Lemondásra szólították fel V. Naszályi Márta polgármestert

2021. május 6. 16:58
Már több ezren tiltakoznak a lakóövezetek közé tervezett gigantikus, 62 állásos, napi több száz buszt fogadó turistabusz-pályaudvar ellen.

V. Naszályi Márta első kerületi polgármester egy hatalmas, 62 állásos buszpályaudvart akar megvalósítani két budapesti kerület, az első és a tizenkettedik határán. Megépítése esetén ez lehet az ország egyik legnagyobb buszterminálja. Összehasonlításképpen, a hatalmas forgalmat lebonyolító budapesti Népliget buszállomáson 30, a Stadionoknál 12 aktív buszállás található.

Budapest legnagyobb buszpályaudvara lenne a Vár aljában

A megvalósítani szándékozott buszpályaudvar a tervek szerint napi több száz turistabusz fogadása, parkolása és indítása mellett éjjel távolsági buszdepóként is működne, késő esti érkezésekkel és hajnali indulásokkal, ezzel a tiltakozók úgy vélik, hogy jelentősen rontaná a lakók jelenlegi életminőségét. 

A civil szervezetek azért szólították fel lemondásra a Várnegyed baloldali polgármesterét, mert úgy vélik, hogy megszegte azt az igéretét, hogy „minden tervezett – a környezetminőséget és életminőséget érintő – önkormányzati intézkedésről érdemben tájékoztatják az érintett lakosságot és bevonják a döntések előkészítésébe”.

A civilek állítása szerint ezzel szemben először a 2021. március 11-ei kerületi újságban állították kész tények elé a környéken élőket.

„Jó ütemben halad a Déli Pályaudvar felhagyott üzemi területén kialakítandó turistabusz-parkoló előkészítése, ami tehermentesíti a Várat és a Gellérthegyet”– írták a projektről úgy, hogy előzetes konzultációt annak kapcsán nem tartottak. 

A tizenkettedik kerületben is dagad a botrány

Később tartottak egy online fogadóórát, ahol megpróbálták a lakóknak eladni a projektet, de nem keresték meg a tervezett buszpályaudvar nyugati oldalán, a tizenkettedik kerületben élő érintetteket sem, csupán egy szűk körű, önkormányzati bizottsági ülésen ismertette a terveit a polgármester, miután a tizenkettedik kerületi, Hegyvidéki Önkormányzat a hozzá beérkező nagyszámú lakossági panasz miatt az ülésre kénytelen volt meghívni. 

A terminál megvalósításán munkálkodó polgármester nemcsak a közösségi tervezést vágta sutba, hanem

a járványhelyzet adta kormányrendeletre hivatkozva ok nélkül meghosszabbította a projekttel kapcsolatos közérdekű adatigénylés teljesítésének határidejét.

A helyiek immár 70 tételesre duzzad kérdéssorára annak ellenére nem válaszol a polgármester, hogy erre egy online konzultáción külön ígéretet tett. A rendelkezésünkre álló információk szerint a buszpályaudvar telkének tulajdonosával – a Magyar Államvasutakkal – az érintettek kifejezett tiltakozása ellenére – a bérleti szerződést már 10+5 évre aláírták. A látványtervek elkészültek, az üzemeltetésről is napvilágot láttak különböző elképzelések, ismételten csak az érintettekkel való egyeztetés nélkül.

Fotó: Budavári Önkormányzat

Összesen 170 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt várhatják, hogy ballib polgármester valaha is bármiért lemondjon...

De hát most nem vagyunk választas előtt.
Az önkormányzati ciklus legközepén vagyunk.

Szaniszló, Nieder, úgy enblokk az összes baloldali polgármestert kell egymás után, sorban felszólítani lemondásra, hiszen másfél év alatt SEMMIT, semmit nem végeztek azért a milliós apanázsért.
EZ A LOPÁS, amikor munkavégzés nélkül felveszed a pénzt!
És minden kerületi mellett Karácsony urat FELSZÓLÍTANI A HALADÉKTALAN TÁVOZÁSRA.
Az ő "tevékenysége" vizsgálat nélkül is kimeríti a hűtlen kezelés - munkavégzés nélkül pénzt ragad magának - fogalmát.

121 szavazattal nyert. Csak.

Kerületiként a megoldást agyrémnek tartom. Eddig a boszok házták vittték a Várba és a Citadellára a látogatókat, amivel eléggé leterhelték a környező kisebb utcák forgalmát, és persze a Hegyalja útét is. Ezentúl, ha jól értem a tervet, leteszik a látogatókat, beállnak a parkolóba, majd később felveszik a látogatókat. Közben pedig kétszer annyit futnak a kerület egyéként többnyire szűk és zsúfolt útjain, és teljesen eldugaszolják az egyébként is túlterhelt Mészáros utcát.

Miért éppen ezt az ígéretét tartaná be?...

Ne legyünk cinikusak, a buszpályaudvar terve nem szerepelt a propagandaanyagokban. Amúgy a Fidesz nem nagyon erőltette meg magát a kerületben, lényegében nem is folytattak kampányt, a moslék meg már nyártól nyomult. Természetesen nem szavaztam rájuk, de sajnos a jó bornak is kell a cégér. A Mészáros utcában több molinót is látok tiltakozni a projekt ellen.

Csak nem a város közepén.

Miből gondolod? V. Naszályi zöldebb kerülettel kampányolt, meg azzal hogy ő ám kertészmérnök. Még tollat is osztottak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés