Laschet győzött, de a kancellár-jelölti pozíció még messze van

2021. január 16. 14:20

A CDU új elnöke jó kapcsolatot ápol a magyar kormánnyal.

2021. január 16. 14:20
Alapjogokért Központ
Alapjogokért Központ
Facebook

„Németország:

Laschet győzött, de a kancellár-jelölti pozíció még messze van.

A CDU új elnöke jó kapcsolatot ápol a magyar kormánnyal, tartománya, Észak-Rajna-Vesztfália pedig a legnagyobb magyarországi befektetők közé tartozik.

Laschetnek a Fidesz EPP-ből való kizárásáról is nyilatkoznia kell majd hamarosan, a februári néppárti kongresszus előtt.

A másik két jelölttel ellentétben nem nyilvánult meg kritikusan a Fidesszel kapcsolatban az elmúlt években.

A választás elemzése:

Szombaton – történetében először – digitális pártkongresszus keretében választotta meg új elnökét a német, jelenleg is kormányon lévő Kereszténydemokrata Unió (CDU): Annegret Kramp-Karrenbauert Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália jelenlegi miniszterelnöke követi. Laschet mellett Friedrich Merz és Norbert Röttgen is indult a pozícióért, a mindent eldöntő második körbe már csak Merz és Laschet jutott be, utóbbi 521-466 arányban győzedelmeskedett végül.

Ez azonban még nem jelenti azt, hogy ő lesz majd a CDU és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellár-jelöltje a szeptemberi szövetségi parlamenti választásokon.

Angela Merkel kancellár 16 évnyi kormányzás után biztosan nem indul újra. Bajorország első embere, a CSU-s Markus Söder népszerűsége a közvélemény-kutatások szerint az összes többi CDU-s politikusét veri, kérdés, hogy a kereszténydemokraták hozzájárulnak-e ahhoz, hogy ne az ő soraikból kerüljön ki a jobboldal következő kancellár-jelöltje.

Az utóbbi hetekben ráadásul Jens Spahn, CDU-s egészségügyi miniszter is elkezdte pozicionálni magát a kancellári tisztség kapcsán, annak ellenére, hogy a pártelnökségért folyó versenybe be sem szállt.

A mostani választás azt mutatja, hogy a merkeli vonal érvényesült a CDU-ban, Laschet az ő centrista politikáját kívánja továbbvinni.

A valódi politikai döntésre és értékválasztásra majd csak márciusban kerül sor, amikor a két párt közösen dönt, hogy kit küldjön versenybe szeptember 26-án az ország vezetéséért.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2021. január 16. 18:36
A németeknek és tagságnak is jobb lett volna Merz, aki határozotabb jobbközép profilt adott volna a pártnak, de a képviselők szívesebben dagonyáznak tovább Laschettel. Aztán majd sivalkodnak, ha ősszel majd megint sokan az AfD-hez vándorolnak tőlük!
Héja
2021. január 16. 16:49
Ünnepeljük Laset Ármint? Leginkább a Tokaj Furmint.
Héja
2021. január 16. 16:47
Megválasztották Laset Ármint. Mármint. Namármost: Értelmes-e ez a poszt?
Agnieszka
2021. január 16. 14:57
Tudtam, mondjuk, nem volt egy nagy talány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik