A választásokat nem az ellenzék szokta megnyerni, hanem a kormány elveszíteni

2024. szeptember 30. 08:51

Igyekeznek felvenni a versenyt a kormánypártok a Tisza által teremtett kihívással, de a kormányzat nagy csatahajója lassan fordul.

2024. szeptember 30. 08:51
Orbán Balázs, Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner
Fodor Gábor
Fodor Gábor
Index

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

„Felmerül a kérdés, hogy jó képességű, felkészült emberek esetében miért fordul elő újfent, hogy ilyen fundamentális hibát követnek el, akárcsak februárban, a kegyelmi botrány esetében? A válasz megfogalmazása előtt szeretném leszögezni, hogy a politikát, a közjó szolgálatát nagyszerű hivatásnak tartom, amelynek magas szintű műveléséhez több képesség birtoklása is szükséges. Először is fontos a képzettség, az állam és a gazdaság működési szabályainak az ismerete. Másrészt szükséges megfelelő adottsággal, intuitív érzékenységgel rendelkezni, hiszen pusztán tudás alapon nem lehet jól elsajátítani ennek a művészetekkel rokon területnek a művelését. 

Végül pedig nagy jelentőséggel bír a tapasztalat a politika magas szintű gyakorlásában. Nos, azt hiszem a fidesz középgenerációja éppen ennek az utóbbinak a hiánya miatt vérzik el az akadályok előtt.

Nem lehet sikeres ugyanis sem a politikában – de hozzátenném, az élet egyéb fontos területén sem – az, aki nem élt át már hatalmas kudarcokat, nem volt még a padlón. Csak az tudja értékelni a győzelmet, aki átélte a vereséget is. Illetve egy módon lehet azt a hátrányt mérsékelni, ami kudarc okozta tapasztalat hiányából fakad: hatalmas alázattal, kiemelkedő szerénységgel. Ezeket a tulajdonságokat pedig enyhén szólva is csak módjával tapasztaljuk a sorozatos kétharmados győzelmek mentén, hiába emlegeti fontosságukat Orbán Viktor miniszterelnök is.

Persze az igazi, lényegi kérdés továbbra is az: tudja-e kezelni a három éve tartó gazdasági válságot a Fidesz-KDNP kormány, vagy sem. (A magyarok életkörülményeinek nehezedése dobta a felszínre a baloldalt megsemmisítő Tisza Pártot is.) A kormányfő néhány napja elmondott beszéde ezt a célt kívánta szolgálni, de a médiában kialakuló, a kormányzó pártok számára egyre veszélyesebb kommunikációs helyzet azt eredményezte, hogy szinte elsikkadtak az ott elhangzott gondolatok. Pedig egyre égetőbb lenne az elhúzódó krízis kezelése, amivel kapcsolatban a most egy kicsit részletesebben kifejtett gazdasági semlegesség koncepciója szerintem téves kiindulópontot tartalmaz. Ugyanis nem vagyunk semlegesek. 

Tagjai vagyunk a NATO-nak, az Európai Uniónak. Nem jutunk előre, ha hanyagul megvetjük azt a kort és azokat a szövetségi rendszereket, amelyekben élünk. 2004-es csatlakozásunkat megelőzte annak a 80 ezer oldalnyi joganyagnak az átvétele, ami ahhoz kellett, hogy hazánk sikeresen használja azt a gazdasági és politikai közösséget, ahová beléptünk. Kínával és az ázsiai országokkal tehát kell kereskednünk, de kulturális, történelmi, gazdasági és politikai hovatartozásunkat nem adhatjuk fel, hiszen a fentebb már említett szabadságharcos elődeink ezért harcoltak, magyarok tömegei évszázadokon át ezért áldozták fel életüket. Hogy végre újra Európa és az atlanti világ része legyünk.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2024. szeptember 30. 10:35 Szerkesztve
-:))) A Hír televízióban a Csörte című műsorába bevonták Szentiványi István SZDSZ külügyi szakértőt is!! Fokozzam még?-:)
Box Hill
2024. szeptember 30. 10:31
A gazdasági semlegesség pont azt jelenti, amit minden fejlett szabadversenyes demokrácia hirdetett, hogy elvi alapon nem zárok ki kereskedelmi partnereket. Ha most már nem hirdeti, milyen gazemberek miatt nem?
ördöngös pepecselés
2024. szeptember 30. 10:31
a vágyvezérelt FG tán elgondolkozhatna azon is, hogy ha az utódainak eddig nem sikerült hazugsággal nyerni, akkor mekkora az esély új hazugságokkal nyerni? A csodafegyvernek remélt gazdasági válságról annyit, hogy lehet, hogy a Fidesz nem oldotta még meg, de a válság, pont az internácik hibájából következett be, és pont az internácik rossz válaszai miatt nyúlik mint a rétestészta. Az ellenzék pedig ezeknek az internáciknak a kottájából játszik,kivéve néhány jelentéktelen formációt.(MHM, Schiffer, ...). Nem véletlen, hogy egyetlen Fidesz szavazót sem sikerül átrántanotok a táborotokba a csábító ígéreteitekkel vagy a műbalhéitokkal. Ráadásul 2026-ra vagy véget ér a háború vagy Európa belerokkan a csapásaiba és egy stabil Fidesz kormány aranyat fog érni a füstölgő romokon.
Kormánypárti2
2024. szeptember 30. 10:16
"A válasz megfogalmazása előtt szeretném leszögezni, hogy a politikát, a közjó szolgálatát nagyszerű hivatásnak tartom, amelynek magas szintű műveléséhez több képesség birtoklása is szükséges. Először is fontos a képzettség, az állam és a gazdaság működési szabályainak az ismerete." :DDDDDDD Szóval te magyarázod meg hogy mit hogyan kellene, miközben a felsoroltakból semmivel nem rendelkezel, ahogy a szaros SZDSZ, meg a libsi pártod se rendelkezett! Pontosan azért vagytok ott ahol kell lennetek, a picsában, a szemétdombon! A szakértelemről csak annyit, hogy környezetvédelmi miniszterként nyomtad a megújuló zöld energiát, pofáztad a bio erőművet, majd miután a képedbe tolták hogy vagonszám égetik az erdőket az erőműben a rendelkezéseitek nyomán, tátott szájjal bámultál mint a hülye! Árulja már el valaki, hogy miért kell még ezt a bukott senki életben tartani? Van még valaki aki olyan hülye, hogy ad akár egyetlen szavára is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!