A kidobások hete

2018. december 24. 9:23

Bolgár György
Népszava
Orbán Viktor téved. Valaki már szólhatna neki.

„Azt állítja Orbán Viktor (a Kossuth rádióban), hogy a túlóratörvény a munkavállalóknak jó, nem a munkaadóknak.

Ezzel szemben a tény az, hogy a munkaadóknak biztosan jó, hiszen az ő lehetőségeiket bővíti, a munkavállalóknak viszont attól eltekintve, hogy több túlórával elvileg többet kereshetnek, kifejezetten rossz. Az eddigi maximum egyéves munkaidőkeretet és elszámolási időszakot ugyanis három évre tolja ki, ami a túlórák kifizetésének elkerülésére is módot ad a munkaadóknak. A miniszterelnök az interjúban utalt arra, hogy a munkaerőhiány miatt mostanában gyakran lasszóval kell fogni a munkásokat. A rabszolgatörvénnyel most a kormány adta a lasszót a munkaadók kezébe. 

Azt is állítja a miniszterelnök (ugyanott), hogy hazudik, aki szerint a munkások csak három éven belül kapják meg a túlmunka díját, mert azt havonta kifizetik nekik.

Ezzel szemben a tény az, hogy nem. Ez a munkaidő-beosztástól függ. Ha valaki a megszabottól eltérő időben végez túlmunkát, például a naponta 8-tól 16.30-ig tartó beosztása után tovább dolgozik, akkor a hónap végén valóban megkapja a plusz díjat. Ha viszont eleve napi 9 vagy 10 órás munkaidő-beosztásban dolgoztatják, akkor ez a rendszeres túlóra csak a most meghosszabbított munkaidő-elszámolási keret végén fizetendő ki. Úgyhogy – legyünk finomak és megértőek – Orbán Viktor téved. Valaki már szólhatna neki.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 116 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mennyivel egyszerűbb elvenni egyhavi nyugdíjat, fizetést.

Gyuri!

A Klubrádió kulturális műsorai - Gálvölgyi uszító, irritáló műsoraitól eltekintve - verhetetlenek.

DE az a többségi magyarok elleni napi gyűlöletkeltés, amit Te, Dés, Rab, Szénási, Rangos elkövettek, az a zsidóság elleni merénylet is. Ti szítjátok a napi antiszemitizmust.

Hány szabad szakszervezetben voltál, hogy ennire tudod, mi a jó a munkásnak?
Én kettőben voltam és tudom, hogy a munkások a több túlóráért küzdöttek, sohsem a kevesebbért. Miközben a világ egyik legélhetőbb országában éltünk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés