Csak az uniós út létezik

2023. november 07. 14:30

A miniszterelnök állandó kakaskodása ellenére is jól tudja, hogy az Unióból való kiválás nemzeti tragédia lenne.

2023. november 07. 14:30
Berend T. Iván
Népszava

„A miniszterelnök egy 2022-es beszédében kijelentette, hogy az EU nem várhatja el, hogy Magyarország elfogadja politikáját. Tolerálni kell egymást – mondta. Az Unió vezetése azonban, úgy tűnik, megelégelte a belső ellenséget. 2020-ban elfogadták az úgynevezett jogállamisági mechanizmust, ami lehetővé tette a pénzügyi támogatás megvonását, ha egy ország megsérti az Unió alapelveit. Az EU Bizottsága a Magyarországnak szánt összegből 22 milliárd eurót nem folyósít a 2021-2024 évi költségvetésből. További közel 6 milliárdot ugyancsak visszatartanak a helyreállítási támogatás összegéből, mivel az igazságszolgáltatás függetlensége nem biztosított az országban.

A Fidesz szavazók egy része már láthatóan eltávolodóban van az Uniótól. Mégis, az EU-tagság korábbi több mint 80 százalékos lakossági támogatása mindennek ellenére 2023 szeptemberében is még 72 százalékot tett ki. Még a Fidesz szavazók többsége is az EU-tagság mellett szavazna, és ugyancsak jónak látná az euró bevezetését az országban.

Sokan azonban egyre inkább úgy látják, hogy közeledik az az állapot, amikor a kiválás az Unióból elkerülhetetlen, és »a kormánynak nem lesz más választása«.

Valóban az öngyilkos kiválás útjára sodródik Magyarország?

Az angol példa világosan mutatja, hogy ez még egy korábbi világhatalom esetében is végzetes lépésnek bizonyult, és a hanyatlás útjára sodorta Angliát. Hát még mi történne egy kicsiny, közepesen fejlett, tengeri kijárat nélküli országban! Úgy gondolja az Orbán-kormány, hogy az orosz-török-kínai szövetség pótolni tudja az uniós tagságot? Lehet, hiszen a külügyminiszter még le is szögezte, hogy a »kaukázusi térséggel való együttműködés kiemelt fontosságú Magyarország számára«.

A miniszterelnök állandó kakaskodása ellenére is jól tudja, hogy az Unióból való kiválás nemzeti tragédia lenne,

hiszen az elmúlt évtizedek évi 3-4 százalékos, néha azt is meghaladó gazdasági emelkedése elsősorban a magyar nemzeti jövedelem 3-4 százalékával egyenértékű uniós támogatásra épült, és annak megszűnése, a vámhatár visszaállítása mind az európai tőkebefektetéseket, mind pedig az európai piaccal való kereskedelmi kapcsolatot aláásná, évtizedekkel visszavetné és a hanyatlás útjára taszítaná az országot. Veszélyes a tűzzel játszani.”

Nyitókép: Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2023. november 30. 21:16
Ha bevezetnék a kötelező EU-s lmbtqwertz érzékenyítést az iskolákban, én másnap követelném az azonnali kilépést. Ilyen témákban nincs alku. Mindegy mit mond pár elmeroggyant komcsi.
cutcopy
2023. november 30. 19:16
Az utolsó kapcsolja le a villanyt az orbán kivezeti az oszágot az euból témában..
gebsi1
2023. november 08. 18:29
lószart mama!!!!! Köszönjük Emese!
herceg-3
2023. november 08. 18:12
Jó hülye volt az aki ezt leírta! Nincs 70%-os támogatottsága a magyar EU-s tagságnak! Jó az alig 30%-nak is! A 80%-os EU-s "igen szavazatot" is Medgyessy húzta elő a csikkzsebből még anno Athénban! A valóság az, hogy a szavazásra jogosultak alig 40%-a ment el szavazni (hivatalosan 50+%-nak kellett volna lenni, hogy érvényes legyen) és annak is csak alig 65%-a szavazott az EU tagságra, a többi NEM-el szavazott! Valamit mondani kellett mert a belépési szerződés meg már régen alá volt írva, kvázi, az egész belépésről szóló népszavazás inkább csak "nép hülyítés" volt! Ez az igazság!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!