Steve McQueen a filmjeit George Floyd emlékének ajánlotta

2020. június 4. 11:38
McQueen az Oscar-díjas 12 év rabszolgaság brit rendezője.

A cannes-i filmfesztivál szervezői szerdán hirdették ki a hivatalos versenyprogramot, bár a nemzetközi filmmustrát idén nem tudják megrendezni a szokásos formában a koronavírus-járvány miatt. Steve McQueennek két filmje, a Lovers Rock és a Mangrove is bekerült a Cannes 2020 címmel készített, 56 produkcióból álló válogatásba. McQueen közleményében úgy fogalmazott, hogy filmjeit George Floydnak és minden meggyilkolt fekete embernek dedikálja, akár az Egyesült Államokban, akár Nagy-Britanniában, akár máshol éltek. A Lovers Rock és a Mangrove a BBC által rendelt öt filmből álló Small Axe-antológiába készült.

A Variety.com tudósítása szerint szerdán a Star Wars-sztár, John Boyega is felszólalt a rendőri erőszak áldozatává vált George Floyd halála miatt Amerika-szerte ismét fellángoló Black Lives Matter-mozgalom egy tüntetésén a londoni Hyde Parkban. Boyega is szerepelt a Small Axe-antológia egy filmjében. Az antológia a hatvanas évektől a nyolcvanas évek közepéig a londoni afrikai-karibi fekete közösség életét dolgozza fel. A cím, Small Axe (Kis fejsze) egy afrikai mondásra utal: „Ha te egy nagy fa vagy, mi vagyunk a kis fejsze”. Bár a BBC eredetileg öt egyórás epizódot rendelt, a sorozat részeit végül játékfilm hosszúságúra bővítették, így nevezni lehetett azokat a cannes-i filmfesztiválra. A sorozat darabjait még idén levetíti a BBC One, és elérhetők lesznek az angol iPlayer szolgáltatással is.

A Mangrove című film fekete aktivisták történetével foglalkozik. A Mangrove étterem a londoni fekete közösség gyülekezőhelye volt, ahol rendszeresen razziázott a rendőrség. Az emiatt szervezett tiltakozó felvonuláson a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, sok demonstrálót letartóztattak, és kilencük ellen vádat emeltek. A film az 1970-ben az Old Baileyben megrendezett tárgyalásukat is bemutatja. A forgatókönyvet McQueen és Alastair Siddons jegyzi. A nyolcvanas években játszódó Lovers Rock viszont kitalált történet, szerelemről és zenéről szól. Forgatókönyvét a rendező mellett Courttia Newland írta. A cannes-i válogatásba került filmek egy részét más fesztiválokon, egyebek mellett a dél-koreai Puszanban, New Yorkban és Torontóban vetítik majd, és továbbra is tárgyalások folynak az együttműködésről a velencei filmfesztivállal.

(MTI)

(kép forrása: variety.com)

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem is tudom miért, de erről a Moszfilm ideológiától egyáltalán nem mentes filmjei jutottak az eszembe.

Kína hibrid háborúja a világ ellen.
És legfőképpen Amerika és Európa ellen.
Először a vuhani koronavírussal.
Most meg polgárháború szításával.
A kollaboráns ötödik hadoszlop meg belülről bomlaszt.

A KKP mindent feltett 1 lapra.

Rögtön belecsókolsz, ha egy neked tetsző, most éppen néger segget látsz?

Ezért az amerikai magyar srácért a kisujjatokat sem mozdítottátok meg. Ja, mert fehér volt és aki kivégezte, az néger.
Szabó Sándor színész unokája.

https://www.dailymail.co.uk/ne..

Hasonlítanak egymásra.

Jól van, nigger Steve Mcqueen, persze. Értjük.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés