UEFA: Ukrajna távolítsa el a „politikai tartalmat” a mezéről

2021. június 10. 15:53
A szövetség szerint a térkép maradhat, viszont a mezen olvasható felirat „nyilvánvalóan politikai természetű”.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) csütörtökön felszólította az ukránokat, hogy távolítsák el a válogatott csapat focistáinak mezéről a „politikai tartalmat”. Mint arról korábban beszámoltunk, bemutatták Ukrajna focicsapatának Eb-mezét, amelyen a Krím-félsziget is szerepel. A mezeken az ország határai mellett szerepel a „Dicsőség Ukrajnának” felirat is. 

„Úgy gondoljuk, hogy Ukrajna sziluettje erőt fog adni a játékosoknak, hiszen egész Ukrajnáért fognak küzdeni” – nyilatkozta Andrej Pavelko, az ukrán futballszövetség elnöke. 

A szövetség úgy véli, hogy a mezen olvasható „Dicsőség Ukrajnának” felirat „nyilvánvalóan politikai természetű” írja a Reuters. Ez a 2014-ben elkergetett oroszbarát ukrán elnök, Viktor Janukovics ellen szerveződő utcai mozgalom egyik jelszava volt. A póló belsején található „Dicsőség hőseinknek” felirat katonai köszöntés Ukrajnában.

Az ukrán mez bemutatását követően az Orosz Labdarúgó-szövetség hivatalos panaszt nyújtott be az UEFA-nál. Az oroszok szerint „az ukrán válogatott mezei politikai motívumokat is tartalmaznak, amit az UEFA szabályzatai nem engednek.”

Az UEFA nem kifogásolja a mezen található térképet, hiszen azok az ENSZ által elismert határokat ábrázolják. Amit viszont nem szeretnének a dresszen látni, az a második felirat („Dicsőség hőseinknek”), mivel megítélésük szerint „a két szlogen kombinációja nyilvánvalóan politikai természetű, figyelembe véve a történelmi és honvédelmi jelentőségüket.”

Kép forrása: STRINGER / AFP

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az UEFA a gazemberség első ismertető jelét alkalmazza, a kettős mércét. Az alkalmazott bírók is ilyenek lesznek? Vagy már azok is?

Az UEFA távolítsa el a kötelezően előírt politikai tartalmakat a
futballmezekről!

az oroszok meg tegyek fel akkor az egesz Szovjetuniot ;)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés