Lemondásra szólították fel V. Naszályi Márta polgármestert

2021. május 6. 16:58
Már több ezren tiltakoznak a lakóövezetek közé tervezett gigantikus, 62 állásos, napi több száz buszt fogadó turistabusz-pályaudvar ellen.

V. Naszályi Márta első kerületi polgármester egy hatalmas, 62 állásos buszpályaudvart akar megvalósítani két budapesti kerület, az első és a tizenkettedik határán. Megépítése esetén ez lehet az ország egyik legnagyobb buszterminálja. Összehasonlításképpen, a hatalmas forgalmat lebonyolító budapesti Népliget buszállomáson 30, a Stadionoknál 12 aktív buszállás található.

Budapest legnagyobb buszpályaudvara lenne a Vár aljában

A megvalósítani szándékozott buszpályaudvar a tervek szerint napi több száz turistabusz fogadása, parkolása és indítása mellett éjjel távolsági buszdepóként is működne, késő esti érkezésekkel és hajnali indulásokkal, ezzel a tiltakozók úgy vélik, hogy jelentősen rontaná a lakók jelenlegi életminőségét. 

A civil szervezetek azért szólították fel lemondásra a Várnegyed baloldali polgármesterét, mert úgy vélik, hogy megszegte azt az igéretét, hogy „minden tervezett – a környezetminőséget és életminőséget érintő – önkormányzati intézkedésről érdemben tájékoztatják az érintett lakosságot és bevonják a döntések előkészítésébe”.

A civilek állítása szerint ezzel szemben először a 2021. március 11-ei kerületi újságban állították kész tények elé a környéken élőket.

„Jó ütemben halad a Déli Pályaudvar felhagyott üzemi területén kialakítandó turistabusz-parkoló előkészítése, ami tehermentesíti a Várat és a Gellérthegyet”– írták a projektről úgy, hogy előzetes konzultációt annak kapcsán nem tartottak. 

A tizenkettedik kerületben is dagad a botrány

Később tartottak egy online fogadóórát, ahol megpróbálták a lakóknak eladni a projektet, de nem keresték meg a tervezett buszpályaudvar nyugati oldalán, a tizenkettedik kerületben élő érintetteket sem, csupán egy szűk körű, önkormányzati bizottsági ülésen ismertette a terveit a polgármester, miután a tizenkettedik kerületi, Hegyvidéki Önkormányzat a hozzá beérkező nagyszámú lakossági panasz miatt az ülésre kénytelen volt meghívni. 

A terminál megvalósításán munkálkodó polgármester nemcsak a közösségi tervezést vágta sutba, hanem

a járványhelyzet adta kormányrendeletre hivatkozva ok nélkül meghosszabbította a projekttel kapcsolatos közérdekű adatigénylés teljesítésének határidejét.

A helyiek immár 70 tételesre duzzad kérdéssorára annak ellenére nem válaszol a polgármester, hogy erre egy online konzultáción külön ígéretet tett. A rendelkezésünkre álló információk szerint a buszpályaudvar telkének tulajdonosával – a Magyar Államvasutakkal – az érintettek kifejezett tiltakozása ellenére – a bérleti szerződést már 10+5 évre aláírták. A látványtervek elkészültek, az üzemeltetésről is napvilágot láttak különböző elképzelések, ismételten csak az érintettekkel való egyeztetés nélkül.

Fotó: Budavári Önkormányzat

Összesen 140 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt várhatják, hogy ballib polgármester valaha is bármiért lemondjon...

De hát most nem vagyunk választas előtt.
Az önkormányzati ciklus legközepén vagyunk.

121 szavazattal nyert. Csak.

Kerületiként a megoldást agyrémnek tartom. Eddig a boszok házták vittték a Várba és a Citadellára a látogatókat, amivel eléggé leterhelték a környező kisebb utcák forgalmát, és persze a Hegyalja útét is. Ezentúl, ha jól értem a tervet, leteszik a látogatókat, beállnak a parkolóba, majd később felveszik a látogatókat. Közben pedig kétszer annyit futnak a kerület egyéként többnyire szűk és zsúfolt útjain, és teljesen eldugaszolják az egyébként is túlterhelt Mészáros utcát.

Miért éppen ezt az ígéretét tartaná be?...

Ne legyünk cinikusak, a buszpályaudvar terve nem szerepelt a propagandaanyagokban. Amúgy a Fidesz nem nagyon erőltette meg magát a kerületben, lényegében nem is folytattak kampányt, a moslék meg már nyártól nyomult. Természetesen nem szavaztam rájuk, de sajnos a jó bornak is kell a cégér. A Mészáros utcában több molinót is látok tiltakozni a projekt ellen.

Csak nem a város közepén.

Miből gondolod? V. Naszályi zöldebb kerülettel kampányolt, meg azzal hogy ő ám kertészmérnök. Még tollat is osztottak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés