Arról ma már nincs vita a rendszer kritikusainak körében, hogy amiben élünk, az nem demokrácia

2020. október 24. 14:52

Vásárhelyi Mária
Élet és Irodalom
A vélemények csak abban különböznek, hogy a demokrácia és a diktatúra közötti széles mezsgyén belül hol foglal helyet az Orbán-rendszer.

„Az elmúlt évek demokratikus politikai, közéleti vitáinak talán leggyakrabban exponált kérdése a Magyarországon 2010 óta épülő politikai rendszer definíciója volt. Arról ma már nincs vita a rendszer kritikusainak körében, hogy amiben élünk, az nem demokrácia, a vélemények csak abban különböznek, hogy a demokrácia és a diktatúra közötti széles mezsgyén belül hol foglal helyet az Orbán-rendszer. Autokrácia, maffiaállam, demokratúra, hibrid rendszer, kívülről korlátozott hibrid rendszer, mutáns fasizmus, beteg demokrácia – ezek a leggyakrabban ismételt definíciók. Hogy diktatúra lenne – azt a legtöbb elemző elutasítja. Én azonban azt gondolom, hogy az Orbán-rendszer struktúrájában, működési módjában, eszközeiben, intézményi működésének belső tartalmában leginkább a diktatúrákkal mutat hasonlóságot, azzal a megszorítással, hogy nem az önkényuralmi rendszerek hagyományos, XX. századi változatával, hanem a modern, XXI. századi diktatúrákkal. Ezek a rendszerek valahol a diktatúra és az autokrácia határán billegnek, nem totálisak, az egyéni szabadságnak múlt századi elődeiknél tágabb teret adnak, és ezenkívül is számos olyan vonásuk van, amely megkülönbözteti ezeket a hagyományos zsarnokságoktól. Ahogyan a világ folyamatosan változik, úgy az önkényuralmi rendszerek is alkalmazkodnak a változásokhoz, modernizálódnak, kevésbé erőszakosan, és egyrészt egyszerűbben, másrészt viszont sokkal körmönfontabban működnek, mint a hagyományos diktatúrák. Ami mégis az autokrácia felől a diktatúra felé billenti a mérleget, az a rendszerek alapvető struktúrája és működése. Ilyen modern diktatúra Putyiné, Er­do­gané, Lukasenkáé, korábban Hugo Chávezé, Orbán Viktoré, és ezen az úton halad Kaczyński Lengyelországa is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 144 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Apád is kritizált. Csak igaza lett-e?
Vásárhelyi Miklós vezércikkében írta a következőket, 1951. február 15-én az Irodalmi Újságban:

"Egyre hazárdabban kalkulálnak a kufárok... Összeadnak, kivonnak, szoroznak, osztanak, mintha csak régi mesterségüket folytatnák, mintha rőfre mérnék az angint abban a Missouri állambeli kis kócerájban, részvénnyel seftelnek a párizsi tőzsdén, gyapjúval, gombbal, ócskavassal házalnának. Mindegyik régi mesterségét próbálja folytatni, világméretekben. "

Ez a banya itten zsidózott?

"Első számú rekrutációs bázisát a Kádár-rendszer idején az alsóbb rétegekből a középosztályba emelkedettek egy része, valamint a rendszerváltást követően kialakuló, a modernizáció motorjává váló, a versenyt és a teljesítményelvet elfogadó, ezekhez alkalmazkodó vállalkozói réteg tagjai képezik."

Ha van pokol, akkor ott biztos Vásárhelyi Mária tart felolvasást a legmélyebb bugyorban. Irtózatos ez a fékeveszett, gyűlölködő perszóna minden tekintetben.

Kedves Mária!

Tudnod kellene, hogy mikor van ideje a megszólalásnak. Börtönügynök édesapádnak köszönhetően ma többen kint nyugszanak a 301-es parcellában. A tisztelet kellene, hogy csendet parancsoljon számodra, édesapád helyett is a szégyen.

"Arról ma már nincs vita a rendszer kritikusainak körében, hogy amiben élünk, az nem demokrácia..."

Edmond Rostand művében, Cyrano de Bergerac monológjában ilyent mond:

"De szellemet, boldogtalan dudás,
Azt nem ismer, s azt tudja csak,
Hogy hülye fráter is lehet lovag"!

De ha élne Cyrano de Bergerac, ma ezt mondaná: hülye alakok, mint Vásárhelyi Mária és rendszer kritikusai is nevezhetik értelmiséginek magukat, noha nem képesek racionálisan érvelni, mert agyuk mérhetetlen nagy előítélettel terhelt.
Vásárhelyi Mária és rendszer kritikusa úgy viselkednek, mint Hofi Géza viccében a róka:
"Nyuszika megy az erdőben, a farkas és a róka
elhatározzák, hogy megverik.
De miért verjék meg?
Azt mondja a róka: ha van rajta sapka, akkor azért, ha
nincs, akkor meg azért."

Vásárhelyi! A baj nem a magyar demokráciával van, hanem a ti "köreitekkel", illetve a látásmódotokkal...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés