Brit jelentés: egyre több visszaélés fordul elő segélyszervezeteknél

2018. július 31. 11:16
Kiterjedt a szexuális visszaélések gyakorlata a segélyszervezeteknél – állapította meg a brit parlament bizottsága.

Kiterjedt a szexuális visszaélések gyakorlata a segélyszervezeteknél – állapította meg kedden ismertetett, súlyosan elmarasztaló jelentésében a brit parlament alsóházának nemzetközi fejlesztési ügyekben illetékes bizottsága az Oxfam nagy-britanniai székhelyű, globális segélycsoport körül év elején kirobbant botrány nyomán indult vizsgálatában.

A testület „bűnrészességbe hajló engedékenységgel” vádolta a szektort, elnöke, Stephen Twigg pedig úgy fogalmazott, a segélyszervezeteket jobban foglalkoztatja jó hírnevük védelme, mint az áldozatoké. A bizottság szerint sokkal többet lehetett volna tenni a szexuális kizsákmányolás ellen. Véleményük szerint nyílt titok volt, hogy a segélyezésben dolgozók ilyen visszaéléseket követnek el. A politikusok e szervezetek vezetésének kollektív kudarcát emlegették, és felrótták, hogy nem reagáltak időben, csak akkor, amikor válságossá vált a helyzet. Ezek az „epizodikus” intézkedések is „meddők, szedett-vedettek és lomhák” voltak, ami azt jelentette, hogy a biztosítékok rendszerét kidolgozták ugyan, de soha nem alkalmazták megfelelően.

A 120 oldalas jelentés önámításnak nevezte a segélyszervezetek vezetői részéről, hogy azt gondolták, megoldották a problémát, mielőtt nyilvánosságra került volna. A bizottság szerint a segélyszervezeteknek gondoskodniuk kellene arról, hogy a kedvezményezettek tisztában legyenek a jogaikkal. Tenniük kellene azért, hogy a szexuális kizsákmányolásról és visszaélésről szóló esetek könnyebben jelenthetők, a válaszlépések pedig robosztusak legyenek, visszajelzést adva az áldozatoknak. Hozzátették, a zéró tolerancia kultúrájának kialakítása a legkevesebb, amit az áldozatok elvárhatnak. Létfontosságú továbbá megakadályozni, hogy a szexuális visszaélések elkövetői áthelyezést követően újból ilyen bűnöket követhessenek el. A testület javasolta továbbá egy segélyezési ombudsman kinevezését, akinek a feladata az áldozatok segítése lenne.

Februárban a The Times című brit lap közölt leleplező cikket arról, hogy az Oxfam stábjának magas rangú tagjai fizettek a szexért a 2010-es haiti földrengés túlélőinek. Később kiderült, hogy más országokban is történtek hasonló esetek, és más szervezetekkel szemben is felmerültek vádak.

(MTI)

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én is ezen akadtam ki! Mi az, hogy áthelyezés? Ki kell rúgni! Lehet, hogy alig maradna emberük, de akkor is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés