Karácsonynak a Szex és New York jutott eszébe a budapesti lakáshelyzetről

2024. október 15. 13:21

A főpolgármester nagyon magabiztos és a kormányt ekézi, de épp az ő lakhatási megaprojekte sült be az elmúlt fél évben.

2024. október 15. 13:21

Nyitókép: Mandiner-grafika

Ahhoz képest, hogy a fővárosi önkormányzat eddigi lakáspolitikája roppant vérszegény volt, Karácsony Gergely ironikus videós Facebook-posztban dicsérte a saját munkáját és szidta a kormányét. A főpolgármester hivatkozott Orbán Viktor interjújára, amelyben a magyar miniszterelnök beszélt a megfizethető lakhatás szükségességéről, azt mondta, várják, hogy Budapest is mondjon már végre valamit, mert a legnagyobb baj éppen a fővárosban van, de szerinte mintha nem ezzel lennének elfoglalva. A kormányfő kijelentette, nekik vannak terveik, készen állnak a tárgyalásra. 

Ezt is ajánljuk a témában

A főpolgármester erre közölte, a budapestiek 14 éve tudják, hogy lakhatási válság van Magyarországon, elsősorban Budapesten, és erről most már Orbán Viktor is értesült róla. Majd azzal folytatta, a Szex és New York, illetve a lakhatás és Budapest úgy függ össze, hogy a sorozatban Carrie Bradshow beszél arról, hogy 
 

egy ideális városban hogyan viszonyul egymáshoz az átlagos albérletár és az átlagos jövedelem. 


Az Economist számításai alapján Budapest Európa leghátrányosabb helyzetben lévő nagyvárosa, mert itt a legrosszabb az aránya a fizetéseknek és az albérletáraknak.

Ezt is ajánljuk a témában

Karácsony kijelentette, tele vannak javaslatokkal, hogy ezen változtatni tudjunk, és az a javaslata Orbán Viktornak, hogy a kormányát vegye már rá arra, hogy elvégezze a munkáját. A fővárosi önkormányzat az elmúlt 30 év legnagyobb lakhatási csomagját készítette elő, ezt letárgyalta a kormánnyal, az EU-val. Egy dolog kell ahhoz, hogy megvalósuljon, hogy a kormány végre közzétegye azt a felhívást, ami alapján ezt európai uniós forrásból meg tudjuk valósítani.

Ezért írt levelet Orbán Viktornak és ígéri, ha valóban lesz tárgyalás a kormány és a fővárosi önkormányzat között, akkor van még rengeteg javaslatuk arra, hogy 

a kormány hogyan csinálja épp az ellenkezőjét annak, amit az elmúlt 14 évben.

Karácsony tehát meglehetősen lekezelően és kioktatóan beszélt a kormány munkájáról, holott először a saját háza táján kellene körülnéznie, hiszen alig történt valami érdemleges Budapesten annak érdekében, hogy javuljon a lakhatási helyzet.

A Mandineren is írtunk artról, hogy besülni látszik a főváros lakásügynöksége, hiszen fél év alatt mindössze három lakásba költöztek be a jogosultak, ezért ősszel kampányt indítanak a program fellendítésére.

Ezt is ajánljuk a témában

Pedig Karácsony Gergely idén márciusban büszkén jelentette be, hogy 
 

megkezdte működését a Fővárosi Lakásügynökség, a budapesti önkormányzat új projektje, 

amelynek célja a megfizethető bérlakások számának növelése. A főpolgármester akkor azt mondta, ha megérkeznek a hamarosan kiírandó Európai Uniós források, akkor az elmúlt 30 év legnagyobb lakhatási programját fogják tudni elindítani.

Szerinte sok üres lakás van Budapesten, amelyeket be lehetne vonni egy olyan modellben, amelyben az önkormányzat kezeli helyettük az ingatlant. A modell lényege, hogy az ügynökség minden bérbeadással járó kockázatot átvállal, így aki a piacon meglévő bizonytalanságok miatt nem adta ki mostanáig az ingatlant, annak is lehetősége nyílik erre. 

A főváros garantálja, hogy a kiadó megkapja a bérleti díjat és amikor visszakapja a lakást, az ugyanolyan állapotban lesz, mint amikor átadta – annak fejében, hogy hajlandó a piaci árnál valamivel alacsonyabb áron rendelkezésre bocsátani a lakását. 

A konstrukció szerint a bérleti díjak 30 százalékkal alacsonyabbak a piaci áraknál. 

A tulajdonosok 15 százalékkal kevesebbet kapnak, míg a bérlők további 15 százalékos támogatásban részesülnek az ügynökségtől. 

Ám a Fővárosi Lakásügynökség indulása óta eltelt csaknem fél évben mindössze 200 tulajdonos jelezte bérbeadási szándékát, de csak 25-en töltötték ki a szükséges regisztrációs adatlapot. A főváros vezetése azzal magyarázta az érdektelenséget, hogy alig pár hónap telt el eddig a program kezdete óta, és nyáron egyébként is pang az ingatlanpiac. 

Bérbeadónak főként azok jelentkeznek, akiknek elsődleges szándéka, hogy valamit kezdjenek az ingatlanjukkal. Ugyanakkor jellemzően egyszobás garzonokat adnának bérbe a lakásügynökségen keresztül, ami a célcsoport, a fiatal családosok számára nem releváns. De abban bíznak, hogy az őszi kampányuk után több lesz majd az érdeklődő.
 

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jan36
2024. október 15. 15:23
Hát a szex... Mondjuk, a büszkebuzik vonulásán már otthon vagy, ott lehetne szex is, ha kicsit lengébben öltözöl, de az Andrásy út még nem New York. De, azért minden "adjunkusi" hiper-passzívitásoddal sikerült ráhúzd a hasonlatot a semmittevésedre. Éhes (akromegáliás) disznó, makkal álmodik... De, fel a fejjel! A következő felvonuláson talán meg is kakasolnak!
XTRO
2024. október 15. 15:06
Karácsony egy fasz ! De az igazi faszok akik újra megválasztották !! Óriási hiba volt Szandit visszaléptetni. Budapest egyre rosszabb helyzetbe kerül .
zatoicsi
2024. október 15. 15:05
ezt a beszart bugyuta fejet, ami ennek van ezek szerint el lehet adni. Van rá vevő bőven, pl Novicsok, Gennyes, Reciplófasz, Lajoss és a többi.
Treeoflife
2024. október 15. 14:59
"Ezért írt levelet Orbán Viktornak és ígéri, ha valóban lesz tárgyalás a kormány és a fővárosi önkormányzat között, akkor van még rengeteg javaslatuk arra, hogy a kormány hogyan csinálja épp az ellenkezőjét annak, amit az elmúlt 14 évben." Ha Orbán az ellenkezőjét csinálja, mint az elmúlt 14 évben, akkor az első lépés az lesz, hogy Karigelivel együtt a teljes brancs "repül". Szeretném kérdezni, hogy még mindig ez a kívánság? Sajnos ezt nem tette meg, pedig a Fleto branccsal együtt mér rég börtönben kellene lenni a jelenlegi bolsevik bpesti rablóbandának, a teljes sleppjével .együtt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!