Bűnbakkeresés helyett önvizsgálatot

2020. július 12. 16:05

Történészként jól ismerjük Károlyi emberi és politikai tévedéseit, de a tragédiának, amelyben szerephez jutott, csak az egyik szereplője volt. Interjú.

2020. július 12. 16:05
Pók Attila

„Az elmúlt két évtizedben írt tanulmányainak visszatérő témája a modern bűnbakkeresés. Hosszan sorolhatnánk a híres magyar bűnbakokat a »magyar Júdástól«, Görgey Artúrtól egészen Soros Györgyig, akinek az arcával évek óta tele van plakátolva az ország. Miért ennyire népszerű az irracionális bűnbakképzésre építő politika?

A mindenkori balsikerek, kudarcok értelmezésének, magyarázatának gyakori, meghatározó eleme a bűnbakkeresés és ez alól a XXI. századi magyar valóságunk sem kivétel. A bűnbak számos formát ölthet: lehet egyén és csoport, politikai és /vagy társadalmi intézmény, eszme, gondolat vagy ideológia. Kijelölésének formája lehet terjedelmes, tudományos eszközrendszert alkalmazó analízis vagy odavetett, csak néhány ecsetvonással felvázolt esszéstílusú érvelés, esetleg kiélezett vitában odavetett megjegyzés - társadalmi hatása független a kidolgozottság formájától és szintjétől. A bűnbakkeresés persze korántsem a közép- és kelet-európai politikai gondolkodás és gyakorlat privilégiuma. A jelenség minden társadalom életében megfigyelhető, önmagában nem deviancia, nem szüntethető meg, de befolyásolható, kezelhető. Ha azonban elfogadjuk a feltételezést, hogy a bűnbakkeresés elsősorban válsághelyzetek és kudarcok eredménye, nem alaptalan összefüggést keresni a közép-kelet-európai térség XX-XXI. századi súlyos megpróbáltatásai és politikai gondolkodásának a bűnbakkeresést előtérbe állító jellege között. A bűnbakkeresés a rendszerbe foglalt gyűlöletkeltés egyik formája, amely gyakran vezet agresszióhoz. Az agresszió gyökereit kereső történész számára igen hasznos lehet ez a fogalom: a kutatásaimat meghatározóan inspiráló Peter Gay szerint a modern kori európai eszme- és politikatörténet bemutatható úgy is, mint az agressziók kitörését megfékezni kívánó kísérletek sorozata. A tömegek kiábrándultsága a nagy világmagyarázó ideológiákból a XX. század végére nyilvánvalóvá vált, ám a bűnbakképzés az ember elemi lelki igényeit elégíti ki és még mindig egyfajta működőképes ideológiapótlék lehet a politika kezében.

Trianonért is előszeretettel hibáztatnak olyan bűnbakokat, mint Clemenceau magyar menye, aki a legenda szerint magára haragította apósát, de a Michnay Idát ért gyalázkodások sehol sincsenek a Károlyi Mihályt ért rágalmakhoz képest, akinek a szobrát 2012-ben el is távolították a Kossuth térről. A diplomáciatörténészek már alaposan dokumentálták, hogy az 1918–1919-es forradalmak alig befolyásolták a trianoni békeszerződés súlyosságát, mégse csökkennek a Károlyival szembeni indulatok. Mi teszi őt ideális bűnbakká?

Károlyi jelenleg a jobboldal számára XX. századi történelmünk első számú történelmi bűnbakja, egy igazi politikai állatorvosi ló. A „régi jó világ” hívei szerint ő volt az, aki szétvert egy jól működő rendszert, úgymond vele kezdődött el a hanyatlás kora. Ideális bűnbak, hiszen a gyűlölet leginkább azok ellen irányul, akik közénk tartoztak, de elhagytak minket. Márpedig ő arisztokrataként lett a vörös gróf, saját osztályának árulója. A bűn, amit felrónak neki, a lehető legnagyobb, a történeti Magyarország elvesztése. De a helyzet – amelyben Károlyi látszólag döntési pozícióban politizált – cselekvési lehetőségeit korlátozó hatalmas nemzeti és szociális problémákkal volt terhes. A »bűnbakolók« bonyolult problémákra egyszerű válaszokat keresnek, negatív üzeneteik erősebbek a pozitívaknál, a gyűlöletplatform pedig a kohéziót erősít, összetartja a »bűnbakolókat« híveikkel. Történészként jól ismerjük Károlyi emberi és politikai tévedéseit, de a tragédiának, amelyben szerephez jutott, csak az egyik szereplője volt. A bűnbakkeresés folyamatában másra vagy másokra ruházzuk a felelősséget egyéni, csoport- vagy nemzeti tragédiáinkért. Nem ritka az ellenkező véglet, az önpusztító önmarcangolás sem. Szerencsés az a társadalom, ahol a végletek helyett a múltat a jövő lehetőségeihez kapcsoló felelős önvizsgálat nyerhet teret.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hájas Gerzson a buzik megríkatója
2020. július 13. 15:11
A parazita jobban fél a felismeréstől és a kirekesztődéstől mint bármi mástól, még a büntetéstől is. Ezért ilyen arcátlanul vakmerő és védi összezárva körömszakadtáig a sajátjait. Tudja nagyon jól ha csak egy kullancsot kitépnek akkor rá is sor kerülhet
Vakfolt
2020. július 13. 14:56
"A bűnbakkeresés folyamatában másra vagy másokra ruházzuk a felelősséget egyéni, csoport- vagy nemzeti tragédiáinkért." Gondoltam, hogy a komcsi narratívát tövig benyelők még sokszor elő fognak jönni a szarságaikkal. Akkor mindig el fogjuk mondani, hogy miket is hazudoznak össze. Az első megbocsáthatatlan lépés a fogalmakkal manipulálás. A zsidók találmánya, hogy bűneiket ráaggatták egy kecskére (technikailag nem tudom hogyan megy ez, de a zoofilia taszít, úgyhogy nem is akarom tudni) majd kizavarták a pusztába, ez volna a bűnbak, egy alapvetően ártatlan, mások hibájáért szenvedő figura. Károlyi nem bűnbak, hanem bűnös. A bűnbak szót tehát aki vele kapcsolatban használja, az vagy nem tudja miről beszél, vagy másokat akar vele átbaszni. Károlyinak nem "tévedései" vannak, ez is ilyen kis simikéző, megbocsájtó óvónénis szóhasználat, mint a "bűnbak". Érdekes, hogy a figura körül hogy halmozódnak az ilyenek.. Szóval Károlyi papi, mikor hatalomra jutott, a Diaz féle megállapodás volt érvényben, amely az OMM- ot nem akarta felbontani és mivel az antant Ausztriával kötötte, kötelezte is őket. Erre a baromfasz kikiáltotta a népköztársaságot, majd elment Belgrádba, ahol olyan megállapodást kötött, amiben már az országot nekiláttak darabolni, mert semmiféle kötelezettség nem terhelte immáron az antantot. Buta volt, vagy csak tévedett, oly mindegy, retkes hazaáruló. Ha önmagában ez nem volna elég, utána még évekig külföldről mocskolta az országot, szóval lehet, hogy ez a forma megpróbálja lenyalni a szart károlyiról, de csak az alatta levő geciig eszi magát, nekünk ezzel nincsen dolgunk, mert lehet, hogy valakit szórakoztat ez a gyomorforgató mutatvány, de igaziból csak a balhibbantak tapsolnak neki.
Senye Péter
2020. július 13. 14:19
1918. őszén egy igaz magyar politikusnak egy lehetősége volt: fegyverrel védeni az országot. Károlyi ezt meg sem próbálta.
jóember
2020. július 13. 13:15
Bocsika! befolyásolták
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik