Matolcsy György: Eurázsia kora váltja az 1492-ben indult atlanti korszakot

2020. október 27. 9:26
Emögött egy új fogalom is meghúzódik: a 21. század fő jellemzője a hosszú távú fenntarthatóság.

Egy új korszak hajnalán vagyunk – jelentette ki Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az Eurázsia Fórumon – írta meg az Index. A jegybankelnök ezt az új korszakot „Eurázsia korának” nevezte, amely szerinte egy 400-500 éves korszak lesz, amely az 1492-ben indult atlanti korszakot váltja két évtizeden belül. „Egy új kor megjelenésének hajnalán járunk, amelyet Eurázsia korának nevezhetünk” – fogalmazott a jegybankelnök.

A Covid–19-járványról szólva elmondta, hogy annak „láthatatlan” hatása lesz a teljes világgazdaságra nézve, és fel fogja gyorsítani Eurázsia előretörését. A világ nagyon gyorsan változik, a jegybankelnök szerint vannak sikeres országok és még sikeresebb országok, amelyek kockázatokkal és lehetőségekkel állnak szemben. A 2020-as évekről elmondta, hogy „időrokonaink” hatással vannak a jelenre: az 1940-es évek és az 1970-es évek is óriási hatással voltak a világra. Mindkét időszakról kiderült, hogy gyorsan változik, drámai változásokat hozott az életünkben – Matolcsy György szerint ebből tanulva támogatni tudjuk Eurázsia integrációját.

Szerinte a legfőbb tanulási pont a fenntarthatóság: a '40-es évek első fele a világháború miatt, míg a '70-es évek az olajsokk miatt nem volt fenntartható. Az adatok az új olaj – jelentette ki a jegybankelnök. Tanulni kell a '40-es és a '70-es évek hibáiból ahhoz, hogy egy fenntartható kontinenst tudjunk építeni – tette hozzá.

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés