A szakértő szerint szembemegy a gyakorlattal Magyar Péter javaslata

2024. szeptember 11. 13:50

Teljesen ellentétes a hazai és európai gyakorlattal az, amit Magyar Péter javasolt a hazai minimálbér felzárkóztatásával kapcsolatban – jelenette ki a Világgazdaságnak a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

2024. szeptember 11. 13:50

Nyitókép: Attila KISBENEDEK / AFP

Emlékeztes, hogy pár nappal ezelőtt Magyar Péter azt nyilatkozta, a Tisza-kormány 2027-től megduplázza a jelenlegi minimálbért, és arra törekszik, hogy a kormányzati ciklus végére, 2030-ra egymillió forint legyen a minimálbér Magyarországon.

E kijeletés kapcsán a Világgazdaság megkereste Palkovics Imrét, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnökét, aki azt reagálta az elhangzottakra, hogy „a legalacsonyabb munkabéreket nem elegáns, ha a mindenkori kormány egyoldalúan dönti el, noha kétségtelen, hogy a közjogi felelősség és legitimitás őt terheli. Ezt a szociális partnerekkel, a szakszervezetekkel és munkáltatói érdekképviseletekkel együttesen kell meghatározni”

Szembemegy a gyakorlattal Magyar kijelentése

Majd arra hívta fel a figyelmet, hogy az oly sokat hivatkozott európai alapértékek között a társadalom és gazdaság irányítási rendszer része az Európai Szociális Párbeszéd intézménye. 

Magyar nyilatkozata alapján pedig lényegében a  kormányzása idejére kiiktatná ezt hazánkban.

„Csak remélni merjük , hogy a vágyott »egymilliós« minimálbér nem azért következne be a jövőben, mert az infláció oly mértékben szabadul el a hasonló politikai ígéretek miatt, hogy ezzel lesz garantálható akár a jelenlegi reálérték megőrzése” – fogalmazott a szakszervezeti vezető.

Fontos megállapodás formálódik

A lap arra emlékeztetett, hogy idén egy fontos megállapodás formálódik a magyar szakszervezetek és munkaadók között, ennek oka, hogy 

november 15-ig át kell ültetni a hazai gyakorlatba az uniós minimálbérről szóló irányelvet. 

Az EU ugyanis pont, hogy erősítené a szociális párbeszédet a szociális partnerek között. A magyar egyeztetések is arról szólnak, hogy 2027-től hogyan lehetne ágazati szintre terelni a minimálbér-tételek megállapítását. Egyébként az EU számos országában jelenleg is így van, azaz nem a kormányok döntik le, hogy mennyi lesz adott évben adható legkisebb minimálbér összege – fűzte hozzá a Világgazdaság.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich99
2024. szeptember 11. 17:56
Patkány Peti átvesz minden libbant és náci hülyeséget, aztán büszke rá, hogy milyen "eredeti"...
nyúlgerinc
2024. szeptember 11. 17:10
Ingyen sör,és virsli a dolgozó embereknek. Érlelődik ez a helyzet. Tipikus példa arra, amikor más nemi szervével kaszáljuk a csalánt. (Ha politikus lennék, de sok mindent tudnék ígérni...)
szarvasbika
2024. szeptember 11. 16:55
Tisza-kormány??? Átaludtam valamit?
kekszalagosautistamarki
2024. szeptember 11. 16:09
azt nem mondta, hogy ehhez az 1 millióhoz milyen reálérték fog tartozni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!