Az ellenzéki ajánlat, 3. rész

2021. április 22. 21:29

Elek István
hvg.hu
Mi volna a feladata egy esetleges 2022-es ellenzéki győzelem után az új, alkotmányhű többségnek?

»Forradalmat csinálni márpedig lehetséges«
(Vilmos Noémi, az SZFE rendező szakos hallgatója a 2020. október 23-i egyetemi megemlékezésen)

A múlt október 22-23-án azzal kezdtem a hvg360-on közölt két részes elemzésem, nagyon itt volna az ideje, hogy az alkotmányos demokrata ellenzék világossá tegye, rendszerváltó kormányzásra készülve valójában mire kéri majd a felhatalmazást a következő választáson.

És főként, mire kéri, milyen stratégiára a legégetőbb kérdésben, az alkotmányos demokrácia, a jogállam helyreállítását illetően.

Több mint öt hónap eltelt azóta, de a helyzet változatlan.

Sem az ellenzéki szövetség közös álláspontja nem ismert arról, hogyan képzelik el az átmenetet az orbáni autokráciából az alkotmányos demokráciába, sem a szövetséget alkotó pártoké.

Októberben nem csupán hiányoltam az ellenzéki álláspontot, hanem vázlatos javaslatot is tettem arra a szerintem egyetlen lehetséges stratégiára, amelyet a kormányra jutó demokrata ellenzék a siker reményében követhet a győzelme után. És amelynek természetesen már a választásra való felkészülését is át kellene hatnia.

Nem tagadom, azt reméltem, hogy az alapkérdést élére állító elemzésem és a megoldására előadott radikális javaslatom legalábbis megtermékenyíti a tehetőkről és a teendőkről szóló nyilvános gondolkodást.  

Sajnos, csalódnom kellett. Egy kifejezetten az elemzésemről szóló, szűk körű, rövid, intenzív vitát leszámítva a témában azóta sem történt semmi érdemi. Igy aztán nem csoda, hogy a demokrata ellenzék az alkotmányos demokrácia, a jogállam helyreállításának kérdésében az elmúlt hónapokban sem jutott előre szinte egy tapodtat sem.

Az októberi javaslatom abból indul ki, hogy aki Á-t mondott, annak B-t is kell mondania.

Ha a demokrata ellenzék egyetértésre jutott abban, hogy az a politikai rendszer, amelyben élünk, már nem alkotmányos demokrácia, nem jogállam, hanem autokrácia, önkényuralom, márpedig ez az egyetértés a szavak szintjén legalábbis ma már kétségtelen, akkor a választási győzelme után nem kezdheti mással a parlamentben, mint az alkotmányos demokrácia és a jogállam helyreállításáról szóló minimumprogram megvalósításával.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 139 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Röhejes, hogy állandóan a demokratikus jogállam megszűnéséről beszélnek, de a demokratikus jogállam összes intézményét igénybe véve. Összetévesztik a demokratikus választásokon való sorozatos vereségeiket a jogállam megszűnésével.

Válaszok:
ThunderDan | 2021. április 22. 23:22

Elek István és társai polgárháborút akarnak. Ha ennyire akarják, megkapják. Én például ott leszek. Ha egyszerű többséggel akarják elérni három ciklus törvényhozásának eltörlését és Orbán büntetőjogi felelősségre-vonását (nem is értem hogy képzelik ügyészi és bírósági kezdeményezés nélkül), nem hiszem, hogy tűrni fogjuk. Én nem fogom.

Válaszok:
Agnieszka | 2021. április 23. 9:11

"Az új, immár alkotmányhű, jogállambarát kormánytöbbség – függetlenül attól, hogy csupán egyszerű vagy kétharmados ez a többség – az alakuló parlamenti ülésen kinyilvánítja az orbáni rendszerteremtő folyamat és az eredményeként megszületett önkényuralmi rendszer alkotmányellenességét és illegitimitását. Megállapítja az illegitim rendszer létrejöttének alkotmányjogilag azonosítható mozzanatát és időpontját. Valamint összesíti és érvényteleníti az alkotmányos demokrácia és a jogállam felszámolását, az önkényuralmi rendszer kiépítését és fenntartását szolgáló alkotmányellenes folyamat jogalkotási lépéseit. Vagyis alkotmányjogi értelemben visszavezeti a politikai közösségünket oda, ahol még bizonyíthatóan alkotmányos demokrácia és jogállam voltunk."


Elmebeteg...
Ezeket az Elek-féléket jobban rühellem, mint a Kéri Lászlóba oltott Lengyel Lászlókat. Hihetetlen, hogy ez az alak valamikor "jobboldaliként" tetszelgett... mára meg ilyen rákosista bolsevik szövegeket ugat...

Nem normálisak.

Amiket ez az Elek is itt összehord: ez maga a FORRADALOM, de abból is a legdrasztikusabb típus... 89-90-ben pl. konkrétan teljes közjogi folytonosság volt, minden az akkori jogszabályok szerint zajlott le - pedig aztán az a rendszer TÉNYLEG diktatúra volt.

Ahhoz képest meg, hogy Elek egy virtigli bolsevik típusú forradalmi "törvénykezést" ír le, AZ ELLENZÉKI PÁRTOK 2010 ÓTA FOLYAMATOSAN, MEGSZAKÍTÁS NÉLKÜL OTT VANNAK A PARLAMENTBEN, FOLYAMATOSAN RÉSZT VESZNEK A MUNKÁJÁBAN, VALAMENNYI VÁLASZTÁSON ELINDULTAK ÉS MOST IS EL FOGNAK INDULNI, ÉS EGYÉBKÉNT IS, MÉG RÁUTALÓ MAGATARTÁSSAL SEM HIVATKOZTAK SOHA OLYANRA, HOGY ILLEGITIMNEK TEKINTETNÉK A JOGRENDSZERT.

Akkor ezt így most hogy, Elek "Szamuely" István?

Igen, ez a lényeg! Az igazi bolsevik önigazolás tettenérése, amit kiemeltél.

A megoldás egyszerű! Ha az a képviselő, amelyik nem esküszik föl az
Alapszerződésre, vagy az Alapszerződés érvénytelenségére
hivatkozva, illetve azzal ellentétesen tesz vagy nem tesz valamit,
AKKOR AZONNALI hatállyal meg kell fosztani a mandátumától
mindenféle mentelmi herce-hurca nélkül.

Igen. És ezt NAGYON világossá kéne tenni mindenki előtt, különösen
a szerző előtt. Az ügyészség behívathatná őt egy kis elbeszélgetésre.

A vakondok az egyesszám, bármilyen hihetetlen.

Az a baj, h. csak nagyon szerényen. Más lenne, ha az övéik lennének kormányon.

Az ellenzék küszködik a saját maga által gyártott ellentmondásokkal.

10 év alatt mindig felesküdtek az Alkotmányra, amit később a frusztráció miatt elkezdtek illegitimnek mondani. A rendszerváltás idei törvényhozóknál kéne reklamálniuk, akik meghatározták a kétharmados jogosítványokat. Nem volt kikötés, hogy ha a képviselők kétharmada egy pártból kerül ki, akkor ez nem érvényes. Nem is lehet ilyent kikötni, mert felülírná a választói akaratot.

1990-ben Göncz és Sólyom a jogállamra hivatkozva vetették el a Zétényi-Takács féle törvényjavaslatot, amely a kádári rendszer működtetőit vonta volna felelősségre. Sokkal enyhébb eszközökkel, mint amiket az ellenzéki most emlegetnek. Nem volt szó a jogállam átmeneti felfüggesztéséről.

Értem én, hogy az ellenzék az utolsó szalmaszálba kapaszkodik. Vereségük esetén nyugati támogatóik végképp dobják őket, mert akkor csak a nyílt külföldi beavatkozás maradna a jelenlegi kormányzat ellen, ezt pedig már nem tudnák jogállaminak feltüntetni. Ez lényegében Charles Gati 2011-ben kelt öt pontjának utolsó, ötödik pontját, a polgárháborút jelenthetné. Számukra ez a megoldás a világban mindenütt, ahol nem tudnak szabályos eszközökkel eredményt elérni.

A jövőkép nélküli, az értelmes politikai ajánlatot nélkülöző görcsös fenyegetőzés az ellenzéki politikusok félelmét tükrözi, hogy politikai pályájuk végére érhetnek. Jelentéktelen emberek mások számára jelentős feladat megoldása előtt állnak. Gyurcsány esélyt kapott, hogy visszaszerezze azt, amit lényegét tekintve már 2006-ban elvesztett. Ha nem tudja, kiesik a pixisből.

Elek soha nem volt egészen rendben, de ez a mostani kapálózása hajmeresztő.

Az egész "jogállamiság" probléma mesterséges. Ha valóban lennének bajok, az széles körben érezhető lenne, de a valóság az, h. NEM érezhető. Nálunk a Fideszes önkormányzat tehetetlen volt, a moslék semmittevő. Ekkora sajtószabadság, média ellenzéki túlsúly, a világon nincs még egy.

Ami föltűnik, az a hazudozás, vádaskodás, gyűlölködés, a vezető politikusaik által megszólaltatva, kórusban. A mi oldalunkon a hosszú ellenzéki évek alatt sem volt ilyen üvöltő kórus, mikor Gyurcsányék csődbe tudták az országot kormányozni, az embereket kifosztani, a nemzeti vagyont herdálni, de "deviza" hitelt az országra szabadítani. Volt itt még Hospinvest is, sok más, cifra üggyel egyetemben.

"...mivel nekünk organikus, történelmi alkotmányunk van, nem egy elcseszett liberális papírfecni."

Úgy érted: Alaptörvény?
Ez a történelmi alkotmányunk?

Nem volt könnyű dolga, szegény Antall Józsefnek, még a pártjában is ilyen faszkalapokkal volt körülvéve.

Szerzőnk még egy MDF roncs-derbibe se fért bele.

Mennyire lehet egy személy hiteles, ha három pártnak is tagja volt?
Mennyire lehet hiteles az a személy aki a magyar ellenzéket demokratikus ellenzéknek aposztrofálja?
Mennyire lehet hiteles az a személy, aki azokat a pártokat, tagjaikat demokratikusnak aposztrofálja, akik éveken keresztül hazudtak és majdnem csődbe vitték az országot?

Mindezek figyelembevételével kérdezem: Elek István hiteles személynek tekinthető?

Hát ez az. :)

Mondom, hogy elmebaj...

Van ezekben egy nagy adag kisebbendűségi komplexus. Elekben is, Debreczeniben is. Ez is közrehatott az árulásukban.

De túl jóhiszemű vagy pl.Elekkel szemben. Ezek a cikkek teljesen egyértelműek. Nem hogy választott (Gyurcsányt és a moslékot Orbán ellenében), hanem teljes lendülettel állt bele ebbe a harcba...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés