Uniós biztos: Rendben van, ha a tagállamok orosz vagy kínai vakcinát vásárolnak

2021. március 5. 16:05
Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztos értelmes lépésnek nevezte, ha valamely uniós tagország különböző forrásokból szerez be oltóanyagokat.

„Amire ma szükségünk van, az az oltóanyag, nem az új vakcinák”idézi Bretont a Politico hírportál. Véleménye szerint az egyes uniós tagországok orosz és kínai vakcinabeszerzése azonban „csak csepp a tengerben, milliókra van szükségünk”. Kijelentette: az Európai Unió megrendeléseinek köszönhető, hogy az uniós tagországok megkapják ezt a több millió adagot.

Azzal kapcsolatban, hogy Oroszország és Kína a világ számos országába, köztük az EU országaiba is szállítana oltóanyagokat, Breton kijelentette: egyértelmű, hogy csak az Európai Unió és az Egyesült Államok képes ellátni vakcinával a világot. A legtöbb ország nem képes a tömeges előállításra, ezért az EU-nak kiemelt felelőssége a segítség – tette hozzá.

Az uniós biztos üdvözölte Ausztria és Dánia azon bejelentését, hogy közös oltóanyag fejlesztéséről tárgyal Izraellel. Véleménye szerint a világ és Izrael csak profitálhat Európa csúcskategóriás kutatólaboratóriumaiból.

„Ösztönözzük az együttműködést az Egyesült Államokkal, ösztönözzük az együttműködést Izraellel, és bárkivel, aki szeretne együttműködni tudományos laboratóriumainkkal. Ez rendkívül fontos” – fogalmazott. Egy globális világban „teljesen normális”, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár azt mondja: országa nem támaszkodhat kizárólag az európai oltásokra – tette hozzá az uniós biztos.

A Policio emlékeztet: az uniós tagállamok közül Ausztria, Dánia, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország gyorsította – vagy tervezi gyorsítani – a vakcinák beszerzését az EU-n kívüli forrásokból.

(MTI, Politico)

Nyitóképen: Thierry Breton. Fotó: Martin Bertrand / Hans Lucas / AFP

Összesen 105 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy darabig nem ezt mondták. Ha előbb mondják, más ország is mert volna rendelni rajtunk kívül.
Már megint 100 lépéssel megelőzzük őket:-)))

Aztán majd Krím is rendben lesz.

Fletó megszívta. Ez felháborító!

Klárinak, s minden beteg embernek mielőbbi gyógyulást. A vírus elleni harcban félre kell tenni a politikai determináltságot. Fontos Klári, de a fideszes, momentumos, jobbikos szavazó egészsége is.

egyértelmű, hogy csak az Európai Unió és az Egyesült Államok képes ellátni vakcinával a világot

ezt mibol tetszik gondolni? csak mert innen nezve tavolrol se tunik egyertelmunek, sot...

Ők szerintem ebből nem is akarnak kitörni.
Eleve elrendeltnek hiszik az alsóbbrendűséget.
És nem értik, hogy mi mit lázadozunk ez ellen.
Ahelyett, hogy az eleve elrendeltek szerint tennénk a dolgunk, és pitiznénk a nagyoknak jutifaliért.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés