Mátraalján, falu szélén…

2020. augusztus 1. 11:38

Lendvai Ildikó
Népszava
Öreg néne őzikéje, magyar állam Lőrinckéje. Mindketten jól jártak.

„Ezt legalább annyian tudnák folytatni, mint a Talpra magyart. Ki ne ismerné Fazekas Anna verses meséjét, az Öreg néne őzikéjét? Valahol megvan nálunk a nagyalakú, keményfedeles könyv is, Róna Emmy idilli rajzaival. Rajtuk minden szereplő csupa báj, egy se ronda vagy gonosz.

Úgy látszik, Mátraalja már csak ilyen. Itt könnyen felbuzog a szívjóságnak árja, és ki-ki öreg néneként kezd viselkedni: »melegszívű, dolgos derék,/ mese őrzi aranyszívét«. Jelenleg épp az állam aranyszívét őrzi a mese. Hogy mennyire dolgos és derék, abba most ne menjünk bele, a lényeg, hogy a Mátrai Erőmű megvásárlásával megsegítette szegény kis Mészáros Lőrincet. Mit is tehetett volna, ha egyszer ott látta szomorkodni az út szélén? Ahol tudvalevőleg senkit nem hagynak. Öreg néne sem hagyta ott a sebesült őzikét. Öreg néne őzikéje, magyar állam Lőrinckéje. Mindketten jól jártak.

A dolog úgy kezdődött, hogy az őzike, »sete-suta,/ rátévedt az országútra«. Illetve Lőrincke, aki egyáltalán nem sete-suta, sőt, a híresztelésekkel szemben valószínűleg gyors eszű, ravasz ember, mégiscsak veszélyes útszakaszra tévedt. Nem csoda, hogy nem figyelt. Tele volt a feje a sok beruházással: idegenforgalom, építőipar, agrárium, sport, média, ásványvíz, most meg még a Belgrád-Budapest vasútvonalat is neki kell megépítenie. Sok ez egy embernek. Pláne, ha őzike. Még jó, hogy a vasutat együtt építheti két kínai céggel. Jól meglesznek, így volt a társakkal az őzgidácska is öreg nénénél: »Cili cica, Bodri kutya,/ mellé búvik a zugolyba,/ tanultak ők emberséget,/ nem bántják a kis vendéget«. Majd bolondok lesznek, amíg jól tartják, etetik mindegyiket. Öreg nénéék. Illetve magyar államék.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Mátrai Erőmű Magyarország stratégiai energetikai vállalata, nélkülözhetetlen.
Külföldi tulajdonos játékszere volt, Mészáros közbeiktatásával a magyar állam lényegesen olcsóbban jutott hozzá, mintha közvetlenül maga vásárolta volna vissza.
Te szerencsétlen, ne mondd, hogy erről nem tudtál, mocsokláda:
"Itt van a 26 milliós titkos kormányszerződés
MAGYARI PÉTER
KÖVETÉS
2007.11.13. 11:50

Különös körülmények között adta el az állam 1995-ben a Mátrai Erőművet: egy nappal a szerződéskötés előtt egy titkos kiegészítés 26 millióval fejelte meg a 74 milliós vételárat. 1999-ben a 26 millió dollárt az államnak kamatostul kellett visszaadnia, mert kiderült, hogy teljesíthetetlenek a pluszpénzért ígért feltételek. A különös szerződés mostanáig titkos volt, ám a bíróság nyilvánosságra hozatta.
A per

A Manager Magazin egyik újságírója perelte be még 2006-ban az ÁPV Rt.-t, mert a privatizációért felelős állami cég nem akarta kiadni a Mátrai Erőmű eladásakor aláírt titkos kiegészítést. A dokumentumról 1999-ben beszéltek először, aláírásának körülményeit parlamenti albizottság is vizsgálta. A titkos kiegészítéssel rosszul járt az állam, kamatostul kellett visszaadni a vételárat kiegészítő pluszpénzt, mert képtelenség volt tartani a feltételeket. A melléklet szövege egészen mostanáig titkos maradt. "

Válaszok:
Berecskereki | 2020. augusztus 1. 14:16

Szocialista korkép?
,,Mátraalján, falu szélén,, a vízmosásban egy kóborló lélek a lányát keresi.

Az 1948-as kommunista hatalomátvétel után elrablott magánvagyonokat visszaadtátok már?

Érdemes a teljes cikket elolvasni, mely jól prezentálja, hogy miképpen privatizáltak a Horn-kormány idején a szocialisták és liberálisok.

Itt van a 26 milliós titkos kormányszerződés
https://index.hu/gazdasag/magy..

Ildikó néni! Ezt a remek hírt miért nem kommentálja? :-)

A Magyar Állam nyerte a pert, a Politikatörténeti Intézetnek ki kell költöznie a Kúria épületéből
Origo2020.08.01. 14:39

A Fővárosi Ítélőtábla 2020. július 14-i ítélete helybenhagyta az elsőfokú bíróság 2019. decemberi döntését, amelynek értelmében az MSZP-hez kötődő Politikatörténeti Intézetnek 30 napon belül el kell hagynia a Kúria egykori épületét, amit köteles átadni a Magyar Államnak. Ezenkívül több mint 2 millió forint perköltséget is meg kell fizetniük.

A Magyar Állam jogi úton kérte az MSZP-hez kötődő Politikatörténeti Intézetet (PTI), mint jogcím nélküli birtokost, hogy a Kúria egy korábbi döntése értelmében ürítse ki a Néprajzi Múzeumnak és a PTI-nek helyet adó, Kossuth téren található épületet, amelyet még 1990-ben jogtalanul kapott meg, és 30 napon belül hagyja el azt, átadva az épületet a Magyar Államnak, továbbá fizessen perköltséget is.


https://www.origo.hu/itthon/20..

Igazán "naccerűen" elmagyaráztad.

"1. A magyar állam már a németektől is szerette volna megvenni az erőművet annak stratégiai jelentősége miatt".

De ugye, hiába szerette volna megvenni, mert azok a szemét németek a magyar államnak egyszerűen nem akarták eladni az erőművet, ők csakis-csakis az Opus Global Nyrt. és egy cseh magántőke alap által létrehozott közös vállalattal (Mészárosék) voltak hajlandók üzletet kötni.
Pedig (most is látszik) a magyar állam sokkal többet is tudott volna fizetni, a szemét németek azonban ragaszkodtak Mészárosékhoz.

"2. Már a németek is azért adták el, mert a széndioxid kvóta egyre több pénzbe kerül, s az erőművet emellett igen jelentős rekultivációs kötelezettség is terheli (bár volt erre 35 milliárd félretéve a tartalékalapban, az sejthetően nem volt elegendő)."

Nehezen hihető, hogy ezt ne tudta volna az egészen fantasztikus üzleti képességekkel megáldott Mészáros. Tudta, megvette, mert magyar nagytőkésként meg akarta menteni a 2.100 magyar dolgozó munkahelyét. Ehhez a lehető legszakszerűbb megoldást választotta: 1 (egy) év elteltével 11,2 milliárd forint osztalékot vett ki eredménytartalék terhére.

"3. Az is köztudott már évek óta, hogy az erőmű csak jelentős átalakításokkal tartható fenn - vagy pedig be kell zárni. Az erőmű energiastratégiai jelentősége és az ott dolgozó 2100 fő munkahelyének megőrzése miatt az állam nem engedhette meg a bezárást."

Ne mááár... hogy a derék Mészáros bezárta volna az erőművet, ha az állam nem veszi meg tőle azt?
Felháborító, hogy valaki képes ilyet feltételezni! Egy nemzeti nagytőkés ilyet nem tesz!
Inkább arról lehet szó, hogy Mészáros nem mohó, megelégszik a felvett osztalékkal, és jószívűen engedi, hogy a Mátrai Erőmű most már a magyar állam számára hozza a nagy pénzt...

Rosszul hitted, ráadásul a földrajzi ismereteid is hiányosak.
Mátraháza nem a Mátraalján van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában