ELTE-s oktató és „kockázati tőkebefektetők” a Gyurcsány-közeli portálnál

2021. június 1. 7:00
A korábban ellenzéki tüntetések szónokaként is feltűnő Hammer Ferenc is részt vesz az Erősítő működtetésében, a közösségi médiában eddig már húszmillió forintért hirdető portál a „független médiumoktól”, így például a Telextől és a Válasz Online-tól átvett hírekkel, valójában ellenzéki üzenetekkel bombáz. És több szálon köthető Gyurcsányhoz.

Kockázati tőkebefektetők finanszírozzák egyelőre az Erősítő nevű hírportált, a kezdeményezésben pedig szerepelt vállalt Hammer Ferenc, az ELTE oktatója is – derül ki a Partizán egyik minapi adásából, ahol erről épp Hammer beszélt. A korábban ellenzéki tüntetéseken is felszólaló szociológus-médiakutató, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékének vezetője elmondása szerint

gyerekkori barátja az alapító Dessewffy Tibor, de szakmailag is érdekli a koncepció.

Ahogy arról már beszámoltunk: az internetes felület új modellt alkalmaz, nem készít saját tartalmat, vállaltan mások cikkeit, anyagait dolgozza fel, majd hirdeti meg a közösségi médiában. Az elképzelés lényege az egyébként impresszum nélküli felületen olvasható bemutatkozás szerint a következő: „Ha neked, mint olvasónak, szívügyed egy társadalmi, közéleti, kulturális téma, de nem tudod, hogyan hívhatnád fel sokkal több ember figyelmét rá, akkor jó helyen jársz, az Erősítő tud neked segíteni a hangosításban.”

Ezt az elképzelést fejtegette a műsorban maga Hammer is. Úgy fogalmazott,

„megtolják” a híreket, ám ezzel lényegében egy mozgalmat is indítanak.

Mert ezzel az eszközzel az egyszerű olvasók tudják, adott esetben akár csak ötszáz forintokként megtámogatni a nekik fontos cikk kiemelését a közösségi médiában. Vagyis előbb-utóbb majd az olvasók finanszírozzák a működést, legalábbis ami a hirdetési költségeket illeti.

Csakhogy van egy kis bökkenő. Azt ugyanis a szociológus is elismerte, hogy a lelkes olvasó csak az (egyébként szokatlan módon impresszum nélküli) Erősítő anonim szerkesztői által szemlézett és átvett hírek közül válogathat. Márpedig az oldalt végignézve ez jelen állás szerint azt jelenti, hogy

csak és kizárólag az ellenzéki propagandát alátámasztó anyagok jelentik a kínálatot.

A portál stílusában és tartalmában sem nagyon különbözik az ezalenyeg.hu nevű, a DK-hoz, illetve Gyurcsány Ferenchez több szálon is kötödő botrányoldaltól.

Abban is rejlik némi ellentmondás, hogy a nyilvánosan elérhető adatbázis szerint

április 15-e óta már 20 700 000 forintot költött hirdetésre az Erősítő,

miközben az olvasottsága mérhetetlen, Facebook-követőinek száma pedig alig haladja meg az ezret. Ezt az igen komoly hirdetési összeget tehát alighanem zömmel a Hammer által említett, titokzatos befektetők fizették ki.

Megírtuk azt is, saját bevallásuk szerint jelenleg „30 független hírforrást” követnek, és tervezik továbbiak bevonását. Íme a szemlézett lapok (nem teljes) listája: 24, Telex, HVG, 444, Magyar Hang, Válasz Online, Szeretlek Magyarország, Átlátszó, G7, Qubit, Direkt36, Media1, Mérce, Mfor, Szabad Pécs, KecsUP, Debreciner, Veszpresszó.

Az adatkezelő mindenesetre, ahogy arról korábban szintén beszámoltunk, egy Észtországban bejegyzett cég, az Amplify OÜ, melynek ügyvezetője Dessewffy Tibor, Gyurcsány Ferenc bizalmasa. Érdekesség továbbá, hogy ezt a vállalkozást pontosan ugyanarra a címre jegyezték be tavaly decemberben, mint a többszázmilliós forgalmat bonyolító, DatAdat OÜ nevű céget.

Dessewfy az utóbbi cég tulajdonosi körében is feltűnik, legalábbis annak magyarországi leányvállalatában. A DatAdat volt az adatkezelője a DK azóta letagadott, a kínai vakcinák ellen hirdetett petíciójának is, amit lapunknak Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság vezetője aggályosnak nevezett. Mindebből egy komoly, az internetes nyilvánosságra befolyást gyakorló, kifejezetten Gyurcsányhoz, illetve bizalmi köréhez köthető céghálózat rajzolódik ki, aminek újabb eleme az Erősítő.

Ennek az oldalnak alighanem komoly szerepe lesz az előttünk álló választási kampányban,

az ellenzéken belül pedig a DK és elnöke pozícióját erősítheti majd.

 nyitókép: Hammer Ferenc,médiakutató, az Oktatói Hálózat tagja a Százezren az internetadó ellen, valamint a 60 ezren a Magánnyugdíjukért Facebook-csoport Tavasz jön - Orbán megy! elnevezésű tüntetésen Budapesten, a Kossuth téren 2015. február 1-jén. (MTI/Máthé Zoltán)

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ELTE ide, Hammer oda, de ha meggondoljuk, ugyanazt szajkozza mind, amit elobb az orult Jakab a Parlamentben bekialt. O az elo LOP STOP tablaja az ellenzeknek.
Mondjuk o pont azert van, hogy nyersebben, suttyo modra elmondja azt, amit a tobbiek aztan kicsomagolnak, amire raerosithetnek.
Jakabnak a Parlamentben nagy a szaja, de a valasztasokon a jeloltjeik mar annyira nem jutnak szohoz, nem osztanak es szoroznak.
A Jobbik az a part, mely a valasztasokon mintha ott sem lenne.
Vilagos, hogy csak a szavazoikra van szukseguk a Gyurcsanyoknak.

A leggazdagabb magyar 100-ban 85 a vörös báró.
A 85 leggazdagabb "magyar" a nomenklatúra-privatizáció barátaiként, "a mi kutyánk vörös kölykeiként" ingyen kapták meg, amit a magyar nép 40-50 év alatt véres verejtékkel létrehozott...
A maradék 15, a Mészárosok, akik törvényes pályázatok, gazdasági társaságok működéséből kovácsolták a tulajdonukat.
Mészárosék, minden üzletüket a törvényesség maximális betartása mellett végzik, Magyarországon adóznak, magyar embereket foglalkoztatnak, az országot előrevivő munkákat végeznek, kitűnő minőségben, minden alvállalkozójukat hiánytalanul kifizetve.
Ez az "Orbán-lopás" "LÉNYEGE".

Az, hogy Magyarországon a legalacsonyabbak az ENERGIAÁRAK, az, hogy Magyarországon 10 év alatt a keresetek DUPLÁJUKRA NÖVEKEDTEK, az, hogy a magyar lakosság A TÖRTÉNELEM FOLYAMÁN A LEGTÖBB MEGTAKARÍTÁSSAL RENDELKEZIK, nagyrészt ezeknek az általad felsorolt történéseknek EGYENES KÖVETKEZMÉNYE.

(Lenin: a mi politikánk nem dogma, hanem a cselekvés vezérfonala.)
A linbsinácik amikor indíthatnak "független hírforrást", akkor többek között ez a cselekvésük vezérfonala.

"...Vegyük a benzint. Elnökségem idején kezdetben 2 dollár 87 cent volt egy gallon (1 gallon kb. 3,78 liter), ami magas árnak számított. Korábban volt már magasabb is, de nekem azonban sikerült 2 dollár alá szorítanom és végül 1 dollár 87 centre. Amikor távoztam, bőven 2 dollár alatt volt, most pedig lassan már 4 dollár. Ez durvább, mint bármely adóemelés” – mondta el az interjúban Donald Trump.
Pontosan ez történne, ha lehetőséget kapnak "független hírforrást" alapítani...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés