Egy budapesti kollégiumban működött a nemzetközi hekkerbanda

2021. május 11. 17:40
A gyanúsítottak egy online fizetési rendszer felhasználóinak adatait megszerezve és felhasználva több száz csúcskategóriás okosórát és mobiltelefont rendeltek – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Farkas Péter elmondta: február elején kezdték meg az ügyben a nyomozást, amikor az egyik nagy elektronikai webáruházon keresztül két nap alatt 300 rendelést adtak le. A rendelés nagy része nem teljesült, mert a bankkártyák limitje vagy túl alacsonyra volt állítva, vagy nem volt rajtuk elég fedezet. Néhány esetben azonban sikerrel jártak az elkövetők, a terméket pedig futárszolgálattal kapták meg.

Nehéz volt beazonosítani a tetteseket

Az alezredes szerint nem mindennapi bűncselekményről van szó és az elkövetők sem azok; hetekbe telt, mire az első két tettest azonosították és ezután még több napig tartott, mire kiderítették, hogy hol laknak. Az első két gyanúsítottat április utolsó hetében fogták el, majd két társukat is megtalálták.    

Az elkövetőkről azt mondta:

valamennyien külföldiek, büntetlen előéletűek és Magyarországon tanulnak, jellemzően idegenforgalmat és informatikát.    

Az ügyben hét helyszínen, köztük kollégiumi szobában is tartottak kutatást, amelynek során 2,5 millió forintnyi készpénzt találtak amerikai dollárban, egyiptomi fontban és magyar forintban. A rendőrség honlapján közzétett közlemény szerint a több száz tranzakcióval akár 150 millió forintos kárt is okozhattak volna az elkövetők. 

Kínai, pakisztáni, jordániai és egyiptomi diákok az elkövetők

A gyanúsítottak a jogosulatlanul megszerzett adatokat felhasználva néhány óra alatt több mint 300 online tranzakciót indítottak

nagy értékű okoseszközök megvásárlására. A megrendelt áruk közül csupán 11-et fizettek ki, de így is több mint 4 millió forintos kárt okoztak – írták.   

Az ügyben egy 19 éves kínai, egy 26 éves pakisztáni, egy 21 éves jordániai és egy szintén 21 éves egyiptomi állampolgárságú férfit hallgattak ki gyanúsítottként, különösen nagy kárt okozó, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás kísérlete miatt. Farkas Péter a sajtótájékoztatón azt mondta: az ügyben ketten vannak letartóztatásban, ketten szabadlábon védekezhetnek.

(MTI)

Fotó: GORODENKOFF PRODUCTIONS / SCIENCE / GPR / SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akasztófahumor: Kiemelkedően jó a magyar felsőoktatás....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés