Varga Judit: A Covid-19 válság idején is az EP a probléma, nem pedig a megoldás része volt

2020. augusztus 14. 19:13
„Ahelyett, hogy a járványt kezelték volna, az EP-képviselők az egyes országok védelmi intézkedéseit támadták, főleg természetesen minket” – mondta Varga Judit a Die Welt című német napilapnak adott, pénteken megjelent interjúban.

A magyar igazságügyi miniszter a Die Welt című német napilapnak adott, pénteken megjelent interjúban hangsúlyozta: a jogállamiság nem egyértelmű, kézzelfogható norma, amelyet a mindennapi életben alkalmazni lehet, mert annak megsértését – amit szankcionálni lehetne –, nem lehet egyértelműen meghatározni. Működőképes rendszerhez egyértelmű normákra és definíciókra van szükség – tette hozzá.

Az uniós koronavírus-segélyre vonatkozó megállapodásnak azon pontjáról szólva, amely hangsúlyozza az uniós szerződés alapvető demokratikus értékekkel foglalkozó 2. cikkét, azt mondta: azt úgy értelmezik, hogy bármilyen új „költségvetési kondicionalitást” is hoznak létre, annak meg kell felelnie a szerződés 2. cikkében foglalt értékeknek és a belőlük fakadó jogelveknek.

Egyhangú döntésre lesz szükség

Az Európai Unió Bíróságának joggyakorlatában ilyen jogelvekként jelölték meg a jogbiztonságot, az arányosságot, a visszaható hatály tilalmát és a megkülönböztetés-mentességet – közölte Varga Judit. A létrehozandó új költségvetési mechanizmusról elmondta: a kormányfők ősszel ismét találkoznak, hogy kidolgozzák a részleteket, megfogalmazzák az egyértelmű normákat, és meghatározzák, miként szankcionálhatják azok megsértését.

Ehhez egyhangú döntés lesz szükséges. Minden bizonnyal beszélnek majd ennek kapcsán a 2. cikk szerinti alapvető értékekről, a demokráciáról, a jogállamiságról, az esélyegyenlőségről, amelyekkel minden tagállam egyetért – tette hozzá. A miniszter szerint az EU-csúcson július 21-én elfogadott következtetésekkel végleg eldőlt, hogy ezekre a nehezen definiálható fogalmakra nem lehet szankciórendszert építeni.

Lesz egy teljesen más, objektív kritériumrendszer a pénzügyi visszaélések megelőzésére – mondta, majd úgy fogalmazott: „ennek érdekében szorosan együttműködünk a háttérben a német barátainkkal, mert a mi érdekünk is az, hogy ez sikerüljön, és hogy a német soros elnökség is sikeres legyen.” Kiemelte: mindig is azon a véleményen voltak, hogy a 7. cikk szerinti eljárások csak akkor indokoltak, ha a kérdéses állam figyelmen kívül hagyja az Európai Unió Bíróságának ítéleteit. Magyarország mindig is betartotta ezeket az ítéleteket – közölte.

„A mi rendszerváltásunk egyik legnagyobb eredménye, hogy ma Magyarországon csak jogszabálysértés esetén lehet elítélni valakit. Az, ahogy most a jogállamisági viták folynak, erősen emlékeztet a rendszerváltás előtti időkre.”

Konkrét vádakat konkrét jogi rendelkezéseknek kell alátámasztaniuk – jelentette ki Varga Judit, megjegyezve, hogy már létezik egy nagyon kifinomult uniós követelmény- és kontrollrendszer, amely szabályozza a kohéziós alapok felhasználását és már lehetővé teszi a pénzeszközök megvonását. Azt mondta: az Európai Bizottság éves jelentései szerint ez a rendszer hatékony. Ám ha valamiért ez mégsem lenne elég, akkor ezt a rendszert természetesen tovább lehet fejleszteni – mondta Varga Judit. A megoldás azonban nem olyan homályos fogalmak bevezetése, mint az „általános hiányosságok” az alapértékek betartásánál. Ez a kommunizmusra emlékeztet – jelentette ki a tárcavezető.

„Magyarországon csak jogszabálysértés esetén lehet elítélni valakit”

Arra a kérdésre, hogy „az EU olyan lenne, mint a Szovjetunió”, azt válaszolta: akkor is azért büntették az embereket, mert nem voltak „ideológiailag kellően tudatosak”, és nem azért, mert megsértettek egy törvényt. Hangsúlyozta: „A mi rendszerváltásunk egyik legnagyobb eredménye, hogy ma Magyarországon csak jogszabálysértés esetén lehet elítélni valakit. Az, ahogy most a jogállamisági viták folynak, erősen emlékeztet a rendszerváltás előtti időkre.”

Egy felvetésre válaszolva arról beszélt, előfordulhat, hogy az uniós helyreállítási csomag már az Európai Parlamentnél (EP) kudarcot vall. „A Covid-19 válság idején is az EP a probléma, nem pedig a megoldás része volt. Ahelyett, hogy a járványt kezelték volna, az EP-képviselők az egyes országok védelmi intézkedéseit támadták, főleg természetesen minket” – mondta Varga Judit, hozzátéve, hogy az EP-ben még olyan álhírek is terjedtek, hogy az Országgyűlést felfüggesztették. „Kevés okunk van azt hinni, hogy a parlament felnő felelősségéhez és elfogadja a kormányfők történelmi megállapodását” – jegyezte meg.

Varga Judit elmondta, Angela Merkel német kancellár a brüsszeli csúcstalálkozón megígérte, mindent megtesz annak érdekében, hogy elősegítse a Magyarország ellen indított 7. cikk szerinti eljárás lezárását. „Az ő szava elegendő számunkra. Ám természetesen egyedül nem tudja magát a folyamatot lezárni” – tette hozzá a miniszter.

(MTI)

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés