MSZP helyett Gyurcsány, SZDSZ helyett a Momentum jött – Mráz Ágoston a Mandinernek

2019. november 20. 15:00
Mi várható a fővárosban? Megőrizhető-e az ellenzéki választási egység? E kérdésekről, a Karácsony Gergely előtt álló három útról és a Fidesz lehetőségeiről is beszélt Mráz Ágoston, a Nézőpont Intézet vezetője lapunknak.

Hogyan lehet értékelni az ellenzék eddigi fővárosi tevékenységét? Milyen tendenciákat vetítenek előre az eddigi történések? 

A koalíciós kormányoktól már kicsit elszoktunk. Az első napok eufóriáján túl már láthatók a feszültségek és a széthúzás a baloldali önkormányzatokban. Le kell porolnunk az MSZP-SZDSZ időszak emlékeit, amikor szintén az előrelátás és az eredményes munka rovására zajlott egymás kicselezése. A balliberális pártok és platformjaik akkor is értékközösségben, de érdekharcban álltak egymással. Az MSZP helyére most Gyurcsány Ferenc demokratának nevezett pólusa lép, az SZDSZ helyét pedig a Momentum felülről kezdeményezett hálózata vette át. Úgy tűnik, a két, balliberális és liberális baloldali pólus fej-fej mellett áll, nagyjából azonos támogatottsággal. A következő hónapokban

sok egymásnak feszülést és üzengetést fogunk látni,

a legerősebb ellenzéki párt címéért folytatott versenyben, de ez senkit ne tévesszen meg. 2022-ben is koordináltan fog indulni a Jobbiktól a DK-ig minden ellenzéki szervezet.

Karácsony Gergely milyen politikát folytathat ebben az egymással is rivalizáló ellenzéki közegben?

A főpolgámestert ebben a térben kell elhelyezni, s három forgatókönyv áll előtte. Vagy Demszkyt követi, s az egyik pólus mellett kötelezi el magát, vagy Medgyessyt, s mindig az egyikkel zsarolja a másikat, amíg a két szék között a pad alá nem esik. Ebben a helyzetben előfordulhat, hogy a koalíción belüli szkanderezés Karácsony Gergelyre is negatívan hat. Harmadik lehetséges utat Göncz Árpád ihlette: a politikai tábor feletti lebegés, s a tábormédia imázskampánya tartozik ide. A váratlan győzelem óta mintha a főpolgármester se tudna választani a forgatókönyvek közül. Az látszik egyelőre csupán, hogy az operatív irányítástól tartózkodni fog. Számonkérhető ígéretei számonkéréséhez nem fűződik érdeke. 

Meddig lesz fenntartható az ellenzéki választási egységfront? Megőrizhető ez az egység a normál működési szakasz alatt is?

Oly távol vagy tőlem, s mégis közel” – ezek a dalszöveg-sorok juthatnak majd az ember eszébe a fővárosi koalíció működése során. Elhatárolódást, látszatvitát és baráti sajtón keresztül küldött üzenetet rengeteget láthatunk majd. Ezek azonban félrevezetők lesznek, ha nem megfelelő nézőpontból szemléljük az eseményeket. A következő évek magyar belpolitikájának kulcskérdése, hogy lesz-e együttműködés a balliberális pártok között, s ahogy már említettem, minden jel arra mutat, hogy lesz. A várható vitákat tehát nem terheli majd a szakítás ódiuma.

Céljuk a meglévő ellenzéki szavazók megnyerése,

a bizonytalanok csábítgatása lesz. Emlékezzünk: 1994-ben úgy lett alkotmányozó többsége az MSZP-SZDSZ kormánykoalíciónak, hogy egy látszólag vitában álló, antikommunista és posztkommunista párt fogott össze a választások után. Most úgy tűnik, újat már nem fog mutatni a magyar politika 2022-ig, csak az a kérdés, mennyire régi emlékeket idéz fel. 

Milyen lehetőségei vannak a kormánypártnak a választások után kialakult helyzetben?

Az önkormányzati választás vegyes élményeket hagyott a jobboldali táborban: nyert a Fidesz, de nem annyira, mint remélte. Ha a szavazatokat országos választási eredménnyé számoljuk át, a választókerületek háromnegyedében győzött volna október közepén a kormánypárt. Aggodalomra tehát nincsen oka, de elbizakodottságra sincsen lehetősége. 2022-ben is nagyon éles, küzdelmes és fáradságos kampány következik. Az önkormányzati lehetőségek révén az elmúlt tíz évnél felszereltebb, szélesebb médiafelülettel bíró és magabiztosabb ellenzékkel kell majd megküzdenie. A kormánypárt előnye, hogy a parlamenti választás miniszterelnök-választás, s a Fidesz ajánlata utcahosszal vezet a többi jelölt előtt. Szintén a kormánypártnak kedvez, a gazdaság prosperálása és a társadalmi jólét jelentős növekedése. Ugyanakkor

győzelmet ingyen még senkinek sem adtak,

rengeteg munkára, táborszervezésre és a megfelelő témák megtalálására is szüksége van a Fidesznek. Automatikusan sem győzelemről, sem vereségről nem lehet beszélni mostani tudásunk szerint. Sőt: a következő két és fél évben még a világpolitikában és a világgazdaságban is rengeteg dolog történhet.

Milyen stratégiával, milyen kommunikációval érdemes a Fidesznek 2022-be belevágnia?

Külön kérdés lesz a fővárosi és a nagyvárosi szavazókért folyó küzdelemben a helyes válaszok megtalálása a Fidesz számára. Egyelőre három szempont érvényesül, s az idő dönti el, hogy jó válaszokat adott-e a kormánypárt. Először is a rendszerváltó Fidesz demokratikus elköteleződését demonstrálja Karácsony Gergely győzelmének akceptálásával. Az új főpolgármester ugyebár kormányülésen is járt már, pedig még csak alig egy hónapja volt a szavazás. Másrészt a valódi néppártiságára büszke Fidesz mindent el akar kerülni, hogy a „Budapest-ellenesség” bélyegét rá lehessen ütni. Ezért hangsúlyozta több vezetője, hogy a főváros finanszírozása változatlan marad. Végül harmadikként a kormányképesség mint 2022 fő kérdése, áll a Fidesz fókuszában. Sokan és nem alaptalanul feltételezik a jobboldalon, hogy hamarosan kiderül, a fővárosi koalíció működésképtelen, a „tiszta kezűség” szavatossága a választással lejárt, s az ígéretek betartásával hadilábon állnak az új vezetők. Ki fog derülni két év alatt, hogy az ellenzékről elhiszik-e potenciális szavazói azt, hogy alkalmasak lennének-e vezetői az ország irányítására. Lassan tizenhárom éve, az őszödi válság óta, ezt már kevesebben hiszik, mint ahányan meg vannak győződve az ellenkezőjéről.

***

Fényképek: Földházi Árpád

Összesen 129 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lassanként strukturálódni fog a magyar társadalom. A DK megindul a közép burzsoázia irányába. A Fidesz nehezen tartja össznemzeti státuszát.

Józan elemzés. Biztosra lehet venni, hogy 2022-ben együtt indul az ellenzék a Fidesz ellen, mert külön-külön még esélytelenebbek. Viszont, a nyilvánvaló kormányképtelenség - a pártok divergenciája miatt - még tovább fogja rontani az esélyeiket.

Nem fog úgy "elsülni". Nem mintha Karácsony nem lenne "alkalmatlan", de itt a "kormányképtelenség sokkal nyilvánvalóbb.

Máshol már leírtam, most is csak így lehet téged jellemezni: Egy állítással szemben tőled pusztán egy magas lóról küldött semmitmondásra futja. Az egyébként vitaképtelen grafománia mindig mosolyogtató.

Nevezhetjük úgy, ahogyan az neked megfelel, de az megállapítható, hogy utoljára Rákosi, majd Kádár dörgölődzött így, tagadva a nemzeti érdeket az akkori internacionalista birodalomhoz.

1.Ahhoz, hogy "fideszes fejjel" gondolkozhassam, nem-fideszes fejjel is kell gondolkodnom. 2.Az a baj, hogy te kvázi makacsságként értelmezed, amit írtam pedig az valóság-meglátáson alapul. Például, Karácsony alkalmatlansága már kiderült, azzal, hogy a kampányban tett ígérteit - amiről már akkor azonnal látni lehetett, hogy kivitelezhetetlenek -, valóban visszavonta. 3. Hogy Tarlós hozzáértését hányan kérdőjelezték meg, nem tudjuk.

Ezeknek nem véleménye van, hanem ocsmány pofája. Van közöttük talán 5 nick, akikbe szorul vélemény, a többi az aljadék véleménybuborékban élő. Nem lehet és nem is érdemes vele beszélni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés