MCC & HIF

Hídépítés az USA és Magyarország között – indul a Budapest Fellowship Program

2020. szeptember 15. 17:10
„Aki véleményt alkot, az értse a magyar kultúrát, érezze azt, hogy Magyarország miről szól” – emelte ki Smith Lacey Anna, a Budapest Fellowship Program sajtótájékoztatóján. A stratégiai jelentőségű program keretein belül négy tehetséges amerikai kutató fog 10 hónapig élni, tanulni, kutatni Magyarországon, hidakat teremtve Washington és Budapest között.

A Gerbeaud-ház kristálycsillárja alatt, egymás mellett áll Mátyás király és a Lánchíd kőoroszlánja: előbbi a Mathias Corvinus Collegium jól ismert logója; utóbbi pedig a Budapest Fellowship Programé – gyümölcsöző együttműködést sugall a kép! A Budapest Fellowship Program célja egy olyan amerikai kutatókból és szakemberekből álló hálózat kiépítése, akik értik és értelmezik Közép-Európa stratégiai fontosságát és a jövőben hidat építenek a régió és az Amerikai Egyesült Államok között. Washington messze van Budapesttől, a küldetés mégis fontos: megértetni a közép- és kelet-európai, különösen a magyar történelmet, kultúrát és hagyatékot. 

A program szervezői a The Hungary Initiatives Foundation (HIF), amely egy független, amerikai székhelyű nonprofit szervezet, a magyar-amerikai kapcsolatok erősítésének céljával; valamint a budapesti Mathias Corvinus Collegium, amely egy Kárpát-medence-szerte ismert tudásközpont és értékközösség. A program partnere a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. A program fő elemei közé tartozik a független, mentorok által vezetett kutatás; a tematikus szemináriumok és magyar nyelvtanfolyamok; az oktatási lehetőség az MCC-ben; valamint a kapcsolati háló fejlesztése a szakmai körökben. 

A program sajtótájékoztatóján Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumi elnöke elmondta: „a program stratégiai jelentőségű nemcsak az MCC életében, hanem az ország kultúradiplomáciájában is”. Hozzáfűzte:

„a tehetséggondozás ügye nemzetstratégiai kérdés”.

 A kuratóriumi elnök szerint a 21. századi magyar politikai és gazdasági élet kiképzése a cél, ennek keretében pedig a 25 éve létező MCC-s tehetséggondozási programot kiterjesztik az egész Kárpát-medencére, 10.000 fiatalt bevonva a képzésbe.  „Nekünk magyaroknak értenünk kell a körülöttünk zajló eseményeket és a rajtunk kívül álló világot, […] értenünk kell a gondolkodást rólunk” – fogalmazott Orbán Balázs, aki szerint a tudást Magyarországra kell hozni és el kell magyarázni kik és mik vagyunk, mert „ez a képességünk korábban nem volt meg”. Ebben előrelépés a Budapest Fellowship Program komplex képzése, amely az óceánon túli, Közép-Európával foglalkozó tehetséges kutatóknak ad lehetőséget hazánkban. „Ahogy a HIF hídfőállás Washingtonban, úgy mi is azok leszünk a régióban” – zárta mondandóját Orbán Balázs.  

Smith Lacey Anna, a The Hungary Initiatives Foundation ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy „az MCC-vel a HIF évek óta nagyon jó informális kapcsolatban áll, az együttműködés pedig új szintre lépett a Budapest Fellowship Programmal”.
„A program célja, hogy egy 10 hónapos, intenzív, kihívásokkal teli képzésen keresztül a résztvevők megismerjék Magyarországot” – mondta az ügyvezető igazgató, rámutatva, hogy külföldön sokszor mondanak véleményt hazánkról alapvető tudás hiányában.

„Aki véleményt alkot, az értse a magyar kultúrát,

érezze azt, hogy Magyarország miről szól”. Smith Lacey Anna szerint a tudást itt helyben sokkal jobb elsajátítani, hiszen „ha valaki kisebbségi jogokról akar kutatni, ne a New York Times cikkeit olvassa, hanem utazzon el Sepsiszentgyörgyre”. Hangsúlyozta, hogy az ország kulturális sokszínűségét is meg kell mutatni, ezért a résztvevők gyakran látogatnak majd vidékre is, ennek köszönhetően nem csak Budapest központú lesz a program. A HIF ügyvezető igazgatója szerint a Magyarországról alkotott valós tudás alapja a  történelmi tudás és a magyar nyelv ismerete, ezért heti 8 órában fogják ezt elsajátítani a program résztvevői, 10 hónapon keresztül. Zárásképpen elmondták, hogy résztvevők a honfoglalástól napjainkig történelmi szemináriumokat hallgathatnak a szakma elitjétől. A 10 hónapos program után a cél, hogy otthonukban mélyítsék és szélesítsék a kapcsolatrendszert Magyarország és az USA között.  

A 2020-as évfolyam ösztöndíjasai: 
•    Ryan Brockhaus arizonai globális biztonság szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen az amerikai-magyar katonai együttműködést fogja kutatni; 
•    Stephen Scholl virginiai-texasi történész, nemzetközi kapcsolatok szakértő, a Nemzeti Emlékezet Bizottságánál fogja a Rákosi-rendszer tulajdonjogi viszonyait kutatni; 
•    Dr. George Bogden New Yorkból érkezett jogászdoktor-jelölt, az Oxford ösztöndíjasa, a Danube Institute kutatója lesz kettős mércék és a COVID-19 járvány kezelése témában; 
•    Nicole Nemeth magyar felmenőkkel rendelkező San Diego-i ügyvéd, aki a Nemzetpolitikai Kutatóintézetben fog tevékenykedni a magyar kisebbségi jogokat vizsgálva a szomszédos országokban, különösen Erdélyben.  
 

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.Akkor hamar rátalálnak a kínai vírus árnyékában zajló esztelen lölőzésre!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés