A szerb hadsereg ejtőernyős brigádja megtagadta, hogy részt vegyen a tüntetések megfékezésében

2020. július 9. 15:50
Az egységet azért akarta bevetni a miniszter, mert a rendőrségnek nem volt elég embere Nišben.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Szerbiában visszatérni látszik a vírus, amely nyomán  fontolóra vették a rendkívüli helyzet bevezetését Belgrádban. Többek között ennek hatására is komoly tüntetések törtek ki a szerb fővárosban, amely során a tiltakozók a parlamentet is megostromolták. Aleksandar Vucic szerb államfő  igyekszik elejét venni a tiltakozásoknak: néhány kérdésben engedett, így például  visszavonta a  kijárási tilalmat is. Ennek ellenére az elnök a legbrutálisabb politikai erőszaknak nevezte az eseményeket, amelyek megfékezésére a karhatalmat sem habozik bevetni, ha úgy alakul a helyzet. Igen ám, de nem mindenki szeretne segédkezni a tüntetések megfékezésében.

„Dejan Pavlović, a véderőminisztérium és a Szerb Katonaság dolgozói szakszervezete, a Sloga elnöke a Nova.rs portálnak megerősítette: nem hivatalos értesülések szerint a hadsereg 63. ejtőernyős brigádja szerdán este megtagadta, hogy részt vegyen a tüntetések megfékezésében”írja csütörtökön a vajdasági Szabad Magyar Szó.

A csendőrség tagjait Belgrádba vezényelték és ezt követően kérték a Szerb Katonaság segítségét, de a 63. ejtőernyős brigád tagjai ezt megtagadták” – mondta a portál szerint Pavlović. Az értesülések szerint az egységet  Aleksandar Vulin véderőminiszter akarta bevetni, mert a rendőrségnek nem volt elég embere Nišben.

A szakszervezeti vezető egyben elítélte a miniszter azon kijelentését, miszerint az erőszakra erőszakkal kell válaszolni.

„Ez a kijelentés polgárháború felé sodorja Szerbiát. A nép a hadsereg része, a hadsereg pedig a nép része és nem vesz részt egyesek politikai akarata megvalósításában. Ismételten felszólítom a Szerb Katonaság minden tagját, hogy amennyiben a demonstrációk feloszlatására vonatkozó parancsot kap, tagadja meg annak teljesítését. Szerbia alkotmánya egyértelműen meghatározza a hadsereg feladatát. Egyértelműen kimondja, hogy a hadsereg a külső ellenséggel szembeni védelmet szolgálja” – jelentette ki Pavlović, aki úgy érvelt: a törvény értelmében a legmagasabb készültségi szint elrendelése akkor indokolt, ha az ország háborúra készül. „Ezúttal a miniszter a Szerb Katonaságot a saját nemzete elleni háborúba sodorja azzal, hogy a legelitebb katonai egységet akarja a néppel szemben bevetni. Nagyon veszélyes lenne, ha a katonaság alkotmányellenes módon venne részt a tüntetések megfékezésében. Ez azt jelentené, hogy a katonák teljes harci felszereléssel, tankokkal, harckocsikkal, éleslőszerrel mennének ki az utcákra. A nép a kaszárnyák ellen indulna, a katonáknak pedig alkotmányos kötelességük megvédeni a laktanyákat, emiatt erőszakot kellene alkalmazniuk. Talán arra is parancsot kapnának, hogy a nép közé lőjenek? Beláthatatlan következményei lennének annak, ha a katonákat a nép ellen vezényelnék” – mondta a szakszervezeti vezető. Közölte azt is, hogy a hadsereg tagjai minden ilyen jellegű parancsot megtagadnak, illetve, hogy a katonaságnak sokkal több oka lenne a nép mellé állni ahelyett, hogy ellene indulnak.

Szerinte a katonák fizetése a törvényes minimum alatt van, nem biztosított számukra a nyaralási pótlék, nem fizetik a túlóráikat, a járvány alatti munkájukért nem kapták meg a napidíjakat, „arról nem is beszélve, hogy a katonáknak is van családja és biztosan nem indulnak meg saját családtagjaik ellen”.

Nyitóképünkön rendőrök és tüntetők csapnak össze a parlament épületénél Belgrádban 2020. július 8-án. Aleksandar Vucic szerb elnök bejelentette, hogy mégsem vezetik be a szerb fővárosban ismét a hétvégi kijárási tilalmat, amelyet a koronavírussal fertőzöttek számának emelkedése indokolna.
Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Nem hivatalos értesülések szerint a hadsereg 63. ejtőernyős brigádja szerdán este megtagadta, hogy részt vegyen a tüntetések megfékezésében"

És? Élnek még?

Válaszok:
nick89 | 2020. július 9. 16:40
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés