Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Kiderült, mennyi sört isznak a magyarok

2024. június 16. 16:44

A 2023-as sörfogyasztás még a Covid miatti visszaesést is alulmúlta, ugyanakkor töretlen az érdeklődés a kézműves sörök iránt itthon.

2024. június 16. 16:44
sör

Nyitókép: Witthaya Prasongsin/Getty Images

Nem tett jót a sörfogyasztásnak a magas infláció: tavaly 11 százalékkal kevesebb sört értékesítettek a legnagyobb hazai sörgyárak, mint 2022-ben.

  • A Borsodi Sörgyár Kft.,
  • a Calsberg Hungary Kft.,
  • a Dreher Sörgyárak Zrt.
  • és a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. összesen 5,577 millió hektoliter sört értékesített tavaly.

A nagy gyárakat tömörítő Magyar Sörgyártók Szövetsége a sör iránti kereslet visszaesését a magas inflációval magyarázza. Arra is felhívják ugyanakkor a figyelmet, hogy a sör egy év alatt kevésbé drágult, mint a legtöbb élelmiszer, átlagosan 12,7 százalékkal. 

A 2023-as sörfogyasztás még a Covid-19 miatti, 2020-as visszaesést is némileg alulmúlta.

A fogyasztás összetételében nem volt érdemi változás. Továbbra is a középkategóriás sörök teszik ki a kereslet 54 százalékát. Az emelkedő árak ellenére kisebb mértékben esett vissza a kereslet a prémium sörök iránt, ezzel szemben a saját márkás, alacsony kategóriás termékekből 17 százalékkal kevesebb fogyott.

A sörszövetség az idén tovább emelkedő árakra számít az uniós újrahasznosítási szabályok bevezetése miatt.

Kitartott a kézműves sörök forradalma

A koronavírus-járvány miatt jelentősen visszaesett a kézműves sörök iránti kereslet, így sok hazai sörfőzde 2020-ban és 2021-ben működési problémákkal szembesült. A Portfolio.hu elemzése szerint ugyanakkor 

a piaci szereplők mára túllendültek a nehéz esztendőkön, így nem szakadt meg a kézműves sörök néhány éve elkezdődött forradalma. Budapest a kézműves sör központjává vált.

Az ország kézműves sörfőzdéinek mintegy 40 százaléka itt található, és a városban a sörfőzdék száma a 2009-es hatról 2022-re 56-ra nőtt. Ez a figyelemre méltó növekedés számos tényezőnek köszönhető, többek között a magasabb egy főre jutó jövedelemnek, a lakosság számának, valamint a turizmus hatásának.

Stabil a sörgyárak piaci erőfölénye

A kisüzemi sörfőzdék ugyanakkor érdemben még mindig nem tudnak részesedni a hazai fogyasztásból, noha a kereslet is emelkedik. Ennek oka, hogy a 2000-es évek elején a négy – leginkább külföldi tulajdonú – hazai sörgyár úgy osztotta fel egymás a piacot, hogy a kis főzdék termékeikkel szinte csak az üzletekben tudnak megjelenni.

A vendéglátóhelyekkel hosszútávra megkötött szerződésekben a nagy gyárak kizárják más forgalmazók termékeit, így a kézműves csapolt söröket is. A magyar törvényeket az elmúlt években többször is módosította az Országgyűlés, ezáltal jobb helyzetet teremtve a kézműves sörpiacnak, de a hosszútávú, gyártókkal kötött megállapodások továbbra is kizárják a magyar piac jelentős részéről a kézműves söröket.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antal-2
2024. június 16. 21:26
Hogy lehetne javítani? Magyar komlót kell termeszteni, nagyhatalom voltunk. A többit is elő lehetne állítani. Az egyetemeken sőrfőző szakot kell indítani. Nem ilyen felvehető szart hanem rendes 8 keresztfélévest és phd-ni is lehessen a végén. Mellette sörszakmunkás képzést. A Csányi uniós lóvéból beindítja a komlótermesztést, Lölő bácsi gépesíti a Matolcsy fiúkák meg lefőzik Pécsen. Kurva jót lehetne, kurva olcsón. Mi a faszért nem megy?... ...mert buzik!!!
antal-2
2024. június 16. 21:21
Szlovákiában lehet venni 150 ft-ért Kelt sört Párkányba. 200-ért már ihatót is. 400-ért Pilsner Urquelt. Krusovice meg egyéb van kettő között. Aki csak úgy issza nem a minőségre megy (fogyasztók 99 százaléka!) azoknak kiváló. Nálunk a minőséggel van gond. A Soproni IPA minden főzésnél más és más. A magyarral a szemetet itatják. A licenszben gyártott sörök méretekkel szarabbak mint az eredeti. A legszarabb sörgyár: Bőcs. Lehetne jó is, mondjuk a Pécsi de a nyomorék állam a román Csíkit hajpolja. Nem rossz, sőt minőségben az átlag teteje de az ára is!!!! Annyiért már kapsz akciós kézművest de még a legszarabb Soproni IPA is veri.
antal-2
2024. június 16. 21:16
Ma vettem 60 kg sört. IPA, APA, 6 üveg kézműves. Weben, 100 ft-al olcsóbb dobozonként.
Zsolakomarom
2024. június 16. 19:17
sokkal jobbak a roman soros, deviszont olcsobbak ez termeszetesen igaz a lengyelre is de foleg a csehszlovakra ami 2 kategoriaval jobb a magyarnal deviszont olcsobb
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!