Így buktatták meg Strachét – kipakol az ibizai videó készítője

2021. január 28. 16:15
2019-ben földcsuszamlást okozott az osztrák politikában a szabadságpárti Heinz-Christian Strachéról készült kompromittáló videó nyilvánosságra kerülése. Strache megbukott, a Szabadságpárt összeomlott, új választást kellett végül kiírni. A Der Standard most interjút készített az akció mögött álló férfival, akit egyébként zsarolás és kábítószerkereskedelem gyanújával tartanak fogva Berlinben. Szemlénk!

Emlékeznek még a Strache-botrányra? Ez volt az az ügy még 2019-ben, ami Ausztria akkori szabadságpárti (FPÖ) alkancellárjának bukásához, a kormánykoalíció felbomlásához és hatalmas belpolitikai botrányhoz vezetett nyugati szomszédunknál.

A botrányt egy titokban felvett videófelvétel váltotta ki, amin Heinz-Christian Strache egy orosz áloligarcha és Johann Gudenus bécsi FPÖ-elnök társaságában többek között arról ábrándozik egy ibizai villában, hogy

egy állítólagos orosz oligarcha pénzén megvásárolná a Szabadságpártnak a Kronen Zeitungot,

Ausztria legnagyobb példányszámú napilapját. A 2019-es botrány óta azért már eltelt némi idő, azóta Strache is megpróbálkozott már a visszatéréssel a politikába, de az ibizai ügy még mindig nem tűnt el teljesen az osztrák köztudatból.

A legújabb fejlemény az, hogy a balos Der Standardnak sikerült elérnie a Strachéékat lépre csaló és a videót elkészítő társaság egyik tagját, Julian H.-t. Szemlénk következik!

*

Strache-rap az FPÖ régi szép idejéből

 

A Standard-interjúban H. arról beszél, hogy számára szinte hihetetlenül egyszerű volt Ibizára csábítani Strachét 2017-ben, de a történet ennél jóval korábban kezdődik. Egészen pontosan 2015-ben, amikor a magát biztonsági szakemberként definiáló Julian H. egy bécsi ügyvéd ismerősén keresztül Strachére nézve terhelő információkhoz jutott, amiket a politikus egyik személyi testőre szivárogtatott ki. H. és az ügyvéd, akik természetesen már akkor is Strache megbuktatásán fáradoztak, először a politikus amúgy folyamatosan tagadott kábítószerfogyasztási szokásaiból szerettek volna ügyet csinálni, de erről egy félresikerült, „amatőr és komolytalan” próbálkozás után lemondtak – meséli H.

H.-ék ezután más módot kerestek arra, hogy közel férkőzzenek a választási rapvideóiról is ismert Heinz-Christian Strachéhoz. Ekkor merült fel  az akkor még az FPÖ jobbszárnyához tartozó Gudenus neve, aki egyrészt nagyon közeli kapcsolatban állt Strachéval, másrészt nemesi származása révén jelentős ingatlanvagyonnal rendelkezett. A terv szerint

H. egy magát orosz oligarchának kiadó nő társaságában találkozik Gudenusszal és feleségével,

vacsoráznak egyet valami drága helyen, és közben arról érdeklődnek, hogy az FPÖ-s politikus tudna-e segíteni tisztára mosni az oligarcha pénzét Ausztriában. A  2017 márciusi találkozó, bár jól sikerül, végül mégsem vezet eredményre: „Még sosem készítettem felvételt, teljesen zöldfülű voltam. Elfelejtettem SD-kártyát tenni a kamerákba, ezért nem készültek felvételek” – mondja H. a Der Standardnak. Ráadásul Gudenus boszniai szerb felesége gyanút fogott, így az elképzelt megállapodásból sem lett semmi.

A Kronen Zeitung megvásárlását Gudenus hozta szóba, ami H. számára is nyilvánvalóvá tette, hogy az FPÖ-s politikus komolyan gondolja az együttműködést. Innen már egyenes volt a három hónappal későbbi ibizati találkozóig. „Biztonságtechnikai szempontból

hihetetlen volt, hogy ennyire könnyen találkozót lehet szervezni olyasvalakivel, aki rövidesen kormányra kerül

– magyarázza Julian H. Strachéra utalva. Elmondása szerint Gudenus csak a keresztnevét és az éppen aktuális telefonszámát ismerte, még egy igazolványt sem kellett mutatnia soha – a politikus testőre csak egy névjegykártyát kért tőle.

Ráadásul az orosz oligarcha szerepét játszó nő is rendkívül jól teljesített Ibizán: „A bécsi találkozókon sokkal tartózkodóbb volt, de Ibizán tündökölt. Méghozzá azért, mert annyira mérges volt, hogy Ibizára kellett utaznia, hogy végig lekezelően viselkedett Strachéval” – emlékszik vissza H., aki szerint a politikus mindenáron imponálni próbált a nőnek. Mindezek ellenére H. nem volt elégedett az ibizai találkozóval: egyértelmű kijelentéseket szeretett volna hallani Strachétól. Erre egy későbbi, szintén külföldi találkozó alkalmával talán lett is volna lehetőség, de ez végül nem valósult meg, mert a bécsi ügyvéd nem volt hajlandó tovább finanszírozni az utazgatást.

Jóbarátok: Johann Gudenus (b) és Heinz-Christian Strache a bécsi operabálon, 2014-ben. Fotó: HERBERT NEUBAUER / APA-PICTUREDESK / APA-PICTUREDESK VIA AFP

A 2017-es parlamenti választások előtti kampányban a szóban forgó ügyvéd lázasan igyekezett értékesíteni az ibizai felvételt, de nem járt sikerrel: felkínálta egy NEOS-közeli pénzember, Hans Peter Haselsteiner köreinek, de ott nem voltak rá kíváncsiak. Az ügyvéd a szociáldemokratákat is megkörnyékezte, de ők inkább saját kamuweboldalaikkal igyekeztek keresztbe tenni Sebastian Kurz győzelmének. Nem sikerült, Kurz a Néppárttal és a Szabadságpárttal kormányt tudott alakítani, soraiban HC Strachéval.

H. ezért végül úgy döntött, hogy politikai szereplők helyett a médiában hasznosítják a videófelvételt.

Nem gondoltam volna, hogy a videó lemondáshoz vezet majd. Azt gondoltam, hogy botrány lesz, felállítanak egy vizsgálóbizottságot, de Kurz majd ragaszkodik Strachéhoz, mert csak vele folytathat igazi jobbos politikát” – magyarázza a Der Standardnak.

Nem így történt: a videó nyilvánosságra kerülése – amiért H. saját bevallása szerint egy fillért sem kapott – valóságos földindulást eredményezett az osztrák politikában.

Az interjúban Julian H. arról is beszél: természetesen tartott attól, hogy a videó nyilvánosságra hozatala után a nyomába eredhetnek. „Nem féltem a rendőrségtől. […] Más szereplők és bosszúakciók miatt viszont aggódtam” – magyarázza. Állítása szerint az osztrák rendőrségtől a mai napig sem kereste meg senki, most mégis zsarolás és kábítószerkereskedelem gyanújával tartják fogva Berlinben.

A nyitóképen: Strache a Kronen Zeitung átvételéről magyaráz. Fotó: Spiegel/SZ

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A lényeg az, hogy Strache támadható volt, azaz megengedhetetlen módon viselkedett. Más politikusok is belebuktak ilyenbe, Macront pl. annak köszönhetjük, hogy esélyesebb, konzervatív ellenfele pénzügyi botrányba keveredett (feleségét alkalmazta) vagy egy háborús hős amerikai elnökjelöltet kicsináltak az ellenfelei, mert a titkárnőjével ment el egy hétvégére. Hosszú a sor....

Aki egy kicsit elgondolkodik, könnyen megértheti: miért bukta el mindkét világháborút Európa közepe.
Amatőrök "harcoltak" vérprofik ellen.
Ma ugyanez a helyzet: az Antifa, BLM és a többi Soros-pénztermék valamint a Capitolium "betörői" között ugyanez a viszony áll fenn...
Sorosok: megszervezik, kitervelik, hatalmas pénzforrásból az összes oldalt többszörösen lebiztosítják,
Patrióták: első dühből válaszolnak a tudatosan kitervelt provokációkra.
Melyik nyer?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés