Ezért nem állok szóba magyarokkal – Anne Applebaum a Mandinernek

2016. április 18. 8:15
„Szörnyű hangulat és keserűség” uralkodik Magyarországon, és hazánk egy „elképesztően megosztott és boldogtalan” hely Anne Applebaum szerint. Az amerikai publicista – térségünk és annak kommunista múltjának ismerője – a Mandinernek arról beszélt: az EU széteshet; Oroszország korrupciót exportál, Magyarország esetében nagyon sikeresen; s a magyarok, de legalábbis Orbán Viktor Ukrajna felosztását szorgalmazza. Interjúnk a pozsonyi Globsec konferenciáról.

Rengeteg témát lehetne felhozni a világon biztonságpolitikával kapcsolatban, de Magyarországról jöttünk, szóval inkább erre használnánk ki a negyed órát...

Nem voltam ott egy ideje. De rendben.

Mi történt ön és a magyar kormány között? 2010-ben még elfogadta a Petőfi-díjat Schmidt Máriától, az elmúlt egy-két évben viszont már csak nagyon rosszakat írt a kormányról.

Az történt, hogy a magyar kormány elkezdett másképp viselkedni.

Valóban?

Egy része ennek személyes... De miért ezt kérdezi tőlem? Nem akarok részévé válni ennek. Ismerem ezt.

Mit?

Amikor Vasfüggöny című könyvemet mutattam be Magyarországon két éve, akkor... A könyv egyébként nem fogy valami jól, részben talán azért, mert a magyar kommunizmusról is szól, amiről már senki sem akar beszélni. A könyvfesztiválon tehát bemutattam a könyvet, tartottam egy beszédet a magyar ötvenes évekről, a kommunizmusról... Ahogy befejeztem, mindenki azonnal rám támadt a teremben. Fideszesek, anti-fideszesek. Hogy mit gondolok Orbán Viktorról. Fasiszta-e? Tapasztaltam tehát azt a szörnyű hangulatot, amely Magyarországon uralkodik. Azt a keserűséget. Az volt a benyomásom, hogy elképesztően megosztott és boldogtalan hely.

Értelmiségiek voltak ott. Nem az egész ország.

Értelmiségiek, igen.

Nemrég viszont adott egy interjút a 444-nek...

Kinek?

A 444-nek.

Nem emlékszem.

Abban mindenesetre használja a rasszista kifejezést a visegrádi négyek migrációval kapcsolatos politikájára. Nem erős egy kicsit?

Nem hiszem. A visegrádi négyek sikeresen azonosították magukat egyetlen üggyel. Nincs pozitív projektjük Európa számára, nincs ötletük, semmit hozzá nem akarnak tenni Európához: az egyetlen üzenetük pillanatnyilag az, hogy meg akarják állítani a menekülteket. Még ha valaki – ahogy én például – úgy látja is, hogy Merkel hibát követett el, amikor kinyitotta a kapukat a menekültek előtt, hogy az nem volt jól átgondolva, a közép-európaiak üzenete akkor is ennyi: utáljuk a muszlimokat, megvetjük Nyugat-Európát, amely egyébként segített nekünk az integrációban az elmúlt években és ki akarjuk vonni magunkat. Nyugaton ekként hallják azt, amit Közép-Európa üzen.

Mit tehetünk akkor, ha a befogadó mást hall, mint amit ténylegesen mondunk?

Szerintem önök ezt mondják.

Tényleg?

Tényleg.

Lehet, hogy Lengyelországban mondtak ilyet, nem tudjuk, de nem emlékszünk, hogy Magyarországon ez elhangzott volna.

Na, ez pont az, amiben nem akarok részt venni ezzel az interjúval. Ezért meséltem el a történetet a könyvbemutatóról...

Bocsánat, de ön mondta az imént szó szerint, hogy a V4-es üzenet: utáljuk a muszlimokat. Tényleg nem hallottunk ilyet.

Nos, Kaczyński mondott beszédet, amelyben azt taglalta, hogy a menekültek fertőzéseket hoznak. A legtöbben ezt úgy értelmezték, hogy a nácikat idézi. Ők mondták, hogy betegséget terjesztenek. Amit Kaczynski mondott, az ugyanígy hangzik. Orbán meg a sajátságos plakátjaival... Belpolitikára használta az ügyet. Részben a szlovákok is éltek ezzel: Fico kampányában is előkerült, hogy tisztán tartsák Szlovákiát, távol tartsák az idegeneket. Csak épp nem jött be a számítás: az ő támogatása csökkent, a fasisztáké nőtt. Ezek a nyelvi utalásokat tudatosan használják Magyarországon jó ideje. Főleg a Jobbik, de már a Fidesz is. Azért, hogy populista, nacionalista módon szerezzenek támogatást. Undorító. Egyébként más országok is vannak Európában, amelyek ellenzik Merkel menekültpolitikáját, de képesek távoltartani magukat a V4-ektől.

Szlovénia?

Felejtsük el Közép-Európát. Dánia. Nagy-Britannia. Ők sem támogatják Merkelt, mégis figyelnek arra, hogy ne keveredjenek ebbe a rasszisták csapatába. Ahova a V4-ek lavírozták magukat.

Milyen hatása lesz, ha tényleg annak látnak minket?

Már van hatása. Kelet-Európa kikerült az Unió központi döntéshozatalából. Pénzben is lehet. Abban is, hogy az orosz befolyás ellen támogassák Közép-Európát. Aki kizárja magát, aki németellenes blokkot alkot, saját magának árt ezzel.

Magyarország függ a német ipartól, de ott nem nagyon látni semmiféle törést. Mégsem annyira fontos az, mit mondunk más ügyekben?

De, fontos. Igenis van probléma.

Az EU is széteshet? Erre utalt legutóbbi Washington Post-béli cikkében.

Abszolút. És maguk mindent meg is tesznek azért, hogy ez bekövetkezzen. Remélem, tudják, mit csinálnak.

Hogyan kell elképzelnünk a szétesést?

Mondjuk a britek kilépnek.

Úgy gondolja, ki fognak?

Fifty-fifty az esélye. De nagyon is lehetséges. A hollandok is kiléphetnek, ha pedig Marine Le Pen nyer Franciaországban, a franciák is. Az egyenlő lenne az EU végével. Már a britek nélkül sem lenne az, ami volt, a valódi politikai erő potenciálja hiányozna belőle.

Oroszország ennek következtében ön szerint megerősödne, George Friedman és mások viszont azt mondják, épphogy gyengül, hiszen fenntarthatatlan Putyin olajra építő politikája.

Mondják ezt sokan, csak éppen elfelejtik, hogy ha Oroszország gyengül gazdaságilag, az éppen hogy még agresszívebbé teheti, ami a külpolitikáját illeti.

De ha egyszer nem lesz pénzük fegyverkezni?

Kell nekik fegyver? Az orosz exportmodell annyiból áll, hogy Oroszország korrupciót exportál. Nem katonai céljaik vannak Európával, hanem az, hogy az orosz korrupció részévé tegyék. Sikeresen használják a befolyásukat egy sor országban – Magyarországon nagyon sikeresen. A paksi bővítés remek példa erre, amelynek részleteit maguk titokban tartják. Oroszországra tehát nem katonai hatalomként, hanem maffiaállamként érdemes tekinteni. Az orosz külpolitika célja, hogy ezeket az érdekeket kiszolgálja. Üzleti érdekeket. És ezt jól is csinálják.

A NATO-nak a Baltikumba és Lengyelországba érdemes lenne csapatokat telepítenie az oroszok féken tartására?

Nem katonai válasz kell. Gazdasági és jogi. Részsikereket is így értek el. Az Oroszország elleni szankciók például megállították a háborút Ukrajnában. A putyinizáció megállításának Európából kell jönnie, nem a NATO-tól kell azt várni.

Németország eközben továbbra is üzletel Oroszországgal energiafronton...

Persze. Németország az oroszok fő célja. De kevesebb sikert tudnak felmutatni mint korábban. Németország felmondott egy sor katonai szerződést a szankciók miatt.

Ezt a németek akarták, vagy az amerikaiak?

Németországban csata folyt Merkel és mások között, de Merkel nyert.

Miért vállalja Merkel, hogy csatározzon a sajátjaival?

Tudom, hogy ez magának magyarként nagyon furcsa, de azért, mert valóban úgy érzi, hogy a határok fontosak; s amikor a határokat Oroszország megváltoztatta Ukrajnában, azt nagyon veszélyesnek ítélte. Felelősséget érez a lengyelekért, a Baltikumért.

Már elnézést, de miért furcsa ez számomra „magyarként”?

Mert szerintem más történelemszemléletük van.

Ezt mégis hogy érti?

Úgy, hogy szerintem a magyarok Ukrajna felosztását szerették volna. Na jó, nem a magyarok, rendben. Orbán. Tett utalásokat, hogy érdekelt lenne Ukrajna nyugati részében, ahol magyar nyelvűek is élnek.

Utolsó kérdés: hogyan befolyásolja az ön elemzői hitelességét, hogy férje az ezt megelőző lengyel kormány külügyminisztere volt?

A férjem most semmilyen tisztséget nem visel a lengyel kormányban, én pedig sosem írtam lengyel ügyekről addig.

Nem is fog?

Most már azt hiszem, megtehetem.

Tud objektív maradni?

Nem tudom. Ha megnézi, mit írtam az elmúlt tíz évben, láthatja.

Köszönjük, nincs több kérdés.

Milyen magazin ez?

Mandiner.

Nem ismerem.

Tényleg? Sajnálattal hallom.

De... Már megint emlékeztetett rá... Hogy ezért nem állok szóba magyarokkal.

Hogyhogy? Csak kérdeztük.

Ahhh.

Összesen 336 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ő is okosabb Istennél. Mert, ugye Isten mindent tud, de A. A. mindent jobban tud.

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2016. április 18. 10:56

Hiszen Ukrajna a boldogság és demokrácia hazája, ugye....

Magyarország megosztottságának a Applebaum félék által támogatott liberálisok ágyaztak meg, kirekesztően mucsainak minősítve a nemzeti gondolkodást.

Orbán pedig attól lett rossz fiú, hogy hogy kilépett ebből a liberális vonulatból, amely továbbra is folytatta a nemzeti vonal elleni hadjáratot.

Applebaum sablonos, válaszaiból is leginkább a gyűlölet jön le, nem az érvelés.

az egészben az a legborzasztóbb, hogy az ilyenfajta "szakértők" -re alapozva döntenek olyanok az USA-ban akik azt se tudják hol van Európa,


hogy ledobjuk -e a bombát vagy ne

vagy küldjük a drónokat vagy ne...én simán kitiltanám ezt a picsát, és akkor még enyhén fogalmaztam

Magyarország úgy okozza az EU szétesését, hogy
NagyBritannia, Hollandi és Franciaország kilép az
EU-ból. (-::

Ez nem Bono felesége?

Válaszok:
legyetek | 2016. április 18. 8:45

"Az Oroszország elleni szankciók például megállították a háborút Ukrajnában."

Ez hülye...

szerencsére te már a kánaánban élvezed mások végbelének melegét

milyen jó is ott neked

O.K. látom, hogy a Bono csak a konzulense (-::

Mi is szomorúak vagyunk, hogy nem az szdsz van hatalmon!

DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Istenemre, nekem akkor sem tetszett ez a hölgy, amikor Schmidt Mária kitüntette. Nem tudom hová tette a szemét? A lengyel oroszfóbia és a nyugati liberális kozmopolita gondolkozás egy személyben, megspékelve valami frusztrált nőies előítéletességgel. Brrr...

Stumpf nagyon jó volt:-))))
Szétszedte a nőt a kérdéseivel. A nő válaszai meg lebuktatták saját magát.

A 444 (amelyre a hölgy már nem is emlékszik...), a HVG, a 168 óra, a Népszabi, a Népszava és a többi, az interjúalanyhoz hasonlóan haladó, demokrata és európai médium ujjongva fogja leadni, hogy "Applebaum helyretette a magyarokat!". Természetesen szó sem lesz egy teljes nemzetet megbélyegző előítéletről vagy árokásásról, hanem a "mértékadó nyugati értelmiség" újabb figyelemre méltó kritikájáról.

'kollektív neurózis' - közép-európai átok, amihez a betelepülők jócskán hozzátettek.

Te állítólag elmentél innen és mégsem szabadultál meg tőle. Olvasd csak vissza, hogy miket írsz!

Klimax? Vagy Sikorski úr félrekefél valakivel?

Na meg sértett szakmai hiúság. K-Európa nem éppen arra tart, amerre az Anne Applebaumok szeretnék. Magyarországon és Lengyelországban is az egekbe szökött az "antiliberalizmus", ezzel együtt a mélybe zuhant a "liberális" megmondóemberek árfolyama. Magyarországon is kezdenek pánikba esni AA kollégái, mert nullához konvergál annak az esélye, hogy a SZDSZ vagy annak valamelyik mutációja valaha is visszatérhet a hatalomba.

És ezek írnak magyar, meg közép-európai történelemről.
Az angolszász országokban nincs egy rendes történelmi térkép a térségről! Sőt, általában csak a saját országaikról, meg a saját gyarmataikról van.
Na, majd ha az usákonál és briteknél 50% alá csökken az angol anyanyelvű fehér népesség, szépen visszaesnek arra a szintre, ahová valók.

Az amcsiknak úgy látszik újdonság, hogy a világpolitikában nem minden alakul úgy, ahogy azt ők szeretnék. Mesélhetnénk ...

Az ostoba magyarok pedig nem veszik a könyveit.
Szerintem ez a legnagyobb gondja a magyarokkal.

Szószerint ezt akartam írni én is.

És Amerika nem egy megosztott hely? Milyen sosem látott cirkusz megy ott, rágalomhadjáratok a választásokból kifolyólag!

Miben segített Nyugat Európa? Piacot akart találni a termékeinek. Erre volt jó neki a szoci tábor.

"Abszolút. És maguk mindent meg is tesznek azért, hogy ez bekövetkezzen. Remélem, tudják, mit csinálnak.

Hogyan kell elképzelnünk a szétesést?

Mondjuk a britek kilépnek."
Normális ez a nő?
Milyen befolyásunk van nekünk a britekre?

Marine Le Pen akkorát bukott, mint az ólajtó.

Folyamatosan hazudik és csúsztat ez a riportalany és tele van előítélettel.

"Ezert nem allok szoba magyarokkal"

De azert mi vagyunk a rasszistak. Koszonjuk Emese...

Válaszok:
pollip | 2016. április 18. 11:22

Ha nagyon finom akarok lenni, akkor ez a nő rosszindulatú.

Szóval ő a Magyarország-szakértőjük?

Poor America.

Hogy pont annyira-e, az kétséges, de hogy rokon a rezgésszámuk, az bizonyos.
Valódi, megalapozott identitás nélküli szómágus mind a kettő, mert nekik "kell megvédeni az emberiséget, itt és most." De legalábbis elől kell harcolniuk az emberiségért. Clintonné azért ettől kisszerűbb, lejjebb van.
Applebaum viszont éppen ezért veszélyesebb, ránk magyarokra és Európára nézve.
Ideológus ő, ezáltal első rangú tudatszennyező Viktoria Nuland rablópolitikáját, így segíti, ezért!

Szerintem nem az újságíró feladata az alanyra úgy hatni, hogy megváltoztassa a véleményét, leszámoljon tévhiteivel. Stumpf jól kiszedte belőle, milyen marhaságokat gondol.
Mivel magyar fogyasztóknak készült a riport, mi ismerjük a magyar álláspontot.
Szerintem Stumpf remekül dolgozott.

Applebaum kristálytisztán látja az európai helyzetet. Milyen kár, hogy az Orbán-kormány az ilyen egyértelmű figyelmeztések ellenére is robog tovább a moszkvai gyorson a putyinizmus felé.

Színtiszta rasszizmus

" Oroszország korruptciót exportál...így tudják a legjobban installálni azt a kooperáló oligarchikus felépítésű apparátust, amely velük hajlandó együttműködni..."
Tény, hogy magyar vállalkozások, ha exportálni szeretnének, a globális nyugati monopolvállalkozások mellett nem rúghatnak labdába.
Így marad a nem globális orosz piac, maradna, ha az EU nem intene be, véletlenül megint a globális mamutok érdekét védve.

Folytatva a gondolatmenetedet - de nem egyetértve azzal - a magyarokat valakik "kik ők is kiknek tartják őket":

Vajon kik lehetnek azok, akik ilyennek AKARJÁK láttatni a magyarokat?
Talán van elképzelésed...

Csak figyelmeztetlek, hogy amennyiben - márpedig amennyiben - szóval amennyiben Orbán kétharmados szavazattöbbséggel PARLAMENTI választást nyer,
AKKOR KISSEBBSÉGBEN KORMÁNYOZ.
Csodálkoztok, hogy egy világ utálattal fordul el tőletek?

"a másik egyetemi tanár, dagadék szőke nő is, "
Scheppele, a drága... aggódó, magyarokért, mint Almácska.
Ez tényleg, miféle betegség?
Hogy másokkal foglalkoznak, kéretlenül...
Aztán csodálkoznak, hogy egy világ utálattal fordul el tőlük...

Ha rossz kedvem van, az elsősorban az ilyen ostobaság-bombáktól van!
Felőlem vinnyoghat, amit akar, csak ne a magyarok fillérjeiből!
Nem is értem, mit akar!
Illetve érthető: Szél Berni és Szabó Timcsi színvonalon gyalázni minden jobboldali magyart.

Még mindig ti vagytok a "politikailag függetlenek"? Fuldokoltok a gyűlölettől. Szegény mi "függők".

"A visegrádi négyek sikeresen azonosították magukat egyetlen üggyel. Nincs pozitív projektjük Európa számára, nincs ötletük, semmit hozzá nem akarnak tenni Európához: az egyetlen üzenetük pillanatnyilag az, hogy meg akarják állítani a menekülteket. "

Az illegálisokat nem kérjük, a menekültek meg táborozzanak a hazájukhoz közel, ahonnan gyorsan haza tudnak menni, ha be méltóztatnak fejezni a hódító háborújukat, kedves Anne!
Ön undorítózik, miközben az Ön hazája emberek meggyilkolásában vesz részt, csupán azért, hogy kiszolgálják a nagytőkét!

Ön nem ember, kedves Anne, hanem szabótimcsi és pukli.

Majd ha arra hogy "ezert kerulom a ciganyokat" az lesz a valaszod hogy nem rasszizmus csak biztos az illetot "bekostolta egy reteg" akkor talan lehet legitimacioja ilyen ervelesnek...

Dehogynem, ezert kerult pl sittre Hodorkovszkij, csak mostanaban ezek az oligarchak jobban behuztak a farkukat.

Mellesleg kostolgassa ezt a "not" a vacogos capa, bar szerintem annak se lenne ra gusztusa

Orvos mikor látta utoljára a kis hölgyet?

Melyik szava? 2010-en szerette a kitüntetést és remek országnak tartotta a hazánkat.

Hát, hagyjuk Kalinyingrádot, mert az tényleg orosz.

Mikor elsiratjuk a II. háború veszteségeit, ne felejtsük a milliószámra menekülni kényszerülő német civileket sem. Természetesen a saját gyász a legfájóbb, de az igazságtalanság, az ártatlanok veszte nagyon hozzá tartozik a háború végéhez.

AA orosz gyűlölete közismert, s mindenütt az oroszokat látja. Kérdéses, képes-e reális elemzésekre. Egyébként a legutóbbi népszavazás borította ki "the Dutch just showed the world how Russia influences the Western European Elections". Ennyit AA objektív elemzéséhez.

A nagyon vészt jósló, h. Anne Applebaum valaki és demokrata győzelem esetén megmondó ember lesz, mint Charles Gati magyar ügy "szakértő".

Tulajdonképpen a tragikus hang érthető, Applebaum itteni elvbarátai számára egzisztenciális, presztizs-beli lecsúszás a már második Orbán kormány és a harmadik számukra ennek a betetőzése lenne.

Igen, ez a helyzet egy hideg polgárháborús helyzetre emlékeztetőt generál, mert számukra átérezhető, h. ez lesz végső harc, amibe most, a hátralévő 2 évben minden trükk, aljasság, rágalmazás be lesz vetve.

Ilyenkor gondolok arra, h. a 150 év törököt, meg a 400 év osztrákot (három részre szakadt ország) is túléltük, igaz, milyen áron, ezt is valahogy kibírjuk.

Applebaum személyi hátterét ismerem. Van két helyes fia, lehetne vidámabb. Mintha inkább ő látná úgy, h. a dolgok nem a kellő irányba haladnak.

A személyi hátterétől függetlenül eléggé előítéletesnek és agresszíven útálkozónak látom, ráadásul szerintem alaptalanul. A korrupciót NEM kell ide Putyin Oroszországának exportálni, ez hagyományosan ilyen hely, sajnos. A közerkölcs is inkább hanyatlik, akárcsak a klebersbergi közoktatás.

Egy kicsit sem rettegek, valahogy elleszünk arra a kicsi időre ami nekünk még van, ha jön egy kormányváltás.

Szilárd meggyőződésem, h. az Államokból semmi jó nem jön nekünk, magyaroknak, nem jött a készséges kiszolgáló MSZP-SZDSZ kormányok alatt sem, most a retorika lett keményebb és éppúgy hidegen hagyják őket a magyar érdekek, mint akkor.

Itt főleg az érdekli őket, h. mit lehet még kivinni, kivenni, elérni.

Itt nincs senkivel barátság. érdek harc van.

Egyik utódállam lerablása sem volt olyan sikeres, mint a miénk. Túl jól sikerült ahhoz, h. akik tehetnek róla, versenghessenek ismét a kormányrúdhoz kerülésért.
Nem kellett volna ennyire gátlástalanul mohónak lenni.

A többiek nem is voltak. Szomorú számba venni a különbségeket.

Különben 2018-ban eldől. Sok az elkeseredett, boldogulni nem tudó szegény és ezt mindig hozzá kéne tenni, tanulatlan, szakma nélküli szegény ember.

A másik, h. ért itt érdeksérelem sokakat, mert ez egy ilyen világ.

A mérték soha nem mindegy.

A liberális demokrácia NAGYON rendben volt az előző kormányok alatt, ennek ellenére javaslom a figyelmedbe a MÁV Cargo dobra verését, mint a nem tiszta ügyek iskolapéldáját, de a IV.-es metró szerelvény ügyei is nagyon érdekesek voltak és így tovább.

Nyilván SEMMIT sem akarok, ami a tőlünk K-re lévő országokban a közemberek életét jellemzi. NEM szeretnék kelet felé menni, de üzletelni talán mégis csak célszerű, ha lehet. Úgy néz ki, h. sajnos, nem nagyon lehet.

Egy jó mérnök németországi társadalmi és anyagi elismerésének szintje az ittenivel NEM összehasonlítható. Az élet kiszámítható. Nem kell azon agyalni, h. betegség, gond esetén mikor, mennyit, kinek adjon az ember, egyébként itt többé-kevésbé még jogosan is, mert a fizetések semmiképp nem méltóak a legnagyobb felelősséggel járó, leghosszabb felkészülési időt igénylő értelmiségi pálya gyakorlóihoz.

Jó lenne rendezettebb országban élni.

Orbánék olyanok, amilyenek, a mai Zárug cikk jól jellemzi azt a világot, amit a kormányzásukkal teremtettek. Az előzők katasztrofálisnak bizonyultak. Ha végignézek a kínálaton, nem látom a jobb jövőt.

Reménykedjünk, mert élni kell.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés