Joe Biden kemény szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben

2021. április 15. 15:33
Washington tíz orosz diplomatát utasít ki, több céget betiltottak, az amerikai bankok pedig nem vásárolhatnak rubel alapú állampapírokat.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát válaszul a Moszkva részéről érkezett kibertámadásokra és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra. Moszkva korábban bejelentette: a közeljövőben nem tartja valószínűnek azt, hogy a két ország vezetője csúcstalálkozón vegyen részt. Azt mondták, a bevezetett szankciók a „legkevésbé sem segítik” a két ország közeledését. 

Diplomatákat tiltanak ki, cégeket feketelistáznak

Az amerikai elnök által csütörtökön délután aláírt rendelet értelmében az Egyesült Állmok olyan büntető intézkedéseket hoz, amelyek

„stratégiai és gazdasági következményekkel” járnak majd Oroszországra,

ha ez utóbbi folytatja vagy fokozza a nemzetközi helyzet destabilizálására irányuló akcióit. Washington ezen kívül kiutasít tíz olyan orosz személyt, aki az orosz hírszerzésnek dolgozik amerikai területen diplomáciai fedettség alatt – fogalmaz a rendelet.

Az intézkedések révén feketelistára tettek orosz vállalatokat, orosz diplomatákat utasítottak ki és szigorú korlátokat szabtak az orosz államadósság-piacra.

Joe Biden elnök végrehajtási parancsában felhatalmazza az Egyesült Államok kormányát az orosz gazdaság bármely szektorának szankcionálására, és korlátozta Oroszország államadósság-kibocsátási képességét. A célja az, hogy megbüntesse Moszkvát a 2020-as amerikai választásokba való beavatkozásért.

Az orosz államadósság finanszírozása nehezebbé válik

Biden június 14-től megtiltotta az amerikai pénzintézeteknek, hogy részt vegyenek a „rubelben nevesített orosz szuverén kötvények elsődleges piacán”.

Az amerikai pénzügyminisztérium 32 olyan jogi és természetes személyt is feketelistára tett, amelyek állításuk szerint az orosz kormány által irányított, „kísérletetet tettek a 2020-as amerikai elnökválasztásokba való beavatkozásra” és egyéb „dezinformációs és beavatkozási cselekedeteket hajtottak végre”.

Az Európai Unióval, Nagy-Britanniával, Ausztráliával és Kanadával közösen a Pénzügyminisztérium szankcionált nyolc olyan személyt akik részt vettek 2014-ben a Krím-félsziget Oroszország általi megszállásában.

A Kreml a végrehajtási rendelet közzététele előtt azt nyilatkozta, hogy „egyenértékűen fog reagálni” és figyelmeztetett arra is, hogy az amerikai intézkedések csökkentik annak esélyét, hogy Joe Biden és Vlagyimir Putyin elnök között csúcstalálkozó jöhessen létre a közeljövőben. 

Maradtak kiskapuk

Londoni pénzügyi elemzők véleménye szerint a Moszkva ellen csütörtökön bejelentett új amerikai

szankciók lényeges vonása, hogy a csomag pénzügyi része nem érinti az orosz szuverén adósságeszközök másodpiaci forgalmazását,

és ha ez a jövőben is így marad, az intézkedések piaci hatása várhatóan korlátozott lesz.

Liam Peach, az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közép- és kelet-európai ügyekkel foglalkozó közgazdásza a szankciók csütörtöki bejelentése utáni helyzetértékelésében kiemelte: az intézkedéscsomag diplomáciai részénél – gazdasági és piaci szempontból – súlyosabb elem az, hogy június 14-től amerikai pénzügyi szolgáltatók nem vehetnek részt a rubelben denominált orosz szuverén adósság elsődleges piaci forgalmazásában.    

Az elemző szerint ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy az amerikai kormány nem terjesztette ki a szankciót az orosz államadósság-eszközök másodpiaci forgalmazására.

(Reuters, MTI)

Fotó: MTI/EPA/AP/Andrew Harnik

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdekes lenne e mögé a maszk mögé nézni..........kiket rejt az álarc.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2021. április 15. 21:10

Egy kis húzd meg, ereszd meg.

Ez a 2020-as orosz beavatkozás a választásokba mégis mit jelent? Mára gyakorlatilag igazolva lett, hogy 2016-ban sem avatkoztak be. Az egész csak egy ballib kamu volt, csak hogy Trumpot basztassák vele.

Aki szelet vet, vihart arat.
Aljas választásból csakis aljas politika következhet.
Szankciók, a Legfelsőbb Bíróság felduzzasztása, addig, míg nem lesz "Elnök Úr" demokratáinak egy altagozata, a média/CNN terroreszközként alkalmazása Trump megbuktatására ecetera,
pfej, a mai USA: KÖPEDELEM, bár, ahol Sorosok szabják a tisztességet, ott más nem is lehet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés