Márki-Zay: Meglepett Kálmán Olga indulása, Tarlós szimpatikus úriember

2019. június 18. 16:28

Sajnálja Márki-Zay Péter, hogy Puzsér Róbert nem indul az ellenzéki főpolgármester-előválasztáson. A Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetőjét az Ünnepi Könyvhéten faggattuk. Azt is elárulta, indul-e 2022-ben miniszterelnöknek.

Még politikusi karrierje előtt, médiaszemélyiségként készített egy interjúkötetet Márki-Zay Péterrel Kálmán Olga, akit a DK indított napokkal ezelőtt a budapesti főpolgármesteri előválasztáson, mégpedig úgy, hogy a politikai ellenzékben szinte mindenkit meglepett az indulása. Na de mit szól mindehhez Márki-Zay Péter, a hódmezővásárhelyi polgármester? Márki-Zayt az Ünnepi Könyvhéten kaptuk el.

Arra a kérdésre, hogy meglepte-e az a tény, hogy Kálmán Olga – aki korábban még mint médiaszemélyiség kérdezte őt a Szeretemország kapcsán – is politikusi pályára lépett, tehát nem csak a dedikáláson lett vele egy térben, úgy fogalmazott: meglepte, de egyetért az indításával, igaz, csak Budapest kapcsán. „Jó ötlet volt, mert nyilvánvalóan egy nagyon ismert személyiségről van szó. Azt gondolom, hogy jó esélyei vannak neki is ezen az előválasztáson. Minden más városban ez aggodalomra adhatott volna okot, de itt Budapesten van előválasztás.”

Mint hozzátette, szerinte nagyon fontos, hogy az előválasztáson mindenki megmérettesse magát, és a végén egy jelölt legyen Tarlós Istvánnal szemben, aki állítása szerint egy „nagyon szimpatikus úriember”, és nincsen vele személyes problémája, de úgy véli, hogy mindenki azt szeretné, ha nem az állampárt jelöltje vezetné Budapestet.

Arra a kérdésre, hogy akkor a mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom be fog-e állni az előválasztáson győztes jelölt mögé, egy határozott igennel felelt. Ehhez még hozzátette, hogy önálló jelöltben nem, csak közös jelöltekben gondolkodnak. Csak abban az esetben lehet ez „probléma” – jelentette ki –, ha „bármilyen okból valaki vállalhatatlan jelölt lenne” az ellenzék jelöltje, de hát szerinte Budapesten nem fog ilyen probléma felállni.

Puzsér Róberttal kapcsolatban kijelentette: „Roppant módon ellenzem, hogy ő nem indul az előválasztáson, hiszen ezzel gyakorlatilag az ellenzéki szavazók megosztottságát fogja eredményezni. (...) Ha Puzsér Róbert nem méretteti meg magát az előválasztáson, biztos, hogy nem fogjuk támogatni.” Hozzátette: csak azt tudják támogatni, aki indul az előválasztáson, és ott győztes lesz.

Esetleges 2022-es szerepéről elmondta, szerinte nincs szó arról, hogy ő három év múlva akár miniszterelnök-jelöltként induljon az országgyűlési választásokon, megfogalmazása szerint az még nagyon messze van, de más kérdésben viszont határozott elképzelése van. „Szó nincs arról, hogy én 2022-ben indulnék miniszterelnök-jelöltként, ez rendkívül messzi van még. Nekem ott is csak egyetlenegy javaslatom lesz, hogy a teljes ellenzék fogjon össze. Legyen egyenlő, legyen egy árnyékkormány, legyenek programok, amelyet megvalósítanak. Én 2018-ban Bod Péter Ákos miniszterelnök-jelöltsége mellett kardoskodtam, egy szakértői kormánnyal, amiben olyan hiteles szakértőknek kell szerepelni, akik a fideszes szavazók számára is elfogadhatóak.” Hozzátette: ez lett volna az a recept, amivel már tavaly is győzhetett volna az ellenzék.

Arról, hogy egyébként a könyvet megvásárlók mit gondolnak Kálmán Olga politikusi szerepvállalásáról, később számolunk be.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/150206

Ajánljuk még a témában