Május 1-jére készül el a második határkerítés

2017. március 2. 14:35
Május első napjára készük el a magyar-szerb határszakaszon a 150 kilométeres második kerítés – jelentette be Lázár János a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A miniszter kitér arra is, hogy ezzel a beruházással 284 milliárd forintra nő a déli kerítés költsége. A kormány fél évvel meghosszabbítja az egész ország területére érvényes tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet.

Május 1-jére épülhet fel a magyar-szerb határszakaszon a második kerítés mintegy 150 kilométer hosszan – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Lázár János elmondta, a kerítés építésében hétszáz fogvatartott vesz részt. A miniszter ismertetése szerint a mostani beruházás 38 milliárd forintos költségével 284 milliárd forintra nő a déli határszakaszon a kerítés költsége.

Szólt arról is, hogy az Európai Bizottság által február 16-án elfogadott jogszabály szerint az EU külső határain mindenkit, így az uniós állampolgárokat is ellenőrizni kell. Lázár János jelezte, várakozás is előfordulhat emiatt a határon és a kormány csak addig tudja ezt az intézkedést betartatni, amíg az nem okoz aránytalan társadalmi kárt.

Fél év hosszabbítás

Lázár arról is beszélt: a kormány fél évvel meghosszabbítja az egész ország területére érvényes tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Elmondta: a válsághelyzet szeptember 7-ig tartó fenntartásáról döntöttek, amire azért van szükség, mert mintegy 800 ezer ember szorult be a balkáni térségbe, akik nem tudnak visszatérni Törökországba. 

Hangsúlyozta: ehhez kapcsolódik az idegenrendészeti őrizet visszaállítása, valamint a határ megerősítése. Emlékeztetett: múlt héten 38 milliárd forintot biztosított erre a kabinet.

Változnak a gyermeknevelési kedvezmények

Már rövidtávon változhatnak a gyermeknevelési, gyermekvállalási kedvezmények -folytatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, ismertetve: a kabinet egy 2060-ig tartó demográfiai programot készít elő. Lázár János hozzátette: ennek része a születéskor várható élettartam növelése, a halálozás csökkentése, de az oktatási rendszer erősítése vagy az unión belüli magyar munkavállalás értékelése is. 

A miniszter célnak nevezte a születéskor várható élettartam növelését 2030-ig mintegy öt évvel, a nők esetében 85, míg a férfiak esetében 80 évre. Beszámolt arról, hogy a gyermekvállalás ösztönzése érdekében eddig megtett intézkedések hatása már tavaly érzékelhető volt.

(MTI)

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez elsősorban a németek és osztrákok számára lenne katasztrofális . Azonban biztos vagyok abban , hogy ha a bíróság így ítélne , a nemzetállamok mégis találnának jogi eszközt az ítélet elhárítására . A jog ugyanis elvileg kínál "kiskapukat" , hiszen kikerülhetetlenül elvont és értelmezésre szorul .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés