A készpénz már a múlté: újfajta fizetési módot vezetnek be a magyar boltokban

2024. augusztus 31. 10:22

A bankok ráadásul semmilyen díjat nem számolhatnak fel az ügyfeleknek a „qvikkelésért”.

2024. augusztus 31. 10:22
Magyar bolt

A nyitókép illusztráció. Fotó: Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Szeptember 1-jétől a magyar banki ügyfelek mobilbankjában új funkció jelenik meg: egy QR-kód beolvasásával is indíthatunk fizetést, ingyenesen – írja a Portfolio.

A lap arról is beszámolt, hogy emellett ráadásul két másik technológiával is létrehozhatók fizetési megoldások (NFC és deeplink), de a legnagyobb változásokat a várakozások szerint a QR-kód hozza majd. Valószínűleg nem fog azonnal elterjedni minden helyen a QR-kódos digitális fizetési módszer, viszont a várakozások szerint lesznek olyan boltok, sőt akár áruházláncok is, amelyek bevezetik a megoldást akár már a következő napokban, hetekben.

A lap beszámolt róla, ahogy a kártyás fizetéseknél megszokott módon, úgy a qvikes fizetésről is minden bolt tájékoztat majd, ahol a logót látjuk, fizethetünk majd a qr-kód beolvasásával.

Fontos kiemelni, hogy a bankok semmilyen díjat nem számolhatnak fel az ügyfeleknek a „qvikkelésért”.

Ezek a fizetési tranzakciók mentesek a tranzakciós illetéktől is, így a bankoknak ezt a költséget egyébként sem kellene tovább hárítaniuk az ügyfelekre, szemben a kártyás fizetésekkel, amelyek után a bankok kártyánként 500 forint átalányt fizetnek évente. Ugyanakkor a qvikes fizetésnek is természetes előfeltétele, hogy legyen bankszámlánk, aminek legtöbbször van számlavezetési vagy egyéb fix díja. 

„Az MNB, a Giróval és a bankokkal együttműködve célként tűzte ki, hogy a belföldi instant átutalásokat is kezelő Azonnali Fizetési Rendszerre épülve hozzanak létre egy hazai elektronikus fizetési megoldást, 

ami alternatívája, illetve versenytársa is lehet a kártyás fizetésnek. A qvik hazai, biztonságos és árazásban is versenyképes lesz”

 – mondta a lapnak még júniusban Virág Barnabás, az MNB alelnöke.

A többi fizetési mód

Az NFC-s tranzakcióknál alapvetően arról van szó, hogy a bankkártyáknál és a mobilfizetésben is használt kényelmes és elterjedt érintéses fizetésekhez hasonló folyamat jöjjön létre a boltokban, de a kártyás rendszer helyett az AFR-ben zajló tranzakciókkal. Egyelőre nem világos, hogy egy ilyen megoldás bevezetésének a jelenlegi POS-rendszeren milyen üzleti vonatkozásai és technikai fejlesztései feladatai lesznek.

A deeplink talán leginkább az online fizetéseknél lesz hasznos, és többféleképpen működhet: ez elküldhető egy e-mailben, de például úgy is használható, hogy a fizetés gomb egy deeplinkként funkcionáló QR-kódot generál, mely beolvasás után a mobilon megnyitja a mobilfizetési alkalmazást. Ha mobilon kattintunk a gombra, akkor az automatikusan megnyitja a mobilfizetési megoldást.

 

Összesen 348 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orokkuruc-2
2024. szeptember 01. 15:10
Noss, talán felrémlik fejekben, hogy nagyon is szó volt a bankó/érme (magyar nyelven KÉZPÉNZ) használati jogának alkotmányba foglalásáról. Aztán ez elhallgatódott. Szeretném erősen jelezni, hogy a pénzügyileg bizonyára fejlettlen osztrákoknál bizony benne van az alkotmányban. Vajon az amnéziás kütyüszadizók nem emlékeznek a kanadai kamionos-tüntetésre? Amikor a szélsőbalos kanadai állam nem csak a résztvevők, hanem a VÉLT szimpatizánsok bankkártyáit is letiltotta? Milyen fosadék elme kívánja, hogy szinte távirányítható legyen azáltal, hogy saját maga által termelt javai rendelkezési jogának fő elemét csak úgy ráruházná olyan lényekre, mint például MaPeti ? Ja, és miféle magyar nyelvi gyökerekkel rendelkezik az a gyökér, amelyik nem veszi észre, hogy amit KÉZbe vehetünk, az bizony KÉZPÉNZ (bankó/érme) .A készpénz szó hát.. nézzetek utána, ha eddig nem jegyeztétek meg.
Akitlosz
2024. szeptember 01. 13:52 Szerkesztve
BastyaelvtarsNinini 2024. szeptember 01. 08:40 A pénz NEM a bizalomra épül. Az csak propaganda. A pénz az államhatalom erőszakszervezeteire épül. Az állam adókat vet ki a polgáraira, amely adókat az általa a semmiből teremtett pénzben vár el befizetni, így teremtve keresletet az általa kibocsátott pénzre. Az embereknek muszáj állami pénzt szerezniük valahonnan azért, hogy be tudják fizetni az állam által követelt adóikat az államnak. Ez biztosítja a folyamatos keresletet az állami pénzre, akkor is, ha az gyenge, inflált pénz. Lényegtelen, hogy bíznak-e az emberek az állami pénzben vagy sem, az adóhatóságot ez nem érdekeli.
2024. szeptember 01. 08:04 Szerkesztve
Csak ne legyen a múlté a készpénz. Ezt el kell felejteni. Elég egy nagyobbacska áramszünet és rogyik össze az egész rendszer a picsába. Akkor arról még nem is értekezve, hogy nagyobb baj is lehet egy kis áramszünetnél. És nézegethetjük a kvikket, meg a kuárt, de még a bankkártyát is. Készpénz MELLETT elfér ez is, de nem helyette.
Akitlosz
2024. szeptember 01. 07:42
Bastyaelvtars 2024. szeptember 01. 07:30 "Sztem senki nem kényszerít bank használatára. Senki nem tiltja meg hogy fizetesnapon besétalj a bankba és felvedd kp. ban a teljes fizetésed." Látom, hogy a logika nem az erősséged. Úgyis mondhatnám, hogy saját magadnak mondasz ellent. A második mondatod cáfolja az elsőt. Tehát nincsen igazad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!