Mátraalján, falu szélén…

2020. augusztus 1. 11:38

Lendvai Ildikó
Népszava
Öreg néne őzikéje, magyar állam Lőrinckéje. Mindketten jól jártak.

„Ezt legalább annyian tudnák folytatni, mint a Talpra magyart. Ki ne ismerné Fazekas Anna verses meséjét, az Öreg néne őzikéjét? Valahol megvan nálunk a nagyalakú, keményfedeles könyv is, Róna Emmy idilli rajzaival. Rajtuk minden szereplő csupa báj, egy se ronda vagy gonosz.

Úgy látszik, Mátraalja már csak ilyen. Itt könnyen felbuzog a szívjóságnak árja, és ki-ki öreg néneként kezd viselkedni: »melegszívű, dolgos derék,/ mese őrzi aranyszívét«. Jelenleg épp az állam aranyszívét őrzi a mese. Hogy mennyire dolgos és derék, abba most ne menjünk bele, a lényeg, hogy a Mátrai Erőmű megvásárlásával megsegítette szegény kis Mészáros Lőrincet. Mit is tehetett volna, ha egyszer ott látta szomorkodni az út szélén? Ahol tudvalevőleg senkit nem hagynak. Öreg néne sem hagyta ott a sebesült őzikét. Öreg néne őzikéje, magyar állam Lőrinckéje. Mindketten jól jártak.

A dolog úgy kezdődött, hogy az őzike, »sete-suta,/ rátévedt az országútra«. Illetve Lőrincke, aki egyáltalán nem sete-suta, sőt, a híresztelésekkel szemben valószínűleg gyors eszű, ravasz ember, mégiscsak veszélyes útszakaszra tévedt. Nem csoda, hogy nem figyelt. Tele volt a feje a sok beruházással: idegenforgalom, építőipar, agrárium, sport, média, ásványvíz, most meg még a Belgrád-Budapest vasútvonalat is neki kell megépítenie. Sok ez egy embernek. Pláne, ha őzike. Még jó, hogy a vasutat együtt építheti két kínai céggel. Jól meglesznek, így volt a társakkal az őzgidácska is öreg nénénél: »Cili cica, Bodri kutya,/ mellé búvik a zugolyba,/ tanultak ők emberséget,/ nem bántják a kis vendéget«. Majd bolondok lesznek, amíg jól tartják, etetik mindegyiket. Öreg nénéék. Illetve magyar államék.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Mátrai Erőmű Magyarország stratégiai energetikai vállalata, nélkülözhetetlen.
Külföldi tulajdonos játékszere volt, Mészáros közbeiktatásával a magyar állam lényegesen olcsóbban jutott hozzá, mintha közvetlenül maga vásárolta volna vissza.
Te szerencsétlen, ne mondd, hogy erről nem tudtál, mocsokláda:
"Itt van a 26 milliós titkos kormányszerződés
MAGYARI PÉTER
KÖVETÉS
2007.11.13. 11:50

Különös körülmények között adta el az állam 1995-ben a Mátrai Erőművet: egy nappal a szerződéskötés előtt egy titkos kiegészítés 26 millióval fejelte meg a 74 milliós vételárat. 1999-ben a 26 millió dollárt az államnak kamatostul kellett visszaadnia, mert kiderült, hogy teljesíthetetlenek a pluszpénzért ígért feltételek. A különös szerződés mostanáig titkos volt, ám a bíróság nyilvánosságra hozatta.
A per

A Manager Magazin egyik újságírója perelte be még 2006-ban az ÁPV Rt.-t, mert a privatizációért felelős állami cég nem akarta kiadni a Mátrai Erőmű eladásakor aláírt titkos kiegészítést. A dokumentumról 1999-ben beszéltek először, aláírásának körülményeit parlamenti albizottság is vizsgálta. A titkos kiegészítéssel rosszul járt az állam, kamatostul kellett visszaadni a vételárat kiegészítő pluszpénzt, mert képtelenség volt tartani a feltételeket. A melléklet szövege egészen mostanáig titkos maradt. "

Válaszok:
Berecskereki | 2020. augusztus 1. 14:16

Szocialista korkép?
,,Mátraalján, falu szélén,, a vízmosásban egy kóborló lélek a lányát keresi.

Az 1948-as kommunista hatalomátvétel után elrablott magánvagyonokat visszaadtátok már?

Érdemes a teljes cikket elolvasni, mely jól prezentálja, hogy miképpen privatizáltak a Horn-kormány idején a szocialisták és liberálisok.

Itt van a 26 milliós titkos kormányszerződés
https://index.hu/gazdasag/magy..

Ildikó néni! Ezt a remek hírt miért nem kommentálja? :-)

A Magyar Állam nyerte a pert, a Politikatörténeti Intézetnek ki kell költöznie a Kúria épületéből
Origo2020.08.01. 14:39

A Fővárosi Ítélőtábla 2020. július 14-i ítélete helybenhagyta az elsőfokú bíróság 2019. decemberi döntését, amelynek értelmében az MSZP-hez kötődő Politikatörténeti Intézetnek 30 napon belül el kell hagynia a Kúria egykori épületét, amit köteles átadni a Magyar Államnak. Ezenkívül több mint 2 millió forint perköltséget is meg kell fizetniük.

A Magyar Állam jogi úton kérte az MSZP-hez kötődő Politikatörténeti Intézetet (PTI), mint jogcím nélküli birtokost, hogy a Kúria egy korábbi döntése értelmében ürítse ki a Néprajzi Múzeumnak és a PTI-nek helyet adó, Kossuth téren található épületet, amelyet még 1990-ben jogtalanul kapott meg, és 30 napon belül hagyja el azt, átadva az épületet a Magyar Államnak, továbbá fizessen perköltséget is.


https://www.origo.hu/itthon/20..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés