azokéi a lelkek.

Érdekes, most azon lovagolnak, h. igen, de mennyit romlott a forint árfolyam. Gyurcsányék idején, mikor a Nyugat olyan nagyon szeretett minket (kifosztani), viszont az infláció volt olyan magas, h. a magas kamatlábak sok családot belehajtottak a köztévén orrba-szájba reklámozott "deviza" hitelbe. Az ebből eredő önkormányzati csődöket a gonosz, de ostoba Fidesz kormánynak kellett felszámolni, ugyanakkor a magán hitelfelvevők talán százezres csoportja többé-kevésbé tönkrement.

Azért kár, h. ezt a történetet is leginkább a Fidesz törzs-szavazói ismerik.

Őszinte együttérzésem. Reménykedjünk. Lehet, h. mi vagyunk többen. Sokan úgy érezzük, nem vagyunk egyedül.

Mit kéne beismerni és kinek? Ismerje be a nyugati mainstream, hogy nem tudtak jobb strómant találni Gyurcsánynál, az Apró klánnál, ahol a folyamat az 56 utáni akasztásoktól az EP alelnöki székéig vezetett?

Nálatok a lopás erőltetése az a kétségbeesett törekvés, hogy a nyugatról terjedő abnormális társadalom átalakításról ne kelljen vitát folytatni. Mit ahogy arról sem, hogy a rendszerváltás utáni privatizációt, az ország gazdaságának külföldi kézbe való átjátszását se kelljen kibeszélni.

Az, hogy Orbánnak milyen végzettsége van, nem határoz meg semmit. A politika körvonalait ő alakítja, de a szakpolitikai döntéseket nem ő hozza. A bérek mértéke pedig nem elhatározás kérdése, mert akkor Gyurcsányék nyugat európai mértékre emelték volna, ahelyett, hogy olyan böszmeségeket kövessenek el, amilyent ország még nem csinált.

Ne erőlködj, gondolj azokra a böszmeségekre, amilyen ország még nem csinált. Amivel messze túlléptek az ország lehetőségein.

Pokorni nem nagyapja nyomdokain haladva ért el idáig. Viszont Apró Piroska, majd lánya, Dobrev Klára egész életét, politikai pályáját Apró Antal politikai tevékenysége alapozta meg. Az MSZMP-n át az utódpárt MSZP-ig.

Tehat ti elfelejtettek volna Gyurcsanyt, de mi visszahoztuk - nektek. Mamma mia, hogy azt ne mondjam.
Mert azert ugye, ti fogtok ra szavazni, nem mi, pedig eszetekben sem jutott volna stb.
Szebb hazugsagokat!
Ne szegyelljetek a Gyurcsanyokat, szep par ők, meg Ceausescueknal is szebbek. Modernebb kiadas, ugyanaz a prototipus.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés