A globális oltási katasztrófa közepette a Pfizer dollármilliárdos profitra tett szert

2021. május 5. 18:43

Kocsis Árpád
Mérce.hu
A WHO szerint a gazdag országok a vakcinák több mint 87 százalékát kapták meg.

„Az Egészségügyi Világszervezet szerint a gazdag országok a világszerte kiosztott COVID-19 vakcinák több mint 87 százalékát kapták meg, míg az »alacsony jövedelmű« volt gyarmati országok, a globális dél államai az oltóanyagok csupán 1 százalékához jutottak hozzá.

Afrikában a lakosság kevesebb mint 1 százaléka kapott akár egyetlen adag vakcinát is. Indiában, a világjárvány epicentrumában, ahol az elmúlt napokban 24 óra alatt 400 ezer új fertőzöttet is azonosítottak, és az emberek az utcán halnak meg, a lakosság kevesebb mint 10 százaléka kapott egyetlen dózist az oltóanyagból.

A Pfizer arra számít, hogy idén 26 milliárd dollár értékben ad el oltóanyagot, ami mintegy 5 milliárd dollár nyereséget fiall majd. A Pfizer részvényeinek árfolyama tavaly óta közel 50 százalékkal emelkedett, míg a német partnere, az addig ismeretlen BioNTech néhány hónap alatt startupból több milliárd dollárt érő vállalattá vált, amely milliárdos bevételt termel a gazdag részvényeseinek.

A Pfizer versenytársának, a Modernának a részvényárfolyama az elmúlt 12 hónapban több mint megnégyszereződött, és a cég vezérigazgatója, Stéphane Bancel – ahogyan a Times fogalmazott – »5 milliárd dolláros emberré« avanzsált.

Noha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felszólította a kormányokat, hogy mondjanak le a vakcinák szabadalmi jogáról (amelyet a Moderna például ingyen kapott meg), az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az európai uniós országok erre nem hajlandóak.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az első baloldali cikk, amelyik negatív hangot üt meg a Pfizerrel kapcsolatban. Hmm. Kezd kontraproduktív lennji a csak a Pfizet kampány?

Vegyétek el a nyereségüket, legfeljebb majd legközelebb nem fejlesztenek oltóanyagot. Nagy ügy, mondhatom!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés