A klímacélok alól egy tagállam sem mentesülhet

2019. október 4. 20:45

Cseh Katalin
Facebook
Már csak Csehország, Lengyelország, és Magyarország ül az uniós klímaszégyenpadon.

„A klímacélok alól egy tagállam sem mentesülhet - én továbbra is egy zöldebb és fenntarthatóbb Magyarországért dolgozom az Európai Parlamentben!

Az Európai Parlament energiaügyekkel is foglalkozó bizottságában hallgattuk meg tegnap Kadri Simsont, az észt biztosjelöltet, aki az energiapolitikáért lesz felelős a következő Bizottságban. A meghallgatás alatt derült ki, hogy Észtorsztág is elfogadja az EU 2050-re vonatkozó klímasemlegességi céljait, így a vétóhoz való ragaszkodásukkal már csak Csehország, Lengyelország, és Magyarország ül az uniós klímaszégyenpadon. Simsontól ezért azt kérdeztem, miként tudná arra ösztönözni a klímapolitikát kevésbé komolyan vevő tagállamokat, hogy energiapolitikájukkal ne sodorják veszélybe az ambiciózus európai célkitűzéseket. De nézzétek meg a videót is, mert ennél azért többről is szó van benne!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 160 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Katóka! A maga ottléte az unóban, már önmagában szégyenpad, és szégyen az országra nézve, illetve azokra akik odaszavazták.

Magyarország nem vesz részt a Nap kihűlésének megállítását célzó projektben.

Ez a nő az élet szegyenpadjan ül.
Nyugodjon meg, hosszú távon mindenki visszakapja azt, amit másoknak ártott. Ő sem lesz kivétel.

Hiába mondod. Ezeknek nem a fizikailag mérhető eredmények számítanak, hanem csak a képmutató nyilatkozatok.

Klímasemlegesség? Azt meg úgy mégis hogy kell elképzelni?

Hogy fontoskodik a kis hülye! Na persze megint Magyarország ellen. És még büszke is rá.
Magyarország is komolyan veszi, te nagyon hülye.

"azt kérdeztem, miként tudná arra ösztönözni a klímapolitikát kevésbé komolyan vevő tagállamokat,"

Tunyának, feltűnési viszketegsége van. Mondanivalója semmi.

Ha jól értem a dolgokat, a klímacél az lenne, hogy 2050-re csökkentsék nullára a tagállamok a kibocsájtást.
Ez jól hangzik, csak - szerintem - semmit nem jelent, nincs szó sem a hogyanról, sem az ütemezésről, sem a retorzióról. Az összes eddigi globális klímacél arról szólt, hogy összegyűltek az államok vezetői, hangzatos kijelentéseket tettek, aláírták a nyilatkozatokat, majd tovább növelték a kibocsájtásukat.
Itt is ettől tartok, hogy mivel a céldátum távoli, ezért el lehet halasztani az érdemi cselekedeteket ("igaz, hogy nemcsak, hogy nem csökkent, de még nőtt a kibocsájtás, de csak azért, mert a jelenben olyan beruházásokat hajtunk végre, ami 2050-re lehetővé teszi a klímasemlegességet") vagy folyamatosan lehet kifogásokat találni ("sajnos pont válság van, ami miatt nem tudunk haladni a tervezett menetrendünkkel"), másrészt, nincs szó retorzióról, amiben az is benne van, hogy mondjuk a nagy tagállamokat (németeket-franciákat) semmire sem kötelezi a klímacél, viszont a kicsiket (mondjuk pont lengyelek-magyarok) folyamatosan lehet zsarolni pl. az uniós források elzárásával.
Aztán, jobbnak tartanám, ha nem egyetlen cél lenne, amit vagy aláírnak, vagy nem, hanem több tervezet, különböző célokkal, különböző céldátumokra, lebontva cselekvési tervekre, hogy mikor mit kellene tenni a cél elérése érdekében, ennek milyen költségei vannak, és milyen várható kihatásai a lakosságra, a pénzügyekre, az iparra, továbbá, hogy mik ezeknek a feltételei, ezek közül mi tagállami és mi uniós szintű (pl. egy esetleges fokozatos externália bevonásnak minden tagállamra egyformán érvényesnek, azaz uniós szintűnek kellene lennie)
Ha ez mind megvan, akkor lehetne ezeket a terveket publikussá tenni, hogy a szavazók is lássák, mi az, ami megtehető, és ennek mi az ára, és ennek tudatában szavazhatnának valamelyik tervezetre.
Szerintem.
Enélkül ez csak olyan súlytalan dolog, mintha most kijelenteném, hogy harminc év múlva át fogom úszni az Atlanti óceánt - és mindenki, aki ezt nem vállalja, az egy vállalhatatlan puhány.

Kis érdekesség: rákerestem Cseh Katalin wiki oldalára, magyar mellett még angol, német és indonéz nyelven érhető el. Utóbbi meglepett, megnéztem, hogy ott a magyar politikus kategóriában kik vannak még, alig van pár, az ellenzékből pár Jobbikos, Fekete-Győr és Dobrev Klára.
Nem tudom, ki emlékszik még Gyurcsányék indonéziai befektetéseire, ahol óriási Dobrevet ábrázoló falfestményekkel várták őket...

Na igen. És van még egy-két szégyenfolt, akikre már emlékezni sem szabadna, nem pedig lehetőséget adni nekik, hogy ott aljaskodjanak.

Igaz. 500 tudós írt levelet az ENSZ főtitkárnak, amiben leírták, hogy nincs klíma vészhelyzet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés