Tóth Krisztina: Az arany embert le kéne venni a kötelező olvasmányok listájáról

2021. február 20. 16:08
Az írónő szerint elsősorban Jókai női karaktereinek ábrázolásával van probléma.

A Könyves Magazin interjúsorozatában írókat faggat olvasási szokásairól. A február 11-én megjelent interjúban Tóth Krisztina, az Akvárium, a Pixel és a Fehér farkas szerzője mesélt az újságnak, és kitért a kötelező olvasmányokkal kapcsolatos véleményére is.

Mit kellene mitndenképp felvenni a kötelező olvasmányok listájára?

Berg Judit Lengemesék sorozatát.

Melyik könyvet kellene mindenképp levenni a listáról?

Jókai Aranyember című művét. Nem elsősorban azért, mert nehezen olvasható és kedvét szegi a diákoknak, hanem

a nőalakok ábrázolása miatt.

Mert mit tudunk meg róluk? Tímea nem szereti a férjét, de engedelmesen szolgálja. Rendben tartja a házat és viszi a férfi üzleti ügyeit, ha távol van. Soha nincs egy rossz szava sem. Noémi szerelmes, de osztozik a férfin. Tímár Mihály néha megjelenik a szigeten, aztán elmegy. Noémi sose kérdez, csak örül. Nem lázadozik hanem csinosan várja Tímárt, amikor az éppen ráér. Hasonló problémám van az alsósoknak ajánlott Bárány Boldizsárral. Felsorolom Borbála tulajdonságait: szerény, halkszavú, szorgos. Mindig melegen teszi a levest az ura elé. Rendben tartja a házat, és amint van egy kis ideje, rohan a fodrászműhelybe. Sose ül le. Aranykezű, azaz mindig jókat főz. Bertalan, az apa, ezzel szemben zord, kevés szavú. Amikor Boldizsár elcsavarog, komoran lecsatolja a nadrágszíját. Lili lányom szerencsére nem értette, miért csatolja le: azt hitte, csak azért, mert nagyon teleette magát. Rémes…A gyerekeink az iskolában olvasott művekből építik fel, milyenek is a nemi szerepek.”

A teljes interjú itt olvasható.

Összesen 453 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mondjuk konkrétan az Aranyember tényleg tök logikátlan. Én kimondottan útáltam. Ha már két nője volt a Mihálynak és virágzó török kapcsolatai, miért nem költözött Isztambulba oszt csókolom? Levan a 400 oldalnyi dráma.

Kösz, ez találó.
Sajnos.

Ennyi. Jól látod. Az utószóban még magyarázza is Jókai, hogy az író dolga hihetővé tenni a sztorit. Hát, ebben az esetben nagyon nem jött össze.

Nekem azért volt nagy csalódás, mert kamaszkoromban a Kőszívű ember fiai nagy kedvenc volt, de a magyartanárom lehűtött, hogy a csúcsirodalom az Aranyember, a Kőszívű ember fiai az smafu.

Pár éve elhatároztam, hogy egye fene, akkor művelődöm. De csak idegeskedtem.

Miért? Azért valóban rengeteg szar könyv van.

Hát, kinek mikor. A Németországban élő unokám 15 évesen olvasta el a Kőszívű ember fiait, még tetszett is neki. Szép is az.

Hozzá tartozik egy magyar ember általános műveltségéhez és megdöbbentő, mennyire más volt a kor szellem és ethosz. Magasabb színvonalú volt, szerintem.

Stílusod alapján nem tekintelek közénk tartozónak, mármint értelmiséginek.

Nagyon kártékony, hogy pont egy írónő nyilatkozik ilyen szamárságokat.
Csak a Bovarynét a Karenina Annát na meg a Babaházat ajánlanád?
Az ilyen eszement nőket?

Az egyik könyvhéten a Vörösmarty téren dedikált Esterházy Péter.
Hatalmas sor volt nála dedikálásra.
Felfigyeltem egy másik hosszú sorra is.
Tóth Krisztinánál álltak sorba.

Nem tudom, hallottál-e arról a magyar szóról, hogy "ponyva"? Bemégy egy könyvesboltba, vagy a TESCO-ba, nem látod azonnal, mi az, amit ilyen szemlélettel árulnak? "Akció, krimi, thriller, szerelmes regény, vámpírtörténet" stb. Ha egy könyvet két nap alatt kiolvasol, és egy év múlva újra megveszed, és ugyanolyan élvezettel elolvasod, mert már egy szóra sem emlékszel belőle, na, akkor tudhatod, hogy szart olvasol.

Azért az Aranyember mentségére szóljon, hogy két év után nagyjából föl tudom idézni a sztoriját. A legjobb benne a Duna tájleírása.

Dehogynem. Több nappal öregebb leszel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés