Maffiakapcsolatok miatt nyomoznak a Fővároshoz köthető számlagyáras botrányban

2024. május 02. 08:56

A maffiaellenes olasz hatóságok négy, budapesti székhelyű cég üzletrészeit, valamint bankszámláit vették bűnügyi zár alá.

2024. május 02. 08:56

Nyitókép: Istvan RUZSA / POOL / AFP

Mint arról a Mandiner is beszámolt, alvilági nehézfiúkkal is kapcsolatban állhatott a fővárosi számlagyár főszereplője. Vig Mór ugyanis hamarosan súlyos testi sértés kísérlete miatt ülhet a vádlottak padjára, mivel azzal vádolják, hogy összeverette egyik haragosát. A Magyar Nemzet a napokban úgy értesült, hogy 

 támadók igazi alvilági nehézfiúk voltak”.

Azonban úgy tűnik, itt még nem érnek véget a Lánchíd milliárdos túlárazásával összefüggő fővárosi számlagyár főszereplőjének maffiakapcsolatai.

Ezt is ajánljuk a témában

Összefonódások az olasz bűnszervezet egyik magyarországi cégével

A Magyar Nemzet csütörtökön arról írt, hogy az egyik legnagyobb és legerősebb maffiacsoport, az olasz ’Ndrangheta budapesti tevékenysége során is előkerült Vig Mór neve. A fellelhető nyilvános adatok szerint az exügyvéd egy olyan vállalkozásnak volt ugyanis a vezérigazgatója és részvényese, amely 

összefonódott az olasz bűnszervezet egyik magyarországi cégével.

A lap emlékeztetett, hogy a szóban forgó nyomozás során egy budapesti ügyvédnőt is elfogtak, – aki azóta már szabadlábon védekezik–  és azt állítja, valójában ő áldozata, sértettje az ügynek. A bűncselekményeket egy másik, a hatóságok előtt jól ismert személy követte el. 

Szerteágazó bűnszervezet

Az ügyvédnőt tavaly januárban helyezte átadási letartóztatásba a Fővárosi Törvényszék a catanzarói bíróság európai elfogatóparancsa alapján. A törvényszék korábbi tájékoztatása szerint bűnszervezetben való részvétel, csalással kapcsolatos bűncselekmények, valamint bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosása merült fel vele szemben.

A nő társaival együttműködve – akik a ’Ndrangheta szövetség tagjai – Olaszországban és külföldön is tevékenykedő bűnszervezetet alkottak. Ügyvédi státuszát kihasználva bűntársaival formálisan vezette a budapesti ügyvédi irodájára bejegyzett és ott működtetett magyarországi cégeket, azokat azonban valójában  a bűnbanda vezetője tartotta teljeskörűen ellenőrzése alatt, 

illegális vagyonátruházás, pénzmosás bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosására használta – idézte a törvénszék korábbi közleményét a lap.

A nyomozás során előkerült a Vig cége is

A Magyar Nemzet összeállításában hozzátette,hogy a  maffiaellenes olasz hatóságok 2017 óta nyomoznak a calabriai ’Ndrangheta nevű, a világ második legnagyobb maffiájának számító bűnszervezet több tagja ellen. A catanzarói államügyészség indítványára 

négy, budapesti székhelyű cég üzletrészeit, valamint bankszámláit vették bűnügyi zár alá

 a ’Ndrangheta pénzmosási ügyével összefüggésben. Ezek közé tartozott a Veritas Menedzsment Kft. is. 

A bűnügyi zárról a Privát Kopó portál is beszámolt még 2023 elején. Mint írták, titkosszolgálati eszközzel rögzített megbeszélések során többször is előkerült a Veritas. Ezt a céget akarták felhasználni arra, hogy egy ománi befektetői csoportot lehúzzanak. 

A kft. ügyvezetői – formálisan – a Cipruson élő Baxter Kenneth David, valamint – ténylegesen – Gaetano Loschiavo voltak.

A Privát Kopó oknyomozásából kiderült, hogy a jelentős NAV-tartozást felhalmozó, a gyanú szerint csalás elkövetése céljából létrehozott vállalkozással szemben 2019 augusztusában kényszertörlési eljárás indult. Mintegy fél évvel korábban, 2019. január 24-én, a Veritas Menedzsment Kft. vezetését „átpasszolták” egy, akkor mindössze nyolc napja létező társaságnak, a GattobInc Zrt.-nek, amelynek vezérigazgatója és egyedüli  részvényese nem más volt, mint Vig Mór.

Több súlyos bűncselekménnyel is gyanúsíthatják a számlagyár felelőseit

Ahogy arról már a Mandiner is többször beszámolt az ügyvédi praxisától eltiltott Vig Mór – az Amnesty-vezér Vig Dávid testvére – a Lánchíd ötmilliárddal túlárazott felújításához kapcsolódó fővárosi számlagyár kulcsfigurája, akinél tavaly novemberben tartott az adóhatóság házkutatást. 

A túlárazott beruházáshoz kapcsolódó, a fővárosi baloldalig érő számlagyár ügyében jelenleg vesztegetés és költségvetési csalás gyanújával nyomoz a hatóság, de elképzelhető, hogy az ügyben érintetteknek milliárdos sikkasztás és hűtlen kezelés miatt is felelniük kell.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rodolfo
2024. május 02. 12:12
Én azt javaslom, hogy a budapesti ügyvédnőt, Vig Mórt és a többi üzlettársát (maffiást és nem azt) terjesszek fel EU-képviselőnek, így lesz mentelmi joguk is és akkor nem kell ezzel az üggyel se foglalkozni. Ilaria Salis a komcsi-nindzsa is optimista, egészen Brüsszelig menekülhetnek majd, mint a régi szép időkben a komcsi kémek Moszkva irányába Berlinen át.
zsolti123
2024. május 02. 11:33
Ndrangheta és Amnesty - Víg család https://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9254334&la=166876717
zsolti123
2024. május 02. 11:32 Szerkesztve
"Az a Privát kopó bűnügyi portál tavaly jegyzett cikkéből derült ki, hogy a titkosszolgálati eszközzel rögzített megbeszélések során többször is szóba került a Veritas. Ezt a céget akarták felhasználni ugyanis arra, hogy egy ománi befektetői csoportot lehúzzanak. A kft. ügyvezetői – formálisan – a Cipruson élő Baxter Kenneth David, valamint – ténylegesen – Gaetano Loschiavo voltak." Dávid Cipruson él, melyik Ciprus közeli országhoz tartozhat? https://www.privatkopo.info/WebArticleShow.aspx?AGM=&AN=negycegvagyonzarolas&MN=EroszakosBunugyek&LN=Hungarian
Hangillat
2024. május 02. 11:11
A mAgyarbálnti maffiavárosállam mégsem utópia, hanem közép-pia. Unikum kell az unikális, budapesti pénzfaló faló csőd-őr számára. Uni cum egylet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!