Édes fiam Vulkán – bővült az MTA névlistája

2017. július 28. 15:15

Havonta több száz névről kell döntenie az Akadémia illetékeseinek. Idén újabb kihívások elé állították az anyakönyvvezetőket. Vulkán, Kratosz, Vérbulcsú; Pintyőke, Árpádina és Balzsam – csak néhány példa az új nevek közül.

2017. július 28. 15:15

Öt fős testület dönt a névadási javaslatról a Magyar Tudományos Akadémián. Havonta több száz névadási javaslat érkezik elbírálásra.

2017-ben már ezek is választható férfi nevek:

Apaj, Agamemnon, Alpár, Aurélián, Barakony, Benája, Bors, Ariel, Dzsamal, Dzsasztin, Dzsúlió, Cvi, Csatár, Boáz, Brájen, Enrikó, Erdő, Erős, Euszták, Gotlíb, Fajsz, Fernándó, Jefte, Jukundusz, Hannibál, Hamilkár, Hárs, Gida, Góvinda, Fortunátó, Kajetán, Karcsa, Kardos, Karion, ​Kerubin, Krizosztom, Koriolán, Kos, Kövecs, Kratosz, Kücsid, Lizander, Modesztusz, Malakiás, Malik, Manóhar, Melkisédek, Mózsi, Naftali, Nárájan, Naróttama, Nepomuk, Odiló, Orlandó, Piramusz, Polikárp, Raúf, Rátold, Román, Srídhara, Tamerlán, Tonuzóba, Tullió, Vérbulcsú, Vitályos, Vulkán, Zílió, Zuriel.

A női nevek listája pedig ezekkel bővült eddig:

Adelgund, Adeodáta, Agrippína, Ajándék, Ájlin, Ajnácska, Akaiéna, Áldáska, Ánfissza, Annunciáta, Angyalka, Arany, Árpádina, Asszunta, Balzsam, Barack, Barka, Baucisz, Bogárka, Brohe, Búzavirág, Cila, Csaga, Delfina, Dezideráta, Dzsindzser, Ekaterina, Életke, Eperke, Fahéj, Fehérke, Füzér, Gesztenye, Giszmunda, Gyopárka, Hágár, Hatidzse, Havaska, Hófehérke, Hunorka, Ifigénia, Immakuláta, Ingeborg, Kandida, Kisanna, Korall, Küllikki, Lula, Maminti, Mátka, Mirandolína, Moána, Nájiká, Nilüfer, Nurbanu, Oana, Opika, Őzike, Pintyőke, Pompónia, Poppea, Psziché, Remény, Romi, Rozamunda, Skolasztika, Szengláhák, Szüntüké, Tavaszka, Tűzvirág, Ünige, Vanília, Vrindávani, Zöldike.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jcpn
2017. július 31. 23:49
Kalányos Deszpaszító
Dénia
2017. július 29. 07:24
Eddig nem is volt olyan név, hogy Pintyőke? Az egyik idős rokonomat így hívták. Akkor ezek szerint nem is az volt az eredeti neve. :)
Strassnoff Ignác
2017. július 29. 00:01
Úgy véltem eddig, hogy én már letudtam a szaporodást becsülettel, de ellenállhatatlan kényszert érzek, hogy legyen legalább még egy fiam, meg még egy lányom, akiket elnevezhetek Agamemnonnak, meg Küllikkinek. Az emberi hülyeség egyszerűen határtalan. (Einstein is megmondta.) A fájó amúgy az a dologban, hogy a Dzsenifer, meg a Rikárdó nem kérdés. A Gandalf se. A kiművelt nílusi székely névválasztása. Ezzel szemben viszont a névsort elnézve nem kevés művelt, olvasott ember is oda jut, hogy ilyen névvel nyomorítsa meg a gyerekét. Aztán csodálkozik, ha a hamvasztása után a gyerek beleszarik az urnájába... Vagy öregkorára bebassza valami teszkós elfekvőbe. Meg is érdemli az ilyen állat, hogy kibasszon vele a kis Vrindávani. Amúgy meg a legnagyobb nacionalista hiszti közben ilyen neveket engedélyezni... Beszarás... Leokád és Leokádia van már?
Burmin
2017. július 28. 21:48
Szerintem a periódusos rendszer elemeit is lehessen adni. Kalányos Oxigén...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik