A francia kormány szerint az uniós oltási program nem tökéletes

2021. március 3. 22:44
Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter szerint az Európai Uniónak a koronavírus-elleni oltási politikája „időnként súlyos hiányosságokat” mutat, de a 27 tagállam közötti szolidaritás meghozta gyümölcsét.

„A helyzet jelenleg kétségtelenül nem teljesen kielégítő, nem tökéletes,

időnként súlyos hiányosságokkal, de a megtett utat kell értékelni” 

– fogalmazott szerdán a francia diplomácia vezetője a nemzetgyűlésben az európai kérdésekről rendezett vitában.    

„A példa nélküli sürgős válsághelyzettel szemben letettük a  közös európai egészségügy alapjait” – mondta Jean-Yves Le Drian, helyes döntésnek nevezve, hogy a tagállamok nem külön-külön, hanem uniós szinten szerezték be a koronavírus-elleni oltóanyagokat.    

„Szolidárisak tudtunk lenni egyszerre a vásárlásban és az európai oltóanyagok szétosztásában is, és igazán azt kívánom, hogy ez a dinamika kitartson, még ha azt is tapasztalom, hogy itt-ott vannak megtörési kísérletek” – fogalmazott a külügyminiszter, azokra az országokra utalva, amelyek az európai együttműködésen kívül rendeltek kínai és orosz vakcinákat.    

„Ugyanakkor úgy gondolom, hogy a történet végén kell majd levonni a következtetéseket. Az összehasonlítások csak a végén jönnek” – hívta fel a figyelmet.    

Agnes Pannier-Runacher ipari miniszter a vitában azt mondta, hogy az oltóanyagok gyártásának lassúságát elsősorban a fiola- és munkaerőhiány okozza.    

Hiányosságok

„A problémát jelenleg az üveg-, a dugó-, az ampulla-, a kapszulahiány okozza”. A beszerzési gondokon túl azonban hiány van „szakemberekben is, akik az termelési láncokat képesek működtetni” – sorolta a miniszter. Az Európai Unió eddig három oltóanyag (Pfizer/BioNTech, Moderna és AstraZeneca) forgalmazását hagyta jóvá. A Johnson & Johnson vakcinája egy héten belül kerülhet az európai piacra. „De a Johnson & Johnson maga mondta nekünk, hogy jelenleg nem tud többet gyártani, mert nincs elég embere” – hangsúlyozta a miniszter.    

Pannier-Runacher üdvözölte, hogy a francia Sanofi, amelynek saját vakcinája késik, nyártól átengedi gyártósorait a Pfizer/BioNTech és a Johnson & Johnson oltóanyaginak csomagolására.    

Ezzel szemben a közvélemény

Az Elabe közvélemény-kutatóintézet szerdán nyilvánosságra hozott felmérése szerint a franciák háromnegyede nemcsak az oltási kampányt tartja túl lassúnak, hanem azt is gondolja, hogy a kormány nem tudja betartani ígéretét, miszerint nyár végére minden felnőtt francia be lesz oltva.

(MTI)

(Nyitókép: MTI)

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés