A román szociáldemokraták elnöke kijelentette: ismét meg kell szavazni a Trianon-törvényt

2020. szeptember 16. 15:29
A jogszabály értelmében a kormánynak és a helyi hatóságoknak gondoskodniuk kell arról, hogy június 4-én kitűzzék a köztereken román nemzeti lobogót.

Marcel Ciolacu, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerdán kijelentette, pártja arra törekszik, hogy a bukaresti parlament mielőbb ismét megszavazza a június 4-ét Romániában ünneppé nyilvánító Trianon-törvényt, miután egy nappal korábban Klaus Iohannis államfő visszaküldte a jogszabályt megfontolásra a törvényhozói testületnek.

Ciolacu erről a dél-romániai Dambovita megyében nyilatkozott. Kijelentette, hogy a jogszabályt a szociáldemokrata Titus Corlatean terjesztette be, ezért ugyanúgy cselekednek, ahogyan először, így a parlament mielőbb ismét megszavazza, és újból elküldi Iohannisnak kihirdetésre.

A törvény tartalma

A jogszabály értelmében a kormánynak és a helyi hatóságoknak gondoskodniuk kell arról, hogy június 4-én – az első világháborút lezáró, Magyarországot területe kétharmadától megfosztó békeszerződés évfordulóján – kitűzzék a köztereken Románia nemzeti lobogóját.

A törvény felhatalmazza az állami és helyi hatóságokat, hogy logisztikai vagy költségvetési támogatást nyújtsanak a trianoni szerződés jelentőségét tudatosító tudományos, oktatási, kulturális rendezvények megszervezéséhez, amelyekről a román közszolgálati médiának is be kell számolnia.

Felülvizsgálati kérelem

Amennyiben a parlament ugyanabban a formában fogadja el a jogszabályt, s ezzel elutasítja az elnök felülvizsgálati kérelmét, Iohannis a törvény kihirdetésére kényszerül, mert korábban már megtámadta azt az alkotmánybíróságon, és csak egyszer küldhet vissza megfontolásra a parlamentnek egy jogszabályt. A jelenlegi parlamentben a legnagyobb frakcióval a PSD rendelkezik. A jogszabályt május közepén nagy többséggel fogadta el a törvényhozói testület.

Kedden Iohannis a felülvizsgálati kérelmében azzal érvelt, hogy a jogszabályt számos szakértő és civil szervezet bírálta, ezért széles körű konzultációt kellene folytatni a június 4-i évforduló ünnepnappá nyilvánításáról. Iohannis szerint a jogszabály nem egy autentikus és tartalmas nyilvános vita eredményeként született, ezért arra kérte a parlamentet, kezdje elölről a jogalkotási folyamatot történészek, kutatók, akadémikusok, oktatási intézmények és a civil szféra képviselőinek bevonásával.

(MTI)

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A 'nem, nem, soha!' ('mindent vissza'?) helyett inkább Erdély önállósága lehetne az áthidaló megoldás, mert az kielégítené a Bukaresttől és Budapesttől egyaránt tartó erdélyi románok igényeit.

A románoknak Trinont ünnepelni a szívük joga, viszont betartaniuk a
békemegállapodást kötelező és nem választható kategória.

Van, mikor a külső körülmények is közrejátszanak. A történelmi Mo-ból jókora területeket elnyerő két utódállam már felbomlott.

Erdélyben együtt kell élni velük, valamiféle kanton-rendszer megnyugtató lehet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés