Heti Hetes: a polgárháború nagyágyúi még mindig nem értik, mi vezetett az Orbán-rendszerhez

2021. január 2. 11:25

Puzsér Róbert
Hírklikk
A Heti Hetes a kormánypárti humor zászlóshajója lett, a műsor résztvevőinek szellemessége többé nem az autonómiájukat, hanem a szolgaságukat példázta.

„A Heti Hetes iránt mutatkozó ellenzéki nosztalgia elsősorban annak a korszaknak szól, amelyben még a balliberális értelmiség értette és formálta a tömegkultúrát, nem pedig Habony Árpád. A Heti Hetes fémjelezte közéleti diskurzus sokkal szabadabb, civilizáltabb és polgáribb volt, mint a jelenlegi, kétségbevonhatatlan ugyanakkor, hogy a műsor maga is része volt annak a problémának, amely Magyarországot a fülkeforradalomba és az Orbán-korszakba vezette.

A Heti Hetest 1999 és 2002 közti első ellenzéki időszakában nagyszerű tévéműsornak tartottam. Úgy gondolom, hogy Magyarországnak ilyen hatékony és kemény ellenzékiségre volna szüksége valamennyi kormányával szemben – tagadhatatlan azonban, hogy a nagyvonalúság teljes hiánya olyan totális háborúba vitte a műsort Orbán Viktor ellen, a résztvevők oly mértékben korbácsolták fel a kultúrharcot, s abba oly mértékig vonták be a társadalom széles tömegeit, amiről közéleti gyújtogatók addig még csak nem is álmodhattak.

Ha Orbán Viktor 2002-es bukása után ezt a kritikus hangvételt a szociálliberális kormánnyal szemben ugyanezzel a kőkemény hangvétellel gyakorolják tovább, a Heti Hetes a magyar polgárosodás és történelmi kiegyezés legfőbb intézményévé válik. Ha a résztvevők 2002 után ugyanezt a kérlelhetetlenséget, ugyanezt a Kaya Ibrahimokat meg Josip Totokat soha el nem felejtő és meg nem bocsájtó magatartást tanúsítják, ha a korrupció iránti zéró toleranciájuk nemcsak a jobboldalnak, hanem a mindenkori hatalomnak szólt volna, akkor Magyarország ma nem hasonlítana annyira Fehéroroszországra, Orbán Viktor ma nem lophatna el komplett szektorokat következmények nélkül.

A Heti Hetes története a 2002-es kormányváltás után azonban nem így folytatódott. Verebes István távozása annak szólt, hogy megértette: miután Orbán Viktor kritikájából felépített egy családi házat, annak rezsijét nem Medgyessy Péter kritikája fedezi majd – ez nem az a műsor, amely politikai oldaltól függetlenül minden hatalmat nevetség tárgyává tesz. A résztvevőkben nem volt meg az az autonómia és érzelmi függetlenség, melynek révén ezt a szellemiséget tovább vihették volna – így aztán Gálvölgyi János a Medgyessy-kormány megalakulásakor kiállt, és elmagyarázta, hogy mindenki félreértésben van, aki azt hiszi, hogy a Heti Hetes egy politizáló műsor: ez egy szórakoztató műsor, úgyhogy senki ne várjon tőle politikai állásfoglalást! Verebes István távozása sajnálatos, de tisztességes válasz volt, a műsor többi szereplője pedig hozzálátott a kormányzati szennyes mosásának nyolcéves gyakorlatához – a Heti Hetes a kormánypárti humor zászlóshajója lett, a műsor résztvevőinek szellemessége többé nem az autonómiájukat, hanem a szolgaságukat példázta.

Azzal a tetemes erkölcsi tőkével, amelyet az előző ciklusban felhalmoztak, relativizálni kezdték a lopást, leplezni kezdték a hazudozást, igazolni kezdték az alkalmatlanságot, a tömeges emberi jogi sérelmeket és a rendőri erőszakot. A Heti Hetes cinizmusa és törzsi szelleme vált azzá az érzelmi kötőanyanyaggá, amelyből Orbán Viktor 2010-től a nemzeti együttműködés rendszerét megalkotta. Ahogy Orbán Viktor nem bukik meg 2002-ben a Heti Hetes nélkül, úgy Gyurcsány Ferenc és a Heti Hetes nélkül ma nem uralkodhatna Magyarországon Orbán Viktor leválthatatlan illiberális rendszere.

Tíz évnyi Orbán-kormányzás után a műsor törzsszereplője, Gálvölgyi János és szupertartalékja, Kéri László még mindig fizetett ügynökökről beszél, akik az őszödi beszéd kiszivárgása után összehugyozták a Kossuth-teret – még a nemzeti radikalizmus uralmának tizededik évében is csak a lepisált bokrokat, és nem a 2010-es fülkeforradalom lelki alapjait látják. Még mindig nem hajlandóak megérteni, hogy miért volt elfogadhatatlan a vészcsengőt rázó Hajós András nyilvános megrendszabályozása annak példátlanul autonóm gesztusa után, Havas Henrik pedig azzal mocskolja Fábry Sándort, a jobboldal egyik legkulturáltabb és legautonómabb szereplőjét, hogy az olvasatlan, műveletlen hülye.

Ami pedig a legsúlyosabb probléma, hogy mindez az ellenzéki közvélemény többségének elragadtatott tetszésével találkozik. A humor egykori nagyágyúi olyanok, mint a Bourbonok: semmit sem tanultak, és semmit sem felejtettek. Ha ma folytatnák a Heti Hetest, mindent ugyanúgy csinálnának. Már csak az a kérdés, miért várják, hogy Orbán Viktor bármit is másképp tegyen.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 219 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó összefoglalás.
Terjeszteni kéne.

Ez volt a kötelező. Enélkül Puzsi nem kapna baloldali lájkokat, pedig az is kell neki.

Habony volt az irasban, de kerem, kovetelem a mindennapi yachtomat es ereszemet is!
A Heti Hetes soha nem volt/ ezutan sem lesz szabad, polgari es civilizalt, nemhogy -abb!
Jo, aki a jora emlekezik, de csalo az, aki
szepnek nevezi a csufat, jonak a rosszat!
Nem erdekel, mibol epitette Verebes a hazat. Irigy-e vagy, Puzser?

Vajon volt olyan elo ember, aki nem tudta, hogy a HH kozremukodoi milyen kotodesuek?
Toluk elvarni, hogy baloldali kozszereplokkel foglalkozzanak, a dolgoknak a teljes felreertese.
Ugy is mondhatnank, a baloldalnak humor az, ha a Fidexen koszorulheti a nyelvet. A humor ellenzeki mufaj - mindig a Fidesz elleneben.
De nem baj, jol van ez igy.

Felesleges Puzsért cikizni, mutassatok bal-és jobboldalon még egy hozzá hasonlóan kritikus személyiséget. Nem tudtok. Puzsér leírta a valóságot, s inkább arra figyeljetek, hogy a Fidesz 2002-es bukásában valóban az ellenzéki média játszott döntő szerepet. A Fidesz jó gazdaságpolitikája ellenében.

22-ben is a döntő csatát a média fogja megvívni. Akkor a balliberális média mindent vitt, s készülnek a 22-es revansra.

Szóval Puzsér mondandójának egyik lényegi eleme, hogy a nép, a választók keményen manipulálhatóak. Diagnózisa pedig tökéletes. Ki fog ebből tanulni? A balliberális oldal, a Fidesz? Puzsér a balliberális oldal udvari bolondjaként ki meri mondani az igazságot, a király, Feri nem örül ennek, de Puzsért nem tudja elhallgattatni. Mit tesz a másik oldali király, Orbán Viktor, szüksége van-e mindkét oldalon igazmondó kritikusokra, vagy csak szolgákra. Dr.Csernus Imre egyszer megkérdezte az egyik szerb barátját, hogy mi a véleménye a magyarokról. A válasz: "Madari subo si a sluga." A magyarok szolgának jók.

Gálvölgyi, Kern, Hernádi morálisan örökre lenullázta magát. Havas mindig is egy primitív ember volt, mindig csodálkoztam, hogy egy Kern miért ül le vele egy asztalhoz.

Természetesen nem értek Veled egyet, olvasd figyelmesen amit írok. Kormánypárti szavazó voltam, vagyok, s leszek 22-ben és 30-ban is. Ami nem jelent kritikátlanságot, s ezt ne keverd össze a kútmérgezéssel. A konzervatív oldal részéről, az ország fennmaradása érdekében számlálatlan irányban kell nyitni, kapcsolatot építeni, azt csinálni, amit tesz az ellenzék. Egymás táborából esélytelen tömegeket megnyerni, maradnak a bizonytalanok, s persze a naponta ingadozó morzsák, szélek.

A bizonytalanokat nehezen nyered meg kormánypárti fanatizmussal, demagógiával - igen, ez mindkét oldalon jelen van - , tényeket mellőző ketrecharcosokkal, márpedig 22-ben minden egyes szavazatra szükségünk lesz a koalícióval szemben.
22 a közelharcról fog szólni, benne az értelmes, tényszerű vitákról, a kizárólagosság kerüléséről.

S még annyit, tájékozatlan vagy, nem olvastad azokat a hozzászólásaimat, amelyekben bíráltam Vajdát, Landeszmannt, a zsidó hübriszt, a Klubrádió magyargyűlölő műsorát. Dolgozz csak tovább a tábor megosztásán, biztosan lesznek követőid.

Igen, Puzsér, veled ellentétben egy intelligens ember, s nem neked írta azt amit írt, hanem az olvasni, érteni tudóknak. Neked egyik sem sikerült. naponta teszed magad nevetségessé.

Gyógyulást neked. Van ötleted a sivatagi kertészkedésre?

Egyébként meg lehet figyelni, hogy aki az életét az idegen hatalmak kiszolgálására tette fel, az isteníti az elnyomókat és lenézi az őslakosokat. Tipikus gyarmatosító viselkedés.
A baloldal szóhasználatában is megfigyelhető ez: "bezzeg a művelt nyugaton" (még korábban Szovjetunióban, osztrákoknál, törököknél, mikor kinek akarták eladni az országot). És ott az ellenpont is mindig, "ez is csak Magyarországon történhet meg"

Kőrösi Péter!

Kívánom, hogy 22-ben neked legyen igazad.

Péter!

befejeztem, persze marad a kérdés, kinek a zsoldjában állsz. Már nem olvasom el, a mandinert sem. Csak értelmes emberekkel szeretek beszélni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés