Weber: Orbán Viktor nacionalista pártok nyakába borul

2021. március 7. 15:24
Manfred Weber szerint a jobboldali populisták – akik le akarják választani a jobboldalt a politikai középről – nyitják meg az utat egy „baloldali Európa” előtt.

A jobboldali populisták le akarják választani a jobboldalt a politikai középről és a társadalom megosztására törekednek, amivel megnyitják az utat egy „baloldali Európa” előtt – hangsúlyozta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője a Fidesz frakcióbeli tagságának megszüntetésével kapcsolatban egy vasárnap megjelent írásában.

Manfred Weber a Welt am Sonntag című német lapban közölt vendégkommentárjában úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke „nagy robajjal rácsapta az ajtót az EPP-frakcióra”, és hatalompolitikai vágyálmai egy európai uniós jobboldali populista párt vezetéséről szólnak.   

Kifejtette: az EPP az egyik garancia a gyengébb térségek javát szolgáló, jól finanszírozott regionális politikára,

a migráció korlátozására, a működőképes határvédelemre, Nyugat és Kelet megbékélésére és „összenövésére”, integrációjára.   

Az EPP azt is garantálja évtizedek óta, hogy a családpolitika nemzeti hatáskör. Az EU kereszténydemokrata alapító atyái, köztük Alcide de Gasperi, vagy akár Konrad Adenauer is mind konzervatívok voltak családpolitikai kérdésekben, de hittek a demokratikus, alkotmányos államban, a „liberális demokráciában” és a társadalmi összetartás értékében.   

Számukra az EU nem „önkiszolgáló bolt” volt, és nem is színpad az önös ambíciók kibontakoztatására. Ők az „európai vezető kultúra” hívei voltak, amelynek „közösségi szelleme” nemcsak egy erős Európa kialakulását tette lehetővé, hanem a Magyarországnak, mint az egy főre vetített támogatásokat tekintve az EU legnagyobb nettó haszonélvezőjének igen jövedelmező szolidaritást is – írta Manfred Weber.   

Hozzátette, hogy Orbán Viktor szakított ezzel az EPP-s „kereszténydemokrata örökséggel” és nacionalista pártok nyakába borul,

amelyek – amikor színt kellett vallaniuk – visszataszító előítéleteket mozgósítva, megveszekedetten harcoltak Magyarország EU-csatlakozása ellen”. Orbán Viktor "új barátai, Wilders, Le Pen és az AfD egy első és második osztályból álló Európáról álmodnak", ellenfeleket keresnek, megosztottságot akarnak jobb- és baloldal között és gyűlöletet szítanak. A jobboldali populisták le akarják választani a jobboldalt a politikai középről, és összekeverik a lármázást a tetterővel. Ezzel szemben a kereszténydemokraták "a közös európai-nyugati értékek védelmezői", elutasítják a „nacionalista egoizmusokat” és az európai társadalmak összetartására törekednek.   

„A jobboldali populisták viszont megnyitják az ajtót egy baloldali Európa előtt, csak azért, hogy szert tegyenek egy hatásosabb ellenségképre” – írta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa. Hangsúlyozta: erre a „pusztító társadalmi megosztásra a politikai közép erős kereszténydemokrata pártjai jelentik a legjobb orvosságot”.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Összesen 183 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát nem egy túl erős intellektus és jellem ez a Manfred...

Válaszok:
pollip | 2021. március 7. 18:24

Kurva anyádat Weber. Mocskos zselégerincű féreg.

Nem tud leszakadni Orbánról.
Az elemi tisztesség szerint csak annyit mondhatna ez a szerencsétlen:
A legjobbakat kívánom Orbánnak, - de ha már ki akarja oktatni, még annyit - remélem, Európáért fog dolgozni.
Ehelyett: (Orbánék) "megnyitják az utat egy „baloldali Európa” előtt " mondja a címeres gazember, miközben a baloldali Európát éppen ez a Weber-Tusk Néppárt építi fel,a szemünk előtt...

Weber úgy hazudik, mintha Brezsnyev idején Moszkvában járt volna iskolába.
De Gasperi és Adenauer konzervatívok voltak család politikában. A ma magát Néppártnak nevező társulat meg nem konzervatív, hanem fut a vörös-zöld-libsi koalició nyomában.
A migrációt és a határvédelmet szintén nem konzervatív értékek szerint kezelik.
Ami pedig a nettó szolidaritást illeti, azt számokkal kellene igazolni.
Azt azért ne felejtsük el, hogy az európai szolidaritás jegyében mennyi a kivitt nettó profit Magyarországról.
Weber szövege hazugságokkal kombinált tény elhallgatás.

Na, ez is megy a fasorba a fogtündér, a Vén piás, a könyvesboltos, a portugál meg a Sargentíni mellé.
Felkészül Jourovácska.

Politikai kozepen mit keres egy jobboldali part, kerdem en?
Benne van a neveben, hogy jobboldali.
A langyosokat kikopi az Ur is es milyen jol teszi!

Azt mondja, az épp a liberális demokráciát képviseli.
De a liberális demokrácia milyen oldali? Az biztos, hogy nem jobboldali.

Nem. A saját hibáját akarja áttolni másra. Tipikus ballib mentalitás, hiába is tagadja.

Van a kis országok nacionalizmusa és van a nagyoké, Weber az utóbbiak embere.

Weber csak várja meg, hogy a nálánál sokkal kvalitásosabb Orbán mit tesz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés