Az USA kész atomfegyverekkel garantálni Japán biztonságát

2021. április 17. 7:21
A két ország közös nyilatkozatában Washington „minden képességével” vállalta Japán védelmét.

Az Egyesült Államok megújította biztonsági garanciáját Japánnak, ez szükség esetén atomfegyverek bevetésére is vonatkozik – derül ki a Joe Biden amerikai elnök és Szuga Josihide japán miniszterelnök pénteki washingtoni találkozóját követően közzétett közös nyilatkozatból.

A védelem kiterjed a Szenkaku-szigetekre is

A dokumentum szerint Washington biztonsági garanciája kiterjed a Kína által magáénak tulajdonított, ám japán fennhatóság alatt álló – lakatlan – Szenkaku- (kínaiul Tiaojü-) szigetekre is a Kelet-kínai-tengeren.

Washington szükség esetén habozás nélkül teljesíti vállalt kötelezettségét Japán védelmére „minden képességével”, ideértve a nukleáris képességeit is

– áll a nyilatkozatban. Az amerikai kormány elítél „minden egyoldalú cselekedetet, amely Japán ellenőrzését hivatott aláásni a Szenkaku-szigetek felett”.

A vitatott hovatartozású szigetek körül az utóbbi időben többször is kínai hajók jelentek meg, további súrlódást okozva a két ország viszonyában. Az Egyesült Államok atomarzenáljával Japán védhatalmának számít. A szigetország területén több ezer amerikai katona állomásozik.

A cél a térség hajózásának a biztonsága

A közös nyilatkozatban Japán és az Egyesült Államok az indiai- és csendes-óceáni térség hajózásának biztonságát emelte ki a nemzetközi joggal összhangban, különös tekintettel a Kelet-kínai- és a Dél-kínai-tengerre, ahol a pekingi vezetés területi követeléseket próbál érvényesíteni. A két szövetséges ország emellett hangsúlyozta a béke és biztonság fontosságát a Tajvani-szorosban. Kína saját területének tarja Tajvant.

A japán kormányfő az első külföldi vezető, akit hivatalos látogatáson fogadott az amerikai elnök, mióta hivatalba lépett. Szakértők szerint ez a lépés is azt mutatja, hogy Washington központi szerepet szán Japánnak abban a törekvésében, hogy csökkentse Kína egyre növekvő befolyását.

(MTI)

Kép forrása: Mandel Ngan / AFP

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés