Kilencvenhét éves korában meghalt Manolisz Glezosz, aki 1941-ben letépte a horogkeresztes zászlót az Akropoliszról

2020. március 31. 11:15
A 18 éves korában végrehajtott vakmerő akcióval lett Görögország hőse.

Kilencvenhét éves korában meghalt Manolisz Glezosz görög baloldali politikus, aki egy 18 évesen végrehajtott vakmerő akcióval lett Görögország hőse: 1941 májusában letépte a horogkeresztes zászlót az Akropoliszról. Glezosz halálát szívelégtelenség okozta. Hétfőn hunyt el egy athéni közkórházban, ahol március 18. óta kezelték.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök az elhunytat méltatva elmondta, Glezosz „oroszlánszívű férfi” volt. A kormányfő úgy fogalmazott, Glezosz halálával ugyan szegényebbé vált a görög nép, de az ország gazdagodott a veterán politikus példamutató élete révén. Glezosz 1941 májusában egy barátjával együtt mászott fel a megszállt Athénban az Akropoliszra, ahonnan letépte a horogkeresztes zászlót és a görög lobogót tűzte a helyére. Ez volt a Görögországot megszálló nácik elleni első nyilvános megmozdulás.

„Hatalmas zászló volt, és amikor leesett, mindkettőnket beterített. Leszedtük magunkról, összeölelkeztünk és kicsit még táncoltunk is ott a helyszínen” – idézte fel Glezosz néhány évtizeddel később egy televíziós műsorban. Glezoszt többször bebörtönözték a megszállás ideje alatt, majd a polgárháborúban és később is gyakran került rács mögé. A 2010-es évek első felében a hazájára kényszerített drasztikus takarékossági politika ellen küzdött.

Kilencvenegy évesen, 2014-ben a radikális baloldali Sziriza pártot képviselte az Európai Parlamentben. A következő évben visszavonult, de továbbra is támogatta a szívéhez közel álló politikai megmozdulásokat. Amikor egy 2012-es Reuters-interjúban arról kérdezték, mi tartja őt még mindig a görög politika frontvonalában, Glezosz azt mondta, hogy elhunyt bajtársaink emléke.

Mint fogalmazott: „minden összecsapás, minden tüntetés előtt azt mondtuk egymásnak: ha életben maradsz, ne felejts el engem. Adósságomat törlesztem mindazoknak, akiket elvesztettem azokban a nehéz időkben. Az egyetlen dolog, amit bánok, hogy nem tettem többet”.

(MTI)

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nálunk meg azok kaptak hősi jutalmat, akik választások előtt diszperzittel hengerezték a nem fideszes plakátokat.
Nagy különbség!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés