Az önkormányzati választás országos dimenzióval is bír

2019. október 13. 14:08

Szánthó Miklós
Origo
Tarlós István és a Fidesz jelöltjei a legnépszerűbbek, de ez korántsem jelenti azt, hogy megnyerték volna a választásokat!

„Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója is nyilatkozott az Origónak a mai választásról. Az önkormányzati választás tétje csak részben helyi, részben azon túlnyúló: azt akarjuk-e, hogy tovább erősödjön az ország politikai stabilitása vagy hogy az alkalmatlanság – Gyurcsány Ferenc vészjósló kontúrjával a háttérben – üljön tort mindezek felett? – teszi fel a kérdést az Alapjogokért Központ igazgatója. Szánthó Miklós nyilatkozatát változtatás nélkül közöljük.

 Az önkormányzati választásoknak mindig is speciális jellege volt. Mivel közel 3200 település szavazásáról beszélünk, ahol a helyi jellegzetességek erősen dominálnak, ezért egyfelől a voksolás az aktuális pártpolitikai »radar« alatt szokott maradni – másfelől az is tény, hogy egy azon túlmutató, országos dimenzióval is bír.

Magyarországon ugyanis 2010 óta – számos más európai országtól eltérően – kiemelkedő a társadalmi béke, konszolidáltak a viszonyok: ez egyfelől nyilván köszönhető a gazdasági konjunktúrának és a pénzügyi irányításnak, de főleg a politikai stabilitásnak.
Utóbbi alapja pedig, hogy a választók – 2006-tól kezdve 11 választáson zsinórban – az országot jelenleg irányító konzervatív-kereszténydemokrata erőknek szavaztak bizalmat. 

És bár egy önkormányzati választás persze nem a kormányzatról magáról szól, de el is vehet vagy hozzá is adhat a stabilitáshoz; befolyással lehet arra, hogy az ország politikai vezetése milyen hátországgal tud nekifeszülni a »nagy dolgoknak« – mint amilyen pl. a migrációs helyzet vagy az európai politikai harcok. Tehát most vasárnap minden egyes szavazat arról is szól majd, mi a véleményünk az ország és a világ előtt megválaszolásra váró »fogas kérdésekről«.

És tény, az elmúlt évek választásai és a jelenlegi felmérések is azt mutatják, hogy mind a fővárosban, mind általában országszerte Tarlós István, illetve a Fidesz jelöltjei a legnépszerűbbek.
Ez viszont még korántsem jelenti azt, hogy megnyerték volna a választásokat – sőt!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés