Rendkívüli!

Rendkívüli: iráni drónok indultak el Izrael ellen, küszöbön a háború

Orbán Viktor: „Nem fenyeget bennünket az a veszély, hogy Oroszország megtámadja a NATO egyik tagországát”

2024. március 28. 22:06

Az European Voices új angol nyelvű magazin indító számában Wolfgang Schüssel korábbi osztrák kancellár Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel beszélgetett. A miniszterelnök a vita során Ukrajna EU- és NATO-tagsága ellen érvelt, és felvázolta az EU-val kapcsolatos elképzeléseit.

2024. március 28. 22:06

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Wolfgang Schüssel és Orbán Viktor a Karmelita kolostor könyvtárában ültek le egy beszélgetéshez. A volt osztrák kancellár azzal indított, hogy szerinte a következő években Közép-Európa válhat a kontinens „egyik legfontosabb régiójává.” Ezzel kapcsolatban arról kérdezte a magyar miniszterelnököt, hogy ő miként látja az elkövetkező évtizedet. Orbán Viktor elmondta: Közép-Európa fejlődésével kapcsolatban nincsenek kétségei, de a nyugati országok prosperitásával kapcsolatban annál inkább. Szerinte az a nagy kérdés, hogy képesek leszünk-e az egész kontinenst az Unióban tartani. 

„Először is: elavult a jóléti állam modellje. Ha a nyugati országok fenn akarják tartani a magas jóléti szintjüket, anélkül, hogy gondoskodnának arról, hogy az emberek munkát vállaljanak, akkor a rendszernek vége. Ezért kell mindenkinek munkát biztosítani. Az embereknek csak teljesítmény árán szabadna elérniük a jólétet. Másodszor ott a biztonság kérdése. A nyugati társadalmakban a szabadságot és a biztonságot két egymással szembeálló fogalomnak tekintik. Ezért rossz a közbiztonság, különösen a nagyvárosokban. (...) Harmadszor ott a migráció kérdése. 

Ha a nyugati országok nem elég erősek ahhoz, hogy a saját határaikat ellenőrizzék, és az illegális migráció a jelenlegi ütemben folytatódik, akkor ennek nagyon sok kellemetlen következménye lesz, mint például a párhuzamos társadalmak vagy a kulturális bizonytalanságok” 

– fejtette ki Orbán Viktor. 

Az orosz-ukrán háborúról

A beszélgetés során szóba került az orosz-ukrán háború, amely kapcsán sok ponton nem értett egyet a két beszélgető fél. Orbán Viktor kijelentette: vitathatatlan az oroszok felelőssége, de az európaiaknak többet kellet volna tenniük diplomáciai szinten azért, hogy megakadályozzák a háború. A két politikus ebben nem értett egyet: Schüssel szerint a Nyugat minden eszközt bevetett a katonai konfrontáció elkerülése érdekében. 

Orbán Viktor szerint tárgyalni kellene az oroszokkal: de ehhez erőt kellene mutatni. A volt kancellár megkérdezte, hogy pontosan milyen üzletet kellene kötni az oroszokkal. 

„Először is tűzszünetre van szükség, mert már nincsen ésszerű vita az oroszok és a Nyugat között” – jelentette ki a miniszterelnök. Schüssel erre azt mondta, hogy szerinte egy azonnali tűzszünet az felérne Ukrajna vereségével, mire a magyar miniszterelnök így reagált: „Attól függ, hogy miként nézi a jövőt. Az ukránok még többet is veszíthetnek, akár a háborút is.” A volt kancellár ragaszkodott ahhoz, hogy az ukránok csak akkor veszíthetnek, ha Európa nem szállít elég fegyvert.

„Európában az emberek nem elégedettek azzal, hogy a kormányaik még több pénzügyi támogatást akarnak adni Ukrajnának”

 – mondta Orbán Viktor majd hozzátette: Európa nem tudja olyan mértékben támogatni Ukrajnát, amelyre szükség lenne egy katonai győzelemhez. 

Wolfgang Schüssel kijelentette: „az egyetlen konstruktív eredmény, hogy azonnal elkezdjük a tárgyalásokat Ukrajna NATO és EU csatlakozásáról és közben a tűzszünetről is tárgyalni kezdünk.” Erre a magyar miniszterelnök felvetette, hogy figyelembe kellene venni Ukrajna földrajzi elhelyezkedését. Oroszország közvetlen szomszédjaként a legideálisabb a pufferzóna lét lehetne számukra, amely mellé biztonsági garanciákat kapnának, mert ha nem ez történik, akkor Orbán Viktor szerint az ukránok elveszíthetik az országukat. Szerinte ugyanis az oroszok soha nem fogadnák el Ukrajna NATO tagságát. 

A volt kancellár próbálta összehasonlítani a jelenlegi háborút 1956-os magyar forradalommal, és kijelentette, hogy Ukrajna a saját függetlensége mellett Európáért is harcol, amire a magyar miniszterelnök így reagált: szerinte Ukrajna nem védelmezi úgy Európát, ahogy Magyarország védelmezte 1956-ban. Hozzátette: 

„Nem fenyeget bennünket az a veszély, hogy Oroszország megtámadja a NATO egyik tagországát.”

A tárgyalásokkal kapcsolatban elmondta: az oroszok nem tekintik partnernek az ukránokat, és szerinte Európa számára az jelentené a legnagyobb veszélyt, ha Oroszország Europát kihagyva csak az Egyesült Államokkal tárgyalna a biztonsági architektúráról. 

Európa jövőjéről

A két politikus egyetértett: Európának több pénzt kellene szánnia a biztonságra. 

„Magyarország az egyetlen ország, amelynek van elképzelése az Európai Uniós más modelljéről, és én vagyok az egyetlen, aki egy ilyen modell mellett szólal fel” – jelentette ki a miniszterelnök. Hozzátette: az EU-ban erősödnek centralizációs tendenciák és nem tisztelik a tagállamok szuverenitását. 

Szerinte a gazdasági szövetséghez kellene visszatérni. 

„Többet a gazdaságról és a biztonságról, és kevesebbet a politikáról és az értékekről”

 – mondta Orbán Viktor. 

A miniszterelnök szerint Európának versenyképesnek kell maradnia a világgazdaság színpadán: meg kell találni az „európai utat.” Például Európának saját félvezető iparra van szüksége. A gyártást részben Európában kell tartani és fontos a konnektivitás – tette hozzá. 

Wolfgang Schüssel az interjú végén kitért a magyar uniós elnökség céljaira. Orbán Viktor több fontos prioritást nevezett meg. 

„Először is együtt akarunk működni Európa versenyképességének növelése érdekében. Másodszor ott a nyugat-balkáni bővítés, amely fontos prioritás számunkra. Sajnálatos módon az ukrán háborúnak nem lesz vége idén. Mindent megteszünk azért, hogy legalább tűzszünetet érjünk el, és olyan helyzetet teremtsünk, amelyben tárgyalni tudunk” – mondta a magyar miniszterelnök. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Mandiner éves előfizetés féléves áron!

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-72
2024. április 14. 02:41
🍓 ️ F­o­­­r­­r­ó­ l­­­á­­n­­yok sz­­­ex­­et ak­­ar­­n­ak, ba­­sz­­d m­­­eg ők­­et 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­­.­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
II.baljoska61
2024. március 29. 04:06
Ez is azt bizonyítja, hogy Orbán Putyin kutyája. Medvedcsukon keresztül fizeti... Csakhogy a csehek már rájöttek erre. Prágában kapták a pénzt a strómanok ,akik tovább utalják azt másoknak . Csak a pénz útját kell feltárni és jön a lebukás ..
uranvaros
2024. március 29. 03:53
a gazdasági szövetséghez kellene visszatérni Ezt mondom már évek óta millió emberrel együtt
europész
2024. március 29. 03:07
Orban Viktor megnyilatkozasa vilgos,ertheto es maga a normalitas. A mosogato talas farkasjaro egy kevesbe jovolato dogmatikus vilag megvalositasarol abrandozik.Kevesbe ismeri az oroszokat.Szivesen legyozne az oroszokat es nem latja,hogy europa lassan keptelen lesz barmire a szocseplesen kivul. Azt is csak nehany evtizedig mert mar feher emberbol olyan keves lesz es aki lesz az is a muszlimok kiszolgaloja max wc pucoloja lehet.Lasd Wien.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!